Peterle odpovedal udeležbo na državni proslavi

Prvi predsednik vlade RS in predsednik VSO Lojze Peterle (Foto: STA)

Lojze Peterle, prvi predsednik vlade Republike Slovenije, je odpovedal udeležbo na proslavi ob dnevu državnosti. Vlado je obtožil neciviliziranosti in delovanja v nasprotju z vrednotami osamosvojitve. Očita ji predvsem poglobitev politične polarizacije in ukinitev dneva spomina na žrtve komunizma. 

“Sporočam Vam, da se je ne bom udeležil, ker ne čutim prazničnega ozračja, ki si ga spomin na največji politični dosežek slovenskega naroda zasluži. Že sicer močno politično polarizacijo je poglobila vladna ukinitev dneva spomina na žrtve komunizma, ki temelji na evropski kulturi spomina in evropskem odnosu do totalitarizmov,” je zapisal Peterle v odgovoru protokolarni službi, ki organizira prireditev.

Peterle je nadaljeval, da je bila necivilizirana odločitev vlade v nasprotju z vrednotami osamosvojitve. Kot pojasnjuje, te ne pomenijo samo odklopa od Jugoslavije, ampak “tudi s totalitarnim, nedemokratičnim redom, ki ni spoštoval človekovih pravic”.

“Z uvedbo demokratičnega sistema in sprejetjem evropskih vrednot ima pravica do imena, spomina in groba pri nas polno domovinsko veljavo. Njeno zanikanje pomeni tudi zanikanje vrednot osamosvojitve,” je zapisal.

Lojze Peterle in Janez Janša med osamosvojitvijo (Foto: arhiv Nove24TV)

Vladna krepitev kulturne vojne
Vlada je sicer pred kratkim še podkrepila svojo zavezo kulturnemu boju proti vrednotam samostojne Slovenije kot tudi proti vsem katolikom. Celotni vladni vrh se je namreč odločil “preskočiti” tradicionalno mašo za domovino. Vsi so navedli neodložljive obveznosti. Po poročanju Družine bo predsednik vlade k maši poslalVojka Volka, svojega namestnika, ki je med drugim zadolžen za odnose z RKC.

Proslavo pa spremlja tudi svojstvena afera, ki nakazuje stanje duha vlade Roberta Goloba. Na njej bo namreč nastopil glasbenik Robert Pešut, bolj znan pod umetniškim imenom Magnifico. Slednji je pred leti sam priznal, da je nasprotoval slovenski osamosvojitvi. Izbira Magnifica je naletela na precejšnje negodovanje v kritični javnosti, saj je znano, da je nasprotoval nastanku samostojne Slovenije, v preteklosti na državni proslavi pa že izvedel žaljiv nastop. Na Prešernov dan je prepeval vulgarno pesem, ki je za nameček ni napisal največji slovenski pesnik sam. Avtorstvo je namreč Prešeren zanikal. Več – TUKAJ.

Morišče pod Macesnovo gorico (Foto: STA)

Težko bi ploskal
Peterle zaključuje, da bi težko ploskal na neki predstavi ob dejstvu, da Slovenija, ki jo zaznamuje več kot sedemsto množičnih morišč (grobišč), še vedno ne zmore pokopati tisočev povojnih žrtev komunistične revolucije.