Beograd na plano potegnil staro in neresnično zgodbo tranzicijske levice iz osamosvojitvene vojne

Kolona tankov JLA prodira proti letališču Brnik | Avtor Toni Lombar, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

Tožilstvo za vojne zločine v Beogradu je začelo preiskavo o domnevnih vojnih zločinih, ki naj bi jih storili pripadniki Policije. Preiskava naj bi se začela na podlagi posnetka, ki ga je pridobilo tožilstvo. Posnetek naj bi prikazoval smrt dveh vojakov JLA Branka Sedlarja in Nedžmedina Osmanija ter oficirja JLA Slobodana Pantelića. Ne samo to, “izsanjali” so celo koncentracijska taborišča v Sloveniji, kjer naj bi bili mučeni pripadniki JLA in njihove družine. Na pisanja srbskih medijev se je že odzval Janez Janša, obrambni minister v času osamosvojitvene vojne, ki je zapisal, da posnetek, ki bi dokazal “nebuloze” iz novinarskih pisanj, ne obstaja in da se je pravzaprav zgodilo ravno nasprotno – ostrostrelec, pripadnik JLA, je na Holmcu ubil dva pripadnika naših sil. 

Gre sicer za staro zgodbo, ki se je prvič pojavila v okviru politične afere Vič-Holmec, katere namen je bila kriminalizacija dogodkov slovenske osamosvojite. Začela se je z objavo člankov v Slovenskih novicah, kjer je novinar Bojan Budja izrazil sum, da so se pri spopadih med slovenskimi silami in JLA zgodili vojni zločini. Vlada RS je navedbe zanikala, nakar je bila ustanovljena “Gričarjeva” preiskovalna komisija, ki je ugotovila, da vojnih zločinov ni bilo. V okviru afere Vič-Holmec je odneslo notranjega ministra Mirka Bandlja, ki ni prestal interpelacije v državnem zboru. Spomnimo, Bandelj je bil pred kratkim imenovan za predsednika nadzornega sveta Luke Koper. Afera je odnesla tudi Draga Kosa, enega glavnih akterjev le-te, ki je moral zapustiti policijske vrste. Gričarjevo poročilo ga je stalo položaja pomočnika direktorja kriminalistične službe, kasneje pa ga je delovno in socialno sodišče v Ljubljani “rehabilitiralo”.

Kako je bil Drago Kos vpleten v afero, je bilo prelitega že veliko črnila. “Leta 1999 je izbruhnila afera Vič-Holmec, ki se je kmalu izkazala kot poskus očrnitve osamosvojitvene vojne, skonstruiran v samem vrhu notranjega ministrstva. Drago Kos je takrat z vzporedno preiskavo poskušal izslediti tistega, ki je o tem obveščal javnost. Ob tem je brez določbe preiskovalnega sodnika pridobil izpisek telefonskih pogovorov novinarja Tomaža Ranca, kar je vrhovno sodišče obsodilo kot nedopustno,” smo na našem mediju pisali že pred časom. Kos se je kasneje pojavil še kot eden ključnih akterjev v aferi Depala vas in nato še v aferi Patria kot realizator t. i. “velikega poka”, kakor ga je v intervjuju za Demokracijo označil Janša.

Lažne obtožbe
Dušan Bratić, predstavnik vojakov JLA, ki so padli v spopadih s slovenskimi silami, trdi, da je bilo v desetdnevni vojni v Sloveniji ubitih 44 vojakov in uslužbencev JLA, 180 jih je bilo ranjenih. Neverjetno, a odvetnik trdi tudi, da je imela večina teh smrti znake vojnih zločinov. Kakor da ni bila prav JLA tista, ki je začela agresijo nad Slovenijo, ki je skušala in tudi uspela v zavarovanju plebiscitarne odločitve slovenskega naroda. Glede dokazovanja krivde za “vojne zločine” – kot dokaz za to se navaja posnetek avstrijske televizijske hiše ORF – tako komisija MNZ kot tožilstvo znakov vojnih zločinov nista odkrila.

V srbskih Novostih in Kurirju so se tako razpisali o stari zgodbi, ki je že davno dobila potrebni epilog.

Obtožbe o koncentracijskih taboriščih
Še bolj absurde pa so obtožbe o ustanovljenih koncentracijskih taboriščih med osamosvojitveno vojno. “Skoraj neznano je, da so leta 1991 ob vznožju Alp nastala taborišča z izrazitimi značilnostmi koncentracijskih taborišč, kamor so zapirali vojake in mučili njih in njihove družinske člane,” poroča Kurir. Tudi na te absurdne navedbe se je odzval takratni obrambni minister Janša.

“V Sloveniji leta 1991 ni bilo nobenih koncentracijskih taborišč za ujete in prebegle vojake agresorske JLA, ki jih je bilo okrog 5000. Bili so zbirni centri, kjer so dobili hrano, civilne obleke in vozne karte za vlak, da so lahko odšli domov. Celo vse ujete oficirje JLA, ki jih je bilo preko 200, smo morali po Brionskem sporazumu izpustiti brez tega, da bi v zameno dobili domov preostale Slovence, ki so še bili v enotah JLA,” je zapisal. 

Kaj o tem poreče slovenska oblast?
Ob vsem skupaj se zastavlja vprašanje, kaj na vse skupaj poreče slovenska oblast. Beograjsko tožilstvo namreč preiskuje afero, ki se je naprej rodila v Sloveniji, v krogih tranzicijske levice. Ta si že od samega začetka na vso moč prizadeva očrniti osamosvojitvene procese, predvsem zaradi vloge, ki so jo sami odigrali v tistih ključnih časih, ko “Slovenija ni bila njihova intimna opcija”. Številnim ta še danes ni intimna opcija. Zadnje poglavje tega truda je bila prav ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve, zaradi česar je bil sklican včerajšnji shod v organizaciji Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, poimenovan “Za Slovenijo in resnico”. Več o tem lahko preberete TUKAJ.

Ker gre za vprašanje ugleda Slovenije v tujini, smo na Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve naslovili novinarska vprašanja. Zanima nas, kako bo glede zadeve, ki zadeva slovenski nacionalni interes, ukrepala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Gal Kovač