[Izjava tedna] Janša: Slovenci smo prestali marsikaj v svoji zgodovini. Tudi preživeli velike neumnosti.

Janez Janša. Foto: SDS

“Slovenci smo prestali marsikaj v svoji zgodovini. Tudi preživeli velike neumnosti, ki smo jih sami počeli. Smo odporni, navzven in navznoter. Tudi zato nas je na teh obletnih slovesnostih vsako leto več,” je v Podstrmcu pri Borovnici povedal predsednik SDS Janez Janša. 

V petek je v vojaškem objektu Slovenske vojske v Podstrmcu pri Borovnici potekala slovesna obeležitev 32. obletnice zavzetja skladišča orožja JLA v Podstrmcu pri Borovnici. Zbrane sta pozdravila predsednik Združenja VSO Alojz Peterle in župan občine Vrhnika Daniel Cukjati. V programu so sodelovali praporščaki Združenja VSO, moški pevski zbor Štingl’c iz Borovnice in povezovalka Eva Lukančič.

Slavnostni govornik je bil obrambni minister v Demosovi vladi Janez Janša. Med drugim je spregovoril tudi o dogajanju v naši, ne tako oddaljeni okolici.

“Najbrž ni nikogar več, pa jih je bilo 20 odstotkov, še dve leti nazaj, ki bi trdili, da se vojna v Evropi ne more ponoviti. Imamo jo, in to v bližnji soseščini. V veliki meri smo kot del Nata in kot del Evropske unije trdno na strani države, ki je bila napadena in ki se brani. Smo del nekega spopada, na pravični strani. Kaj se bo dogajajo v prihodnje, ne vemo. Država, ki resno gleda v prihodnost, takšne izkušnje ne zanemari,” je povedal predsednik SDS.

Nato je nadaljeval: “Narod, ki se zaveda, da generacija, ki živi, države ni dobila v dar, ampak v posojo od svojih vnukov in da je potrebno delati tako, da bo to dobro tudi za peto generacijo naših potomcev.”

Ena najpomembnejših akcij
28. junija 1991 je potekala ena najpomembnejših akcij Teritorialne obrambe v vojni za Slovenijo. Pripadniki 2. izvidniškega voda so uspešno zasedli skladišče orožja jugoslovanske armade v Podstrmcu pri Borovnici.

V zahvalo za njihov odločen trud in zasluge, da ubranijo plebiscitarno izraženo voljo Slovencev do neodvisne slovenske države in zavarujejo svobodo novo razglašene samostojne Republike Slovenije, je pripadnike 2. izvidniškega voda 30. razvojne skupine TO, ki se je kasneje uradno preimenovala v brigado MORiS, odlikoval nekdanji predsednik republike Borut Pahor.

Gal Kovač