Obeležujemo 33. obletnico sprejetja strateških dokumentov za zavarovanje osamosvojitve Slovenije

Foto: arhiv VSO

Danes bo potekala slovesna obeležitev 33. obletnice sprejetja strateških dokumentov za zavarovanje osamosvojitve Slovenije, ki jo organizira Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve. Slavnostni govornik bo Aleš Hojs, član predsedstva Združenja VSO. 

Dogodek bo ob 18. uri  pred spominskim obeležjem na Pristavi nad Stično.

Pozdravne nagovore bosta imela Tomaž Smole, podžupan Občine Ivančna Gorica, in Franci Feltrin, podpredsednik Združenja VSO. Kot že rečeno, bo osrednji nagovor pripadel nekdanjemu ministru in članu predsedstva VSO Alešu Hojsu.

Vir: VSO

Mejnik v procesu slovenske osamosvojitve
Sprejetje in potrditev dokumentov vojaškega zavarovanja slovenske osamosvojitve je eden najpomembnejših mejnikov v procesu slovenskega osamosvajanja. Direktiva za ravnanje Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) je bila pred 33 leti sprejeta v Partizanskem domu na Pristavi, kjer so se srečali Janez Janša, tedanji obrambni minister, Tone Krkovič, načelnik MSNZ, Vinko Beznik, poveljnik specialne enote policije, Igor Bavčar, tedanji notranji minister, in Jože Kolenc, poveljnik posebnih enot policije. Direktiva je vsebovala tajni bojni načrt, ki bi se uporabil v primeru agresije JLA na nastajajočo državo. Načrt je bil izveden v času osamosvojitvene vojne. 

Ž. K.