[Video] Predsednik VSO Peterle: Pomlad bo na trg prinesla veliko ljudi

Predsednik VSO Lojze Peterle v oddaji Tema dneva.

“Pomlad bo prinesla in eno in drugo, na oboje se bomo temeljito pripravili, prepričan sem, da bomo na trgu videli veliko ljudi, ki jim ni vseeno in takemu odnosu do osamosvojitve nasprotujejo,” je med drugim v oddaji Tema dneva izpostavil predsednik VSO Lojze Peterle, ki obžaluje odločitev vlade, da si kljub podani strokovni podlagi ni premislila o ohranitvi Muzeja slovenske osamosvojitve. Meni, da jih zelo moti že sama beseda “osamosvojitev” in da želijo to besedo podrediti času iz totalitarnega obdobja, zdi se mu tudi povsem nemoralno, da danes to besedo vlada uporablja kot element polarizacije.

Včeraj je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) določilo akcijski načrt, s katerim se bodo borili za ohranitev Muzeja slovenske osamosvojitve, ki ga je ustanovila prejšnja vlada Janeza Janše. V sporočilu za javnost so zapisali, da je sedanja vlada z odločitvijo o ukinitvi omenjenega muzeja “načrtno poteptala” osamosvojitev Slovenije in njene vrednote. Pri tem velja pojasniti, da je vlada pred enim tednom omenjeni muzej združila z Muzejem novejše zgodovine, oba muzeja pa sta s tem prenehala obstajati kot samostojna zavoda. “Ne gre zgolj za muzej, ampak zanikanje osamosvojitve. Ljudje to vidimo, a ne verjamemo,” so še dodali v VSO.

VSO je na deveti redni seji sprejelo nekaj pomembnih odločitev tudi v zvezi z muzejem osamosvojitve. Predsednik VSO Lojze Peterle obžaluje odločitev vlade, da njihove ponudbe ni sprejela oziroma o njej vsaj premislila. Meni, da bi se dalo najti rešitev, četudi s spremembo imena, prepričan pa je, da so storili vse, da bi opravičili nastanek in obstoj muzeja, tudi s strokovno podlago, ki jo je vlada zahtevala. Pred javnost so pripeljali strokovnjake, ki so zelo natančno razložili koncept muzeja.

“Soglasno smo sklenili, da bomo stopili v bran samostojnemu muzeju in sami osamosvojitvi, ker gre očitno za oboje. Očitno je tendenca, da bi muzej osamosvojitve interpretacijsko podredili neki dobi totalitarizma, od katere smo se z osamosvojitvijo poslovili oziroma jo presegli. Poslovili smo se od enopartijskega enoumja in danes po 30 in več letih ne moremo dovoliti, da se poskuša osamosvojitev podrejati času, ki nas je razdelil in nas še danes deli,” je prepričan Peterle.

Na vprašanje voditeljice, ali Golobovo vlado bolj iritira osamosvojitev ali demokracija, Peterle odgovori, da ima vtis, da jih iritira kar oboje, saj osamosvojitev ni bila projekt partije, ki je takrat vse vodila. “Sem ji pa hvaležen, da ni uporabila svoje moči, da bi ta projekt osamosvojitve preprečila, kar ji štejem v dobro, zato se mi ne zdi moralno, da skušajo osamosvojitev uporabiti kot element polarizacije.

Peterle je pozval vse, ki živijo vrednote slovenske osamosvojitve, da se jim pridružijo pri izvajanju včeraj sprejetih aktivnostih ustanovitev koalicije proti ukinitvi muzeja in v bran osamosvojitvi, pripravlja se več aktivnosti, kot so protestno zborovanje, simpozij o NOB, revoluciji in osamosvojitvi, poziv k interpelaciji proti vladi, domoljubne prireditve, tiskovne konference.

Pomlad bo prinesla veliko ljudi
“Pomlad bo prinesla in eno in drugo, na oboje se bomo temeljito pripravili, prepričan sem, da bomo na trgu videli veliko ljudi, ki jim ni vseeno in takemu odnosu do osamosvojitve nasprotujejo,” pojasni Peterle, ki je prav tako napovedal poziv k interpelaciji vlade zaradi njihove odločitve: “Interpelacija je ob takem odnosu do osamosvojitve utemeljena in z domoljubnimi prireditvami bomo pojasnjevali naše poglede in nasprotovanja, spregovorili bomo tudi o zgodovini in zelo nazorno primerjali čas enoumja in čas evropske demokracije.

Razglasitev neodvisnosti Slovenije (Foto: Vlada RS)

Kaj je razlog za nostalgijo po Jugoslaviji?
Voditeljica Aleksandra Jug v nadaljevanju pove, da se veliko ljudi ozira nazaj v čase Jugoslavije z neko nostalgijo in govori o “dobrih časih”, čeprav ni bilo vse tako dobro, “lahko smo volili, ampak ni imelo smisla”, je dejala voditeljica, ki se sprašuje, ali so ljudje pozabili, kaj se je dogajalo. Peterle pojasni, da ga kot državljana, politika in zgodovinarja in udeleženca osamosvojitve “čudi ta romantična nostalgija, ki reducira svet na lep del spominov in pozablja na morišča, drugorazredne ljudi, nasprotovanja cerkvi.”

Peterle je 42 let preživel v času komunizma in “tudi takrat je trava rasla, marsikaj je bilo lepo, ampak časa enoumja si ne želim, in tiste, ki poveličujejo tisti čas, sprašujem: če je bilo tako dobro, zakaj ni trajalo. Še enkrat bom povedal, da Jugoslavije niso uničili demokrati, komunisti se niso mogli zmeniti, kako naprej, in za to imamo jasne dokaze. Enako velja za komunizem povsod drugje po svetu, za sabo pusti veliko žrtev, ne spoštuje narave človeka. Berlinski zid je padel, Sovjetska zveza je razpadla, Jugoslavija je razpadla in zdaj vračati nazaj nas in te borce, ki so se borili za svobodo Slovenije, in jih zdaj deliti po odnosu do NOB, je nepotrebno in ni modro početje, zaključi Lojze Peterle.

Ana Horvat