Kako je Orban premagal umazano kampanjo nevladnikov in usmerjene javnomnenjske ankete

Viktor Orban je premagal nevladne organizacije in javnomnenjske ankete. (Foto: epa)

Očitno je ponovni predsednik madžarske vlade Viktor Orban povlekel prave poteze, ki so pisane na kožo večinskemu volilnemu telesu, in to ga je tudi ustrezno nagradilo. “Je pa zagotovo razlog tudi v tem, s čemer se v Sloveniji soočamo ves čas, in sicer da javnomnenjske ankete ne odražajo realnega razpoloženja volilnega telesa in da so, predvsem kadar jih izvajajo oziroma financirajo leve politične opcije, namenjene usmerjanju in ne prikazovanju javnega mnenja,” je ob zmagi Fidesza pojasnil poslanec Branko Grims – na Madžarskem so namreč predvolilne ankete kazale izenačen boj ali celo možnost zmage opozicije, Orban pa je slavil zmago z veliko razliko.

Poslanec stranke SDS Branko Grims, ki je bil eden izmed mednarodnih opazovalcev po okriljem organizacije Foundation for a Civic Hungary, je pojasnil, da se je na Madžarskem zgodila manipulacija z javnomnenjskimi anketami, ki pa se je v tem primeru očitno maščevala – tisti, ki so jo izvedli, so se morali namreč soočiti z zmago Viktorja Orbana in njegove stranke Fidesz, ki je bila izjemna – dosegel je 55 odstotkov v proporcionalnem volilnem delu, v celoti pa ima v parlamentu Republike Madžarske več kot dvotretjinsko večino – je povedal Grims in še enkrat poudaril, da je bila zmaga res izjemna. “Zato vsi tisti, ki so prej poročali drugače, sedaj težko branijo svojo verodostojnost,” je še sklenil.

Poslanec SDS je še povedal, da so na terenu pregledali kar nekaj volišč ter se pogovorili z različnimi člani  volilnih komisij – iz različnih strank – ter pri tem niso opazili niti ene same najmanjše nepravilnosti ali problema – ravno nasprotno. “Sodeč po vsem, o čemer so bili obveščeni iz vseh političnih opcij, so volitve izpolnjevale najvišje demokratične standarde,” je zatrdil in kot zanimivost še povedal, da na Madžarskem vsako glasovnico preštejejo dvakrat – na koncu morajo seveda dobiti isti izid in šele nato potrdijo, da je bilo štetje verodostojno. Poleg Grimsa so bili v ekipi mednarodnih opazovalcev tudi Andreja Valič Zver, Milan Zver in Dejan Kaloh. Evropski poslanec dr. Zver je povedal, da je bila propaganda opozicije huda, bilo je več deset NVO-jev, ki so pomagali pripravljati volitve že nekaj dni prej. Nenavadno je bilo tudi to, da so opazovalci od institucije OVSE dobili predhodno poročilo že dva dneva pred volitvami – poročilo je bilo precej kritično, v njem pa je bilo tudi nekaj nepravilnosti. Vendar tudi to ni zamajalo zmagovalnega rezultata Orbanove vlade, je pa povzročilo nekoliko skrbi.

Image

Porok za uspeh je odlična organizacija Fidesza in pametne poteze Orbana
Na vprašanje, kaj je botrovalo tako močni zmagi, je Zver še pojasnil, da je struktura same stranke Fidesz zelo dobra in razpršena po celi državi – ne samo v mestih, tudi na podeželju, poleg tega pa so uspeli prepričati ljudi, da so se odpravili volit. Tudi Budimpešta, ki je bolj levo, liberalno usmerjena, je delala vse, da bi prebudila svoje volivce, da bi bila udeležba čim večja – in to se je tudi zgodilo, menda v samem mestu še nikoli ni bilo takšne udeležbe. “To je tudi prineslo kar dobre rezultate za opozicijo, ampak v celotni zgodbi vseeno daleč preslabe,” je dejal poslanec. Po mnenju Zvera je porok za uspeh odlična organizacija Fidesza, po drugi strani pa tudi pametne poteze, ki jih je vlekel Orban – tudi referendum, ki je bil sočasen z volitvami. “Tudi to je dodatno spodbudilo desno usmerjeno volilno telo, da so šli na volitve in glasovali za vlado, ki jo razumejo kot nekega garanta normalnosti,” je pojasnil in s tem ciljal na referendum, v okviru katerega so med drugim odločali glede pouka o spolni usmerjenosti v javnih šolah ter seznanjanja mladoletnih s terapijami za spremembo spola.

Evropski poslanec dr. Milan Zver (Foto: Nova24TV)

Orbana skušali povezati s Putinom – neuspešno
Zver je še omenil, da so po drugi strani mnogi menili, da se Orbanu ne bo obrestovala njegova nihilistična drža v povezavi s Putinom, mnogi so si namreč želeli Orbanov ostrejši odziv na dogajanje v Ukrajini – a on se je očitno odločil, da ostrega odziva ne bo dal – ob čemer je sicer treba poudariti, da Madžarska uradno obsoja vojno in agresijo. A ker v Fideszu to niti ni bila debata, so levičarji poskušali z negativno propagando povezati Putina in Orbana – videti je bilo ogromno plakatov, na katerih sta bila prijateljsko prikazana. “Po rezultatih sodeč očitno ni uspela niti ta taktika,” je pripomnil poslanec in dodal, da gre stranki Fidesz na roko tudi volilni sistem, ki velikim še dodaja – stranke, ki dobijo največ, dobijo namreč še dodatne mandate. “To je sicer že star mehanizem, ki pa prinaša večjo stabilnost,” je še pojasnil Zver.

Sara Bertoncelj