V Slovenski Bistrici bodo na 14. Pučnikovem simpoziju razpravljali o kulturnem marksizmu

Jože Pučnik (Foto: Muzej novejše zgodovine)

Jutri, 10. marca, ob 13. uri bo v Slovenski Bistrici potekal 14. Pučnikov simpozij. V viteški dvorani bistriškega gradu bodo slušatelji lahko prisluhnili okrogli mizi z naslovom Nova kulturna vojna: Grožnja naši civilizaciji? Spregovorili bodo dr. Matevž Tomšič, dr. Žiga Turk, dr. Andrej Fink, dr. Dimitrij Rupel in predsednik SDS Janez Janša. Dogodek bo potekal v soorganizaciji Inštituta dr. Jožeta Pučnika, Konrad Adenauer Stiftung, Evropske platforme spomina in vesti ter občine Slovenska Bistrica. 

“So trenutki v razvoju skupnostnega bivanja, ko se je treba zaustaviti, ponovno razmisliti in osmisliti trenutek časa, saj se sicer lahko zgodi “padec s stečajev”. In teh je bilo v zadnjem stoletju več kot dovolj. Našo civilizacijo so hromili različni totalitarni in avtoritarni režimi. V začetku dvajsetih let 21. stoletja se zdi, da se zgodovina nesrečno ponavlja. Vsi propadli poskusi družbenega inženiringa so imeli svojo ideološko platformo in prav vsi so si našli priročnega rasnega ali razrednega (političnega) sovražnika. Povzročili so na stotine milijonov žrtev,” so zapisali v vabilu.

Na okrogli mizi bo govora o t. i. kulturnem marksizmu, ki ima sicer globoke korenine v zgodovini komunističnega gibanja. “Prenovil je retoriko, marksistični ekonomizem zamenjal s kulturnim, razredni boj zamenjal s kulturnim, a nekaj je ostalo skupno: kulturno hegemonijo doseči z radikalno mentalno preobrazbo, s spremembo software of mind človeka, kot bi rekli s sodobno govorico. T. i. kulturni marksizem v svoji nehumani dimenziji kaže celo strašnejši potencial kot klasični. Vsi ti procesi imajo resne globalne posledice. Geopolitična razmerja se drastično spreminjajo, kultura smrti je ponovno na pohodu, kar lahko spremljamo ob ruski agresiji na nedolžno sosedo. Ta in druga vprašanja bomo skušali osvetliti na okrogli mizi z odličnimi poznavalci,” pišejo organizatorji.

Na dogodku bo potekala tudi predstavitev nove knjige Igorja Omerze z naslovom: Velikani slovenske osamosvojitve in UDBA. Jože Pučnik – psevdomarksist

V pozdravnih nagovorih na začetku dogodka bodo spregovorili dr. Andreja Valič Zver, predsednica Sveta IJP, dr. Ivan Žagar, župan Slovenske Bistrice, Holger Haibach, Konrad Adenauer Stiftung (KAS), dr. Marek Mutor, predsednik Evropske platforme spomina in vesti (video nagovor), in Gorazd Pučnik, ustanovitelj IJP.

Pred začetkom okrogle mize bodo udeleženci ob 12. uri obiskali grob dr. Jožeta Pučnika v Črešnjevcu.

G. K.