Naključij ni: To so sodniki, ki so imeli pomembno vlogo pri izpustitvi obsojencev v zadevi Balkanski bojevnik

Sodnika Saša Kmet in David Špernjak (Foto: DZ, Demokracija)

V Sloveniji še vedno odzvanja vest, da je vrhovno sodišče izpustilo obsojence v zadevi Balkanski bojevnik, in sicer na podlagi nezakonito pridobljenih dokazov. Vpleteni v zadevi Balkanski bojevnik so namreč trgovali s kokainom, organizirali prevoze te droge iz Južne Amerike. Drogo so tihotapili tudi v Slovenijo in nato Italijo, poleg tega naj bi bili povezani s srbskim narko kraljem Darkom Šarićem. V akciji, v kateri so kriminalce aretirali, je sodelovalo več držav. V Italiji so bile aretiranim dosojene dolge zaporne kazni, odvzem premoženja, pridobljenega s kriminalom, medtem pa je v Sloveniji popolnoma drugačna zgodba. Kateri sodniki so za to zaslužni in kakšne so njihove nenavadne povezave z drugimi sodbami, lahko preberete v nadaljevanju.

Urednik Siola Peter Jančič v današnji kolumni piše, da je o zahtevah “balkanskih bojevnikov” za varstvo zakonitosti odločal senat vrhovnih sodnikov, ki ga je vodil Branko Masleša, v njem pa so bili še kot poročevalec Mitja Kozamernik in kot člani Kristina Ožbolt, Barbara Zobec in Marjana Lubinič. Kozamernik je imel zadnja leta veliko dela na sodišču za vojne zločine v BiH in mu je, verjetno tudi zaradi tega, pri delu na koncu pomagal okrajni sodnik iz Trbovelj Saša Kmet. A takšne pomoči doslej niso bile običajne.

Okrajni sodnik Saša Kmet je imel po pisanju Jančiča pri izpustitvi Dragana Tošića pomembno vlogo. Tošič bi moral po sodbi iz leta 2018 odsedeti 15 let. Zahteve za varstvo zakonitosti so bile v tej zadevi na vrhovnem sodišču najprej dodeljene strokovnemu sodelavcu Davidu Špernjaku, vse skupaj pa se je premaknilo šele, ko je bil na vrhovno sodišče oktobra letos dodeljen okrajni sodnik iz Trbovelj Saša Kmet, ki je v manj kot dveh mesecih pripravil odločitve za sejo senata. Očitno se je hitro angažiral, saj je le v dveh mesecih “preštudiral” okoli 40 tisoč strani. Pravijo, da se je zaradi prihajajočih volitvah mudilo. A takšne menjave oziroma razporeditve okrajnega sodnika na vrhovnem sodišču ne pomnijo.

Sumljive naveze med sodniki
Siol še poroča na nenavadno navezo Špernjak-Kmet s sumljivo izvoljenim vrhovnim sodnikom Primožem Gorkičem. Gorkič namreč pred izvolitvijo za vrhovnega sodnika ni imel dneva sodnih izkušenj, je pa Tošića pred desetletjem pomagal rešiti iz zapora s strokovnim mnenjem za odvetniško pisarno Čeferin, da so bili dokazi proti balkanskim kokainskim bojevnikom pridobljeni nezakonito.

Vrhovni sodnik Primož Gorkič (Foto: Siol)

V tujini drugačna zgodba – Tošiću pa so vrnili dva milijona evrov zaplenjenega premoženja
V Italiji, v Srbiji in Urugvaju so prijeti člani iste združbe preprodajalcev, tudi slovenski državljani, ostali za zapahi. Darku Šariću so v Srbiji odvzeli tudi premoženje, ki ga je pridobil s kriminalom, od vil, stanovanj, lokalov, podjetij, hotelov, avtomobilov. Premoženje nezakonitega izvora, šlo je za več kot dva milijona evrov, so tudi pri nas zaplenili Tošiću, a so mu ga že vrnili, ker je ustavno sodišče razveljavilo zakon o zaplembi premoženja nezakonitega izvora. Poleg tega pa so ga še izpustili. Pika na i pa bi bila, da bi Tošić še iztožil izgubljeni zaslužek za čas, ko so bili zaprti in jim je bila s tem onemogočena trgovina z drogo, kjer se izgubljeni zaslužek hitro meri v milijonih ali v še večjih številkah.

Darko Šarić. (Foto: Kurir)

Nenavadne povezave 
Sodnika Špernjaka, ki je pomagal pripravljati odločitev, je sodeloval tudi v aferi Trenta, ko je odvetnik Janeza Janše Franci Matoz protestiral, ker je predsednik sodišča Marjan Pogačnik tega sodnika nenadoma uvrstil v prej že drugače določen senat sodnikov, ki bi moral odločati o pritožbi Janše v zadevi Trenta, in primer povrhu dodelil specializiranemu oddelku, čeprav je bila v fazi preiskave to “redna” zadeva. Matoza je nenadna uvrstitev Špernjaka v senat za specializiran primer, torej za zadevo zahtevnejše oblike organiziranega kriminala ali terorizma, čudila še, ker je šlo za novoizvoljenega sodnika, ki nima specializiranih znanj in izkušenj, da bi sodeloval v takšnih zadevah, poroča Siol.

Kot smo tudi mi v preteklosti že poročali, je David Špernjak magistriral pod mentorstvom Primoža Gorkiča, zagovorniku obsodbe Patria. Kasneje je kritiziral ustavno sodišče, ki je vse sodbe razveljavil. Kmet pa je bil v preteklosti Gorkičev sodelavec na inštitutu za kriminologijo pravne fakultete. Za okrajnega sodnika v Trbovljah je bil izvoljen pred štirimi leti, pred tem ga pa najdemo med podpisniki protestov proti medijskim diskvalifikacijam Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Gorana Klemenčiča, ki so jo podpisali raziskovalci in sodelavci tega Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani Ljubo Bavcon, Dragan Petrovec, Renata Salecl, Katja Šugman Stubbs.

Gorkič bojevnik za balkanskega bojevnika Tošića
Gorkič je že pred leti za odvetniško družbo Čeferin pisal mnenje, da so bili dokazi zoper “balkanskega bojevnika” Dragana Tošića v Sloveniji in drugih državah pridobljeni nezakonito, ker policija naj ne imela ustreznih sodnih odredb. Po tem strokovnem mnenju je sodišče na prvi stopnji obtožene oprostilo. A Gorkičevo mnenje takrat ni obveljalo, sedaj pa očitno je, saj je zdaj vrhovno sodišče vse skupaj spet razveljavilo. Gorkič je postal vrhovni sodnik le zato, ker so zanj glasovali tudi poslanci Levice Luke Meseca, saj ga prvič niso podprli.

Dragan Tošić (foto: STA).

Vpletena tudi sodnica Marjutka Paškulin, ki je spustila tudi Čordića
Ko je bil leta 2021 Tošić aretiran, je preiskovalna sodnica Marjutka Paškulin zahtevo za izročitev Tosića v Italijo takrat zavrnila. Sodili so mu pri nas in ga na prvi stopnji, tudi zaradi Gorkičevega mnenja o nezakonito pridobljenih dokazih, oprostili. Spomnimo, da je Paškulinova nedavno zavrnila pripor vstajniškega aktivista Zlatana Čordića, ko so ga policisti priprli zaradi spodbujanja nasilnih protestov.

Sara Kovač