fbpx

Pahor vrnil odlikovanja osamosvojiteljem, ki so jih leta 1993 zavrnili zaradi Kučanovih poskusov razvrednotenja osamosvojitve

Milan Kučan je boter kandidature Nataše Pirc Musar in "nadurednik" slovenskim osrednjim medijem. (Foto: STA)

Šestim vidnim predstavnikom slovenske osamosvojitve je predsednik republike Borut Pahor danes na posebni slovesnosti v predsedniški palači vrnil odlikovanja zlati častni znak svobode, ki so jih z odprtim pismom simbolno zavrnili 21. junija leta 1993, so sporočili iz urada predsednika, piše STA.

Predsednik republike Borut Pahor je, kot so zapisali v njegovem uradu, ob obeleževanju 30. obletnice ustanovitve, obrambe in mednarodnega priznanja Republike Slovenije po dialogu z omenjenimi prejemniki zlatega častnega znaka svobode vzel na znanje, da so v duhu spoštovanja države in njenega dostojanstva pripravljeni sprejeti odlikovanja, ki so jih vrnili leta 1993. Na današnji slovesnosti so odlikovanja sprejeli Igor Bavčar, France Bučar, Janez Janša, Jelko Kacin, Lojze Peterle in Dimitrij Rupel. V imenu pokojnega Bučarja je odlikovanje sprejel njegov sin Janez Bučar.

Junija 1993 so namreč vidni osamosvojitelji – Igor Bavčar, France Bučar, Janez Janša, Jelko Kacin, Lojze Peterle in Dimitrij Rupel takratnemu slovenskemu predsedniku Milanu Kučanu v pismu sporočili, da vračajo prejeta odlikovanja zlati častni znak svobode RS. Vrnitev odlikovanja je bilo dejanje iz protesta, Kučanu pa so očitali poskuse razvrednotenja slovenske samostojnosti ter vse glasnejših pobud za oživljanje nekakšne nove Jugoslavije.

Peterle, Janša, Rupel, Kučan (Foto: Arhiv Demokracije)

Bavčar, Bučar, Janša, Kacin, Peterle in Rupel so v pismu predsedniku Kučanu poudarjali, da se je večkrat posredno ali neposredno zavzemal in zanimal za vojaške pokojnine oficirjev bivše JLA, odkup vojaških stanovanj in druge njihove probleme, mnogo manj pozornosti pa naj bi namenjal otrokom in svojcem padlih teritorialcev in policistov v vojni za Slovenijo. Med drugim so nasprotovali tudi temu, da je Kučan zlati častni znak svobode podelil tudi “sopotnikoma iz komunističnih časov” Ljubu Bavconu in Janku Pleterskemu. Znak in listino, sicer najvišje državno odlikovanje v Sloveniji, ki ga z ukazom podeljuje predsednik republike, so nato tudi fizično vrnili v predsedniško palačo.

Ob tem v Pahorjevem uradu tudi navajajo izjavo odlikovancev: “Ob jubileju osamosvojitve smo glede na vse okoliščine nastanka naše države in žrtve, ki so bile zanjo žrtvovane, v dialogu s predsednikom RS izrazili pripravljenost, da sprejmemo vrnjena odlikovanja s spoštovanjem do slovenske države. Zadovoljni smo, da je predsednik republike Borut Pahor sprejel predlog, da se v tej luči zdaj to zgodi.” Znak in listino so junija leta 1993 vrnili v plastični vrečki Bata, zraven pa so priložili pismo, v katerem so obrazložili in navedli razloge za vrnitev.

Omenjeno pismo iz leta 1993 prilagamo v celoti.

Tanja Brkić