fbpx

Kakšen lapsus! Ali ministrica Stojmenova Duh potrebuje osvežitveni tečaj slovenščine?

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh (foto: sta)

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je že večkrat dokazala, da ne obvlada povsem dobro slovenščine, njene poteze in izjave pa tudi odražajo mačehovski odnos do Slovenk in Slovencev na eni strani ter naklonjenost tujcem in vsem, kar posega v temelj slovenske tradicije na drugi strani. Njene izjave na Twitterju dokazujejo, da komentira vsako področje, čeprav zanj ni pristojna in usposobljena. Tako je tudi včeraj ponesrečeno komentirala odločitev Državnega sveta, ki je izglasoval odložilni veto na spremembe družinskega zakonika.

“Državni svet: svet, ki ne spoštuje ustavo,” je zapisala ministrica Emilija Stojmenova Duh, pod izjavo pa so se usuli komentarji, “tečaj slovenskega jezika ni pomemben pri ministrici. Je pa pomemben pri vozniku viličarja”, Živ dokaz, da je minister/ministrica v tej vladi vsak, ki ima 5 minut časa, slovenskega jezika pa ne obvlada …”, “Ona ne ve, kaj je rodilnik v slovničnem pomenu. Mogoče ob tej besedi misli na moškega iz novega družinskega zakonika, ki bo sposoben roditi.”

Ne le, da ne zna uporabljati rodilnika, ne pozna niti slovenske ustave. Veto Državnega sveta je zanjo kršitev ustave? Kakorkoli že, to sploh ni edina nespametna izjava, ki presega njene pristojnosti. Namesto da bi se ukvarjala z digitalno preobrazbo Slovenije (kar ji ne gre ravno najbolje, posebej po tem, ko je Golob razpolovil proračunska sredstva za njen resor), se namreč ukvarja z vsem drugim. Je torej prva ministrica te vlade, ki jezika države, v kateri živi, ne obvlada povsem, je tudi prva ministrica, ki je v svoji pisarni na mizo namesto slovenske postavila mavrično zastavo skupine LGBT. Je “zvesta” navijačica sprememb družinskega zakonika, ki posega v temelje naše družbe in ruši temeljni pomen zakonske zveze, ki je v zasnovanju družine. Vse, kar je slovensko, kar je temelj slovenske družbe, zlahka “žali”.

Nespoštovanje do Slovenk in Slovencev je pokazala tudi s posmehovanjem strahovom ljudi pred ilegalnimi migranti. Predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je namreč opozoril, da smo v Sloveniji priča vse večjemu prehodu ilegalnih migrantov skozi državno mejo. Pri tem je izrazil zaskrbljenost ljudi, ki se samoorganizirajo, saj imajo slabe izkušnje z ilegalnimi migranti, država pa jih je pustila na cedilu. Tej izjavi se je žaljivo do državljank in državljanov posmehovala ministrica Emilija Stojmenova Duh. “M.J. is okolice slovenske Vinice lahko sporočite, da je ena migrantka iz makedonske Vinice kasneje postala ministrica v slovenski vladi. Naj si shrani kontakte, mogoče mu še pridejo prav. Vse bo ok,” je zapisala ministrica.

Spomnimo se tudi fiaska na Tarči, ko še ni bila ministrica in je vlado vodil Janez Janša. Takrat je nastopila kot “običajna mamica” s težavami zaradi šolanja na daljavo v času covida, ker ne pozna jezika in doma otrokom ne more pomagati. Osnovnošolskim otrokom torej ni mogla pomagati zaradi nepoznavanja slovenščine, lahko pa je ministrica?

https://twitter.com/podalpski/status/1535111615514873862?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1535508020553207812%7Ctwgr%5E028a3f811fe5372e2c9937fc80748c0fb56a587a%7Ctwcon%5Es3_&ref_url=https%3A%2F%2Fe-maribor.si%2Fker-ne-zna-dobro-slovensko-ne-more-uciti-svojega-otroka-za-ministrico-je-pa-dobra%2F

Sara Kovač