[Video] Peterle: Sašo Hribar je med osamosvojitveno vojno celo dezertiral!

Predsednik VSO in prvi predsednik slovenske vlade Lojze Peterle in Sašo Hribar. (Foto: Nova24TV)

“Tisti, ki so razdvojili slovenski narod, tisti, ki so srali v Cankarjevem domu, govorijo o nekem muzeju, s katerim bi se morali oni slikati in imeti v njem svoje spomenike,” je Sašo Hribar osamosvojitelje označil za največje prdce ter za nameček še navrgel, da osamosvojitvene vojne za Slovenijo sploh nikoli ni bilo. V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) zahtevajo javno opravičilo, po njihovih besedah gre za doslej največji škandal na RTV Slovenija. Po mnenju Lojzeta Peterleta je Hribarjev “podvig” izraz nekega širšega pogleda v okolju, ki diskvalificira osamosvojitev. 

“Mene je ta izjava seveda presenetila, ker mislim, da je gospod Hribar sicer razumen človek,” je komentiral predsednik osamosvojitvene vlade in predsednik združenja VSO Lojze Peterle ter dodal, da se je odločil za neko dejanje, ki pomeni zlorabo njegovega statusa na radiu, ki ga je Hribar privatiziral za politični agitprop. Sašo Hribar, ki je vrsto let zaposlen na RTVS, je namreč pred dnevi dejal, da mu gre na živce muzej slovenske osamosvojitve, ob tem pa je poudaril, da ne govori v imenu radia Ga ga, temveč kar on osebno. Sicer v terminu oddaje radio Ga ga, ki jo predvaja Radio Slovenija.

Po Peterletovem mnenju je Hribarjev “podvig” izraz nekega širšega pogleda v nekem okolju, ki diskvalificira osamosvojitev. Opozoril je, da imamo očitno na delu neko linijo, ki po eni strani ignorira osamosvojitev, po drugi strani jo diskvalificira, po tretji pa jo skuša celo kriminalizirati. “Tako močno se to še ni dogajalo,” je ocenil. Peterle je v svojem odzivu na izjavo Hribarja med drugim še spomnil, da je slednji v času osamosvojitvene vojne dezertiral iz enote Teritorialne obrambe – čez nekaj časa so ga našli doma in ga pripeljali nazaj.

Gre za nedopustno zlorabo javnega radijskega medija
“V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve smo nad povedanim zgroženi,
” so v izjavi za javnost poudarili v VSO-ju in pojasnili, da četudi bi bile besede izrečene v kontekstu satire, bi po njihovem mnenju šlo za nesprejemljivo retoriko, glede na dejstvo, da je bilo posebej poudarjeno, da gre za mnenje Saša Hribarja in je bila postavljena ločnica do ostalega dela oddaje, je zadeva nezaslišana. Po njihovi oceni gre namreč za nedopustno zlorabo javnega radijskega medija, kar je še samo po sebi razlog za ukrepanje. “Glede izrečene vsebine pa poudarjamo, da gre za eklatantno zanikanje osamosvojitvene vojne oziroma slovenske osamosvojitve kot vrednostnem središču Slovencev. Ta je na podlagi plebiscitarne volje kljub političnim delitvam prvič v zgodovini povezala slovenski narod v samostojni in demokratični državi ter pomeni uresničitev njegovega največjega političnega cilja,” so še zapisali v VSO-ju.

Foto: zajetje zaslona/vso.si

Preveč je bilo žrtev in trpljenja, da bi mirno opazovali laži na javnem mediju, VSO zahteva javno opravičilo
“Osamosvojitvena vloga in napori tistih, ki so na prvih demokratičnih volitvah dobili naloge in mandat slovenskih volivcev, je zgodovinska danost. Hribar jih v svojem komentarju degradira na vulgarizem brez primerjave. Dodatno jim pripiše hujskaštvo, ki k sreči ni bilo dovolj opogumljeno, da bi ljudi okužili z državljansko vojno. Samo Hribarjevo zanikanje osamosvojitvene vojne pa je doslej še neslišan primer v slovenskem javnem prostoru. Gre za posmeh tistim, ki so za domovino dali svoja življenja, izgubili svojce, trpeli, doživeli škodo ali bili kakorkoli prizadeti. Gre za sramotenje tistih, ki so s čistimi nameni šli branit domovino. Nenazadnje gre tudi za zanikanje zgodovine. Prav slovenska osamosvojitev in pribojevan demokratični sistem Sašu Hribarju omogočata, da lahko v skladu s priznano svobodo govora izraža svoja stališča. Problem pa je, ker je za to zlorabil programski čas javnega radia, zato v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve zahtevamo javno opravičilo na istem mediju, proti avtorju in urednikom pa ustrezne ukrepe. Gre namreč za doslej največji škandal na RTV Slovenija. Preveč je bilo žrtev in trpljenja, da bi mirno opazovali laži na javnem mediju.”

Sara Kovač