fbpx

Okužena oseba s covid-19 obiskala urgenco UKC Ljubljana! NIJZ vse, ki so bili v čakalnici, poziva k spremljanju svojega zdravstvenega stanja!

Foto: STA

V Sloveniji so včeraj, 21. junija 2020 opravili 271 testiranj in potrdili eno okužbo z novim koronavirusom, je vlada sporočila prek Twitterja. Število vseh pozitivnih doslej znaša 1521. V bolnišnici po vladnih podatkih zdravijo šest bolnikov s covidom-19, eden potrebuje intenzivno nego.

Včeraj niso zabeležili smrti zaradi covida-19. V Sloveniji je sicer zaradi covida-19 doslej umrlo 109 ljudi. Neprijetna izkušnja pa se je zgodila v ljubljanskem kliničnem centru. Po poročanju Sobotainfo je v soboto na dežurno službo ljubljanskega zdravstvenega doma v prostorih Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana prišel človek, za katerega se je kasneje izkazalo, da je pozitiven na covid-19. Oseba je v čakalnici nosila masko in vzdrževala varnostno razdaljo.

Po besedah pomurskega spletnega portala Nacionalni inštitut za javno zdravje poziva bolnike in njihove spremljevalce, ki so bili v času od sobote, 20. junija od 22. ure do nedelje, 21. junija do 7. ure v čakalnici Urgentnega bloka, da naj v naslednjih 14. dneh opazujejo svoje zdravstveno stanje in v primeru znakov akutne okužbe dihal najprej po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika.

Okuženi sam povedal, da ima simptome
Oglasili pa so se tudi  iz ljubljanskega zdravstvenega doma, ki so razložili situacijo. Po poročanju STA je bolnik je triažni službi sam povedal, da ima simptome, značilne za okužbo z novim koronavirusom. Po besedah predstojnice enote splošne nujne medicinske pomoči ljubljanskega zdravstvenega doma (ZD) Marije Matejke Škufca Sterle je triažna sestra ukrepala ustrezno in ga opremila z zaščitno masko ter navodili o ohranjanju telesne razdalje.

Ker ni bil nujen bolnik, je moral na pregled počakati. Ponoči je bila strašna gneča, čakalna doba je bila nekaj ur. Po pregledu pa je na izvide čakal izoliran v ambulanti in zjutraj odšel domov,” je danes pojasnila medijem. Pred tem je bila v edini izolirni sobi namreč druga bolnica, ki je imela odrejeno karanteno zaradi prihoda iz Srbije in je zaradi nujnega stanja obiskala urgenco. Škufca Sterletova je zagotovila, da bolnik v čakalnici ni bil v neposrednem stiku z ostalimi čakajočimi.

Verjetnost, da so se osebe v čakalnice okužile z virusom, je po besedah pristojnih sicer majhna. Za prenos bolezni je namreč potreben tesnejši stika na manj kot 1,5 metra z okuženo osebo. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je ob tem pozval vse bolnike in njihove spremljevalce, ki so bili v času od sobote od 22. ure do nedelje do 7. ure v čakalnici urgentnega bloka Univerzitetnega centra (UKC) Ljubljana, naj v naslednjih 14 dneh opazujejo svoje zdravstveno stanje.

“Če pride do znakov respiratorne okužbe, kar se kaže z vročino, kašljem, nahodom, bolečinami v žrelu ali mišicah, naj ostanejo doma, omejijo stike z drugimi ljudmi, pokličejo svojega izbranega zdravnika in mu opišejo svoje zdravstveno stanje ter mu povejo, da so bili v tem času v čakalnici urgentnega bloka v Ljubljani,” pozvala Mateja Lamovšek z NIJZ. Dodala je še, da je bil v tem primeru virus vnesen iz tujine.

UKC Ljubljana so pojasnili okužbo obiskovalca. (Foto: STA)

UKC Ljubljana opozarja, da je čakalnica ljubljanske urgence relativno majhna za veliko število bolnikov

V kliničnem centru so že večkrat opozorili, da je čakalnica ljubljanske urgence relativno majhna za veliko število bolnikov, ki jih tam obravnavajo, pa je opomnil Uroš Tominc iz urgentnega bloka UKC Ljubljana. Med vikendom in ponoči v prostorih urgence namreč deluje tudi dežurna služba ljubljanskega zdravstvenega doma, kar po njegovih besedah pomeni obremenitev za urgentni center. Pozval je k razmisleku o ločitvi teh dveh služb. Bolnikom s poškodbo in sumom okužbe s covidom-19 na Tominc svetuje, naj se v primeru stare, nenujne poškodbo najprej obrnejo na osebnega zdravnika, ki jih bo po presoji napotil na bris. V primeru nujne poškodbe jih bodo obravnavali na urgenci, a morajo že na vhodu opozoriti na simptome okužbe.

Strokovna direktorica ZD Ljubljana Tea Stegne Ignjatovič je spomnila, da imajo glede na trenutno epidemiološko situacijo ter usmeritve ministrstva za zdravje in NIJZ na Metelkovi organizirano vstopno točko za jemanje brisov in covid ambulanto za zdravniško oskrbo bolnikov, ki ne morejo počakati na rezultate brisov, ker njihovo stanje po telefonski triaži zahteva takojšnjo obravnavo.

Bolniki z znaki okužbe dihal in povišano telesno temperaturo ter tisti, ki pripotujejo z ogroženih območij, naj nenapovedano ne obiskujejo zdravstvenega doma niti urgence, temveč naj prej pokličejo. Ob tem naj, kot poziva Stegne Ignjatovičeva, med vikendom in v nočnem času presodijo, ali njihovo stanje res zahteva urgentno obravnavno ali morda velja počakati na posvet z osebnim zdravnikom oz. na rezultat brisa.

Na ljubljanski vstopni točki so sicer opravili okoli 20 odstotkov vseh brisov v državi. V zadnjih dneh so bolj obremenjeni tudi zaradi večjega povpraševanja po samoplačniških testiranjih, ki pa jih ne opravljajo prednostno, je še pojasnila strokovna direktorica.

Luka Perš,povzeto po STA