fbpx

Otočec bo gostil prvo srečanje predsednikov slovenske in hrvaške vlade po letu 2017

Srečanje Janeza Janše in Andreja Plenkovića v Zagrebu leta 2017. (Foto: Arhiv Nova24TV)

Na Otočcu bo potekalo srečanje med slovenskim predsednikom vlade Janezom Janšo in hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovičem. Na srečanju se bosta oba najvišja predstavnika obeh držav dotaknila aktualnih tem. Med drugim bosta oba osrednjo pozornost pogovorov namenila bolj usklajenemu boju proti covidu-19 in zajezitvi širjenja novega koronavirusa. Pogovori bodo namenjeni tudi pomoči državam Zahodnega Balkana v boju zoper covid-19 in ukrepov za zajezitev širjenja virusa zlasti med mladimi.

Hrvaški predsednik vlade Andrej Plenkovič je s svojo stranko HDZ prejšnji teden močno zmagal na parlamentarnih volitvah, zato se Plenkoviču obeta nov mandat na mestu predsednika hrvaške vlade. Po poročanju STA bo to prvo dvostransko srečanje obeh premierjev v živo. Oba sta bila v zadnjem času v zvezi s pandemijo covida-19 večkrat v stikih. Zaradi porasta okužb je Slovenija v soboto Hrvaško umaknila z zelenega seznama epidemiološko varnih držav, iz katerih je mogoče vstopiti brez omejitev.

Odnose med državama med drugim zaznamuje vprašanje meje, ki jo je pred tremi leti določilo arbitražno sodišče. Slovenija vztraja, da je treba odločitev sodišča implementirati, Hrvaška pa temu nasprotuje. Slovenijo in Hrvaška imata v svoji dolgoletni zgodovini sosedskih odnosov veliko medsebojnih težav, ki se še vedno niso razrešile. Najbolj sporno odprto vprašanje še vedno ostaja vprašanje meje med obema državama. Mejo je določilo Meddržavno sodišče za arbitražo v Haagu. Hrvaške oblasti ga nočejo priznavati zaradi priluškovalne afere, v katero sta se zapletla takratna agentka na MZZ Simona Drenik in arbiter dr, Jernej Sekolec.

Zadnje uradno srečanje predsednikov vlad Hrvaške in Slovenije potekalo decembra 2017

Zadnje uradno dvostransko srečanje premierjev je bilo decembra 2017 v Zagrebu, kjer se je s Plenkovićem sestal tedanji premier Miro Cerar. So pa po drugi strani precej pogostejši stiki predsednikov držav. Predsednik republike Borut Pahor se je s prejšnjo hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović sestal 39-krat, z novim hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem, ki je mandat nastopil februarja, pa dvakrat.

Luka Perš