Okostnjaki padajo iz omar: Nekdanjemu Fištravčevemu svetovalcu pogojna kazen zaradi poslovne goljufije

Foto: STA

Sodni senat mariborskega okrožnega sodišča je svetovalcu nekdanjega mariborskega župana Marku Kovačiču zaradi domnevne poslovne goljufije izrekel pogojno kazen eno leto in tri mesece zapora s preizkusno dobo dveh let. Sodba še ni pravnomočna, obramba pa je že napovedala pritožbo.

Marko Kovačič, ki se ga je zaradi tesnih povezav z nekdanjim županom Andrejem Fištravcem imenovalo tudi župan v senci, se je znašel na sodišču zaradi očitkov o domnevno spornem poslovanju njegovih podjetij pred prihodom na občino. Obtožnica ga je bremenila poslovne goljufije v skupni vrednosti skoraj 120.000 evrov, ker njegovo podjetje Svarog naročnikom ni dostavilo že plačanih interaktivnih tabel, in kršitve temeljnih pravic delavcev.

Sodni senat pod vodstvom Boštjana Polegeka ga je spoznal za krivega v primerih oškodovanja zasebnega visokošolskega zavoda Alma Mater Europaea – ECM, Osnovne šole Trebnje, Gimnazije Novo mesto, Nataše Hauptman in zaposlenih v Svarogu, ne pa tudi v dveh drugih primerih ECM ter domnevnega oškodovanja fakultete za gradbeništvo in geodezijo ter srednje zdravstvene šole Ljubljana.

Tožilka Romana Kac ni verjela niti Kovačičevim izgovorom niti tistim, ki jih je podal njegov odvetnik Sandi Vukovič, saj je prepričana, da je Kovačič pri izplačilih dajal prednost sebi namesto upnikom. Med letoma 2011 in 2014, ko so se dolgovi kopičili, naj bi si z računa Svaroga nakazal skupno 37.000 evrov, podjetju pa vrnil slabo polovico tega denarja. “Dejstvo je, da interaktivne table, ki so bile vnaprej plačane, niso bile dobavljene, naročniki pa so dobili le izgovore,” je dejala.

Zaradi dosedanje nekaznovanosti obdolženega in časovne oddaljenosti spornega ravnanja je predlagala le kazen opominjevalne narave. Po njenih ocenah bi bila primerno leto in pol pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let.

Demokracija.si

 • VERZIFIKATOR

  Marko Toti

  KO JE PRIŠO

  Ko je prišo Marko pred sodišče,
  rekli so mu: Ni se treba bati,
  ker kdor se z županom našim brati,
  ta pravico najde, ne le išče.

  Nisi ti primeren za goljufa,
  drugega zašili bomo rajši,
  taki sodni so izreki slajši,
  ti pa krado si zaradi pufa.

  Tak poslovno malo si se zezno,
  fsakemu zgodi se kdaj napaka,
  tebi se spregledala bo fsaka,
  saj si na razpravi se ja strezno.

  Né boš več ga sekal, si oblubo,
  mi verjamemo ti na besedo,
  pufa vrno nisi pač sosedo,
  drugo pa si po nesreči zgubo.

  Bil Andrejčekov si svetovalec,
  to zadevo čisto preobrne,
  fsaka se obtožnica zavrne,
  da si znani ponarejevalec.

  Tebi bomo fse izrekli dvojno,
  dvojno kazen, dvojno oprostitev,
  in ker si županova stvaritev,
  kaznovali bomo te pogojno.

  • samotoje

   Vidiš, tako je to- same pogojne svinjarije. Kako naj človek ve, kdaj zagreši pravo in kdaj le pogojno svinjarijo? Mene so moji nazadnjaški, desničarski starši učili, da je svinjarija lahko le ena- svinjarija.

 • Janez Kepic-Kern

  DAVID
  je bil pogumen in pameten.
  TUDI “BOG” GA JE POTRDIL – KOT PRIMERNEGA – ZA VLADARJA.
  Mnogi – takih vrlin – verjetno – nimajo ?
  Kaj
  torej delajo – v bližini – “OBLASTI” ? L.R. JANZ KEPIC-KERN KOMENDA
  P.S.
  DAVIDOV PSALM
  V
  UMETELNI IZVEDBI
  BATTISTE ACQUAVIVE – S KORZIKE

  https://www.youtube.com/watch?v=_Ay4zHP-G6E

 • Dada

  Fištravec je “sitna riba” za Kanglerja ali za cerkvene mahinacije kot ZVON. Pri zvonenju se je desni pol kapitalistov dobro obogatel, RKC , ki ni vedela v kaj se spušča, pa po sodiščih. Obsodbe so padale ena za drugo. Na drugi strani pa NLB krediti. Oba pola sta bogatela……

 • me

  Ko jih bo nekdo zacel streljat…..bo prepozno.