fbpx

“Operacija Pogorelec”. So v NSi na kongres SDS namerno poslali provokatorja?

Foto: STA

Ko sem včeraj na kongresu SDS izvedel, da je na vhod dvorane v Mariboru prišel dr. Janez Pogorelec iz NSi in da smo njegovo udeležbo na kongresu zavrnili ter ga poslali domov, sem pomislil, da bo to osrednja novica dominantnih medijev in da o čem drugem niti ne bodo poročali. No, razen nekaj redkih novinarskih “nabijačev” so tudi novinarji dominantnih medijev več ali manj v potezi dr. Janeza Pogorelca prepoznali navadno provokacijo. Pa pojdimo po vrsti.

Navada je, da večina političnih strank, vsaj tistih resnih, na svoje kongrese povabi druge politične stranke, najmanj tiste, ki imajo sorodne programe in s katerimi po volitvah skušajo najprej oblikovati koalicije. Seveda so kongresi političnih strank napovedani več mesecev v naprej in voditelji političnih strank, ki so na kongrese vabljeni, lahko svoj čas za udeležbo načrtujejo v naprej. V kolikor pa vabljeni liderji političnih strank, iz res opravičljivih razlogov, na kongrese ne morejo priti, se praviloma pravočasno pisno in vljudno opravičijo, zaželijo uspešno delo kongresa ter na kongrese pošljejo enega od podpredsednikov s pooblastilom, da jih zastopajo. Tako narekujejo pravila vljudnosti, korektnosti in medsebojnega političnega spoštovanja. Kaj pa praksa med SDS in NSi?

Pred 12 leti niso dovolili vstopiti Anžetu Logarju
Janez Janša
je bil zadnjič na kongres NSi vabljen še v času, ko je to politično stranko vodil dr. Andrej Bajuk, torej ga NSi na svoje kongrese po tem sploh ni vabila. Zakaj, vedo samo oni. Pa tudi za kakšen protest Janeza Janše nisem slišal. Še več, leta 2005 se je na kongresu NSi v Novi Gorici pojavil dr. Anže Logar, danes poslanec SDS, takrat pa je na njihov kongres prišel kot predstavnik Evropske ljudske stranke – EPP, ki ga je kot svojega predstavnika poslala na kongres NSi, saj je takrat za EPP delal v Bruslju. Na vratih kongresne dvorane so ga obstopili trije čokati možakarji in mu prepovedali vstop v dvorano. Ne spomnim se kakšnega protesta v tistem času niti opravičila NSi.

Dr. Anže Logar

Obratno pa je SDS na vse svoje kongrese po letu 2000, ko je NSi nastala, vabila tudi predsednika ali predsednico te stranke. Tako je bilo tudi v primeru včerajšnjega kongresa v Mariboru. Vsi predsedniki političnih strank, ki so bili vabljeni, so svojo navzočnost pravočasno najavili in v prvi vrsti kongresne dvorane jih je čakal sedež z rezervacijo na njihovo ime. Le v primeru predsednice NSi Ljudmile Novak ni bilo tako. Ta se je pisno zahvalila za vabilo, sporočila je, da je na romanju v tujini in da želi kongresu uspešno delo. To je vse. V rokih običajnega opravičila ali morebitnega pooblastila nekomu od podpredsednikov je bilo torej povsem jasno, da predsednice NSi ne bo na kongres SDS in da v skladu z običajnimi navadami na kongres ne bo poslala niti nobenega od treh podpredsednikov.

Kdo je Janez Pogorelec?
Gre za vidnega člana NSi, ki pokriva področje pravosodja, ni pa podpredsednik stranke NSi. Že daljše obdobje dela v Službi Vlade RS za zakonodajo in njegova precej huda “bolečina” je očitno ta, da v času vlade Janeza Janše ni bil imenovan za predstojnika omenjene službe. Posledica tega je, da se zelo pogosto medijsko ali na družbenih omrežjih ukvarja z Janezom Janšo, seveda v negativnem kontekstu, in širi svoje prepričanje, da je Janez Janša edina ovira za zmago desnice na volitvah ter oblikovanje desne vlade. To je naredil tudi v enem zadnjih intervjujev za povsem levo usmerjen dnevnik Delo, kjer je delegate kongresa SDS praktično pozval, naj Janeza Janše ne volijo za predsednika SDS. Kar sem zapisal o njem, je precej omiljena oblika dejanskega stanja, saj na osebni ravni z njim nimam nikakršnih sporov, čeprav sva se tu in tam zapletla v nestrinjanja na družbenih omrežjih.

In v takšnih okoliščinah se dr. Janez Pogorelec  pojavi na vratih dvorane kongresa SDS!? Kot je povedal, naj bi se želel pogovarjati! Kaj in s kom? Naj bi SDS iz prve vrste odslovila nekega gosta, ki je dobil vabilo na kongres in se je pravočasno najavil, da pride? Naj bi ga posadila v zadnjo vrsto, na rezervni sedež? Naj bi sedel zraven Janeza Janše, kamor bi sodil glede na dvojno sodelovanje obeh strank v vladi? O čem naj bi se pogovarjala? O tem, kako Janez Janša naj ne bo predsednik SDS? Naj bi kot gost nagovoril delegate? Si je predstavljal, da bi jih pozval (pred dnevi jih je v Delu), naj ne volijo Janeza Janše? Ja, oprostite, to je pa že preveč! To je navadna provokacija in nič drugega.

Slišati je bilo, da je bil dr. Janez Pogorelec najavljen v zadnjem trenutku, menda po elektronski pošti (torej nepravočasno), tako je dal vedeti tudi sam. Zame je zato odprto le še eno vprašanje. Ali je provokacijo izpeljal sam ali za tem stoji vodstvo NSi? Kakorkoli že, “operacija Pogorelec” pač ni uspela.

Vinko Gorenak