Osamosvojiteljem medalje kar po pošti

Prva prisega vojakov na Igu, 2. junija 1991. (Foto: YouTube)

Jasno je, da trenutni oblasti in bivšim partijcem, ki so jo naredili, ni pretirano do slovenske države, proces osamosvojitve od komunistične Jugoslavije pa dojemajo kot Putin dojema razpad Sovjetske zveze – kot največjo geostrateško tragedijo naroda. Zato  jim je malo mar za osamosvojitelje – tako tiste, ki so takrat na vodilnih položajih organizirali teritorialno obrambo, kot za navadne ljudi, ki so se borili, da stroj JLA ne bi “tepihoval” naše domovine. Zanje ni slavnostnih podelitev in stoječih ovacij. Včasih je videti, kot da bi radi naši levičarji na ta “boleči” del naše zgodovine kar pozabili in čim prej nazaj konsolidirali Jugoslavijo v združeni EU. 

Državni aparat vsak dan kaže svoj odnos do tistih, zaradi katerih imamo državo. Od velikih premikov – npr. ukinitve Muzeja slovenske osamosvojitve in hkratne graditve mita, da je bil narodnoosvobodilni boj komunistov v resnici boj za samostojno Slovenijo, pa do majhnih vsakodnevnih zadev, s katerimi majhnim ljudem pokažejo, kaj si mislijo o njihovem doprinosu k tistim usodnim dogodkom leta 1991.

Kot je opozoril prvak opozicije Janez Janša, nekateri območni odbori Združenja veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) namesto slavnostnih podelitev spominskih medalj slovenske osamosvojitve veteranom medalje pošiljajo kar po pošti. “Neprimerno in nedostojno do pogumnih  Slovencev, ki so Koroško in Slovenijo ubranili pred agresorjem in bili zgled ostalim,” je na tviterju zapisal Janša.

Priložil je dopis lokalnega odbora ZVVS zgornje Dravske doline, ki pravi: “Območna združenja smo prek ZVVS dobila nalogo, da popravimo napako iz preteklega leta, ko smo imeli 30. obletnico osamosvojitve in je država namenila vsem pripadnikom s statusom spominsko medaljo. Nalogo je opravila z negativno oceno. Zavedamo se, da bi morala podelitev potekati  v slovesnejši obliki, vendar nam čas in logistika tega ne dopuščata, zato smo se odločili za ta način vročanja medalj.”

Gre za velik pljunek v obraz tistim, ki so glave nosili na razpolago pred tanki Jugoslovanske narodne armade. Na tak način se jim sporoča, da bi se na njihovo požrtvovalnost v službi domovine raje kar pozabilo.

Še bolj bode v oči, da se je ves državni vrh skupaj s kulturno smetano poklonil radikalni sejalki sovraštva in poveličevalki totalitarne rdeče zvezde Svetlani Makarović, ko si je – praktično sama sebi – podelila zavrnjeno Prešernovo nagrado. Oblast stoji pred toksično figuro, ki promovira totalitarni simbol komunističnega zatiralca in razdvaja Slovence, jih polovico zaradi političnih nazorov primerja s podganami in jim grozi s pokolom. Medtem veterani dobivajo medalje po pošti.

Boris A. Novak, Svetlana Makarovič in Jaša Jenull so z nepovabljenim prihodom na oder onečastili svečano prireditev podelitve Prešernovih nagrad. (Foto: STA)

Ta vlada je torej zelo odkrita glede svojih ideoloških motivov. Osamosvojitev je za njih tabu tema, o kateri se ne pogovarja. Kot je izjavila ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan na poziv uporabnice Facebooka, ko ji je ta rekla, naj čim prej vzpostavijo stanje kot pred 1991: “Delamo, delamo!” Nobena vlada doslej ni tako odkrito “delala” na tem, da nas vrne nazaj v preteklost.

Andrej Žitnik