Opere in gledališča s prihodki od vstopnic pokrijejo komaj 8,7 odstotkov stroškov svojega delovanja!

Izrojena levičarska kultura. (Foto: sta)

Smiselno se je vprašati koliko denarja gre za kulturo, ki je pogosto sama sebi namen. V kulturi namreč obstaja nezdrava situacija, ko o financah odloča predvsem del politike, kar nenazadnje opažamo tudi na pojemajočih petkovih protestih, ki potekajo predvsem v Ljubljani, kjer je največ prisesanih na državne jasli. 

Morda pa je le nastopil čas, da se tudi kulturo da na prosti trg dobrin in storitev, in da preživi tisto, kar je dovolj dobičkonosno in ne ustvarja luknje v državnem proračunu ter po nepotrebnem obremenjuje nas davkoplačevalce.

Ob tem je naravnost škandalozno, da so opere in gledališča v letu 2018 s prihodki od vstopnic pokrili zgolj 8,7 odstotkov stroškov svojega delovanja. Titovi časi so mimo, čas je, da preživi to kar je uspešno, ne pa podprto s strani določene politične opcije, ki ji predstavniki te kulture pihajo na dušo na petkovih in raznih drugih mitingih.

Na zadnjem petkovem politkolesarskem zborovanju v Ljubljani oziroma še pred njegovim začetkom smo lahko videli, kako je skupina kulturnikov, med njimi  tudi neuradni vodja nedovoljenih protestov Jaša Jenull in Andrej Rozman Roza, prav nekulturno provocirala pripadnike specialnih policijskih enot in iskala priložnost za netenje konflikta, da bi izpadla žrtev, kar sicer ni ravno uspelo, čeprav je prišlo do prerekanj in scen.

Ob tem gre izpostaviti še zlasti Rozmana Rozo, ki je od leta 2006 pa do danes prejel 113.806,00 evrov finančnih sredstev iz državnega proračuna.

Viri financiranja kulture. (Foto: posnetek zaslona)

A to, da ga živijo državna podjetja, še ni najbolj škandalozno. Bolj kot to je sporno dejstvo, da ga preživljamo vsi davkoplačevalci, on pa za naš denar protestira na mnogih shodih levih političnih opcij.

Andrej Rozman Roza. (Foto: posnetek zaslona)

Med drugim smo ga lahko videli na protivladnih demonstracijah leta 2013, ko je pomagal rušiti Janševo vlado, bil je prisoten tudi na lanskoletnem “podnebnem štrajku”, torej na manifestaciji še ene levičarske ideologije – zelene, ki je pravzaprav sodobna rdeča ter kot že rečeno na zadnjih politkolesarskih mitingih pred parlamentom.

Mateja Horvat