fbpx

Zadnjega vojaka JLA ne bi bilo brez prvega, ki je tvegal vse in razkrinkal načrt

Foto: VSO

“Zadnjega vojaka ne bi bilo brez prvega vojaka, ki je 1988 tvegal vse in razkrinkal načrt JLA. To je bil Ivan Borštner. Hvaležni smo vsem, vojakom in policiji, ki ste 24. oktobra 1991 poskrbeli, da je Slovenija izpolnila suverenost ter s tem pogoj za mednarodno priznanje,” je ob 31. obletnici izgona zadnjega vojaka JLA iz Slovenije dejal predsednik VSO Alojz Peterle.

V soboto, 22. oktobra 2022, je v Parku vojaške zgodovine Pivka potekala obeležitev 31. obletnice izgona zadnjega vojaka JLA iz Slovenije. Prireditve so se udeležili tudi predsednik SDS Janez Janša ter poslanca Franc Breznik in Alenka Jeraj. Uvodoma sta zbrane pozdravila direktor Parka mag. Janko Boštjančič: “Z vojno in obrambo je naša domovina postajala tudi država,” in župan občine Pivka Robert Smrdelj: “Hvala Združenju za vrednote Slovenske osamosvojitve, da krepi narodno zavest.

Image

Pozdravljam vas v imenu Ivana Borštnerja, ki je zanetil slovensko pomlad in brez katerega posledično ne bi bilo niti tega dogodka,” je v kulturnem programu nagovoril zbrane pesnik Tone Kuntner.

Image

Za lepo petje je poskrbela Vokalna skupina Potoški fantje.

Slavnostni govornik je bil predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle: “Mi smo tista generacija, ki je doživela ta veličasten čas osamosvojitve, zato jaz kar naprej praznujem. Z minuto molka pa počastimo spomin na vse, ki so za Slovenijo žrtvovali svoje življenje. Zadnjega vojaka ne bi bilo brez prvega vojaka, ki je 1988 tvegal vse in razkrinkal načrt JLA. To je bil Ivan Borštner. Hvaležni smo vsem, vojakom in policiji, ki ste 24. oktobra 1991 poskrbeli, da je Slovenija izpolnila suverenost ter s tem pogoj za mednarodno priznanje.”

Image

Andrej Žitnik