Orban obvestil Cerarja o zaprtju meje – nam od polnoči grozi poplava beguncev?

Foto: STA

Po tem, ko smo včeraj poročali, da bo Madžarska meje s Hrvaško zaprla v soboto, smo danes iz zanesljivih virov izvedeli še, da je premier Victor Orban o tem že obvestil Mira Cerarja, mejo pa bodo zaprli ob polnoči.

Premier Cerar je nato sklical sejo Sveta za nacionalno varnost.

Novico, da bo Madžarska mejo zaprla ob polnoči, je po seji madžarskega sveta za nacionalno varnost uradno sporočil tudi madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, ki je dejal, da bodo zaprli zeleno mejo s Hrvaško.

Pojasnil je še, da bodo mejni prehodi delovali še naprej, na njih pa bodo izvajali strožji nadzor, piše STA. Vzpostavili bodo tudi dve tranzitni območji, kjer bo moč zaprositi za azil. Po njegovih besedah v Budimpešti pričakujejo, da bodo zadeve potekale podobno kot po zaprtju madžarsko-srbske meje pred mesecem dni.

Kako bo ukrepala Slovenija?
Spomnimo, da je Orban v četrtek na vrhu EU dejal, da je ograja na meji s Hrvaško že zgrajena in da bi lahko, če bi bilo potrebno, mejo zaprli v eni sami uri.

Cerar je nato po pogovoru z Orbanom dejal, da takšnih enostranskih dejanj Slovenija ne podpira, bi pa v primeru popolnega zaprtja meje ukrepali sorazmerno na enak način. “Kajti ne moremo dovoliti, da bi Slovenijo preplavilo nenadzorovano število beguncev oziroma migrantov,” je dejal Cerar.

Vlado in policijo smo že prosili za komentar, med drugim pa nas je zanimalo, kako bodo odgovorni poskrbeli za varnost v primeru večjega vala beguncev. Njihovih odgovorov nismo prejeli, je pa vlada sklicala novinarsko konferenco, ki jo bomo v živo spremljali ob 18.00.

Barbara Oprčkal