fbpx

[Video] Boris Tomašič razkril, čemu je postal tarča napadov in zakaj se je ta oblast lotila Nove24TV

Voditelj oddaje Kdo vam laže? Boris Tomašič (Foto: posnetek zaslona)

Poskušajo nam preprečiti, da bi podjetja oglaševala na Nova24TV. Zaenkrat ne bom izpostavil, katera podjetja se umikajo, ker so direktorji pod hudim političnim pritiskom, če se to ne bo nehalo. Hvala vsem, ki ste se odločili, da nas boste finančno in drugače podprli. Za to sem vam res hvaležen,” je v sredini oddaji Kdo vam laže? poudaril voditelj Boris Tomašič. 

Boris Tomašič se je uvodoma dotaknil nedavnega poročanja, ki se je obregnilo ob njegovo hišo. “Zaslužil sem si naslovnico obskurnega časopisa, kar ni kar tako. Gre za hišo, v kateri živim, ne kupujte revije zato, bom sam objavil. Vsak se ukvarja s svojim poklicem. Eni so politiki, drugi televizijci. Pustite naše zasebno življenje pri miru. Kaj sam delam zasebno, nikogar ne briga. Ravno tako ne, kje živim, kako živim. Vse, kar imam, sem pošteno zaslužil,” je poudaril in dodal, da je plačal vse davke.

Tomašič je zatrdil, da se lahko pogleda hiše vseh poslancev, hiše vseh novinarjev na RTV, Reporterju. Sedaj, ko bo poletje, ne bo veliko dela, pa se bo lahko čepelo pred hišami in snemalo, kje kdo živi. “Pogledali bomo, čigava je hiša, pa se bo lahko ugotavljalo, kdo ima največjo in najdražjo. Gre za to, da se je ta oblast lotila Nove24TV in jo želi uničiti. Ne Borisa Tomašiča, televizijo, ki je kot televizija, kot medij, eden redkih, ki je kritičen do te oblasti,” je poudaril.

Poskušajo preprečiti, da bi podjetja oglaševala na Nova24TV. Zaenkrat Tomašič ni izpostavil, katera podjetja se umikajo, ker so direktorji pod hudim političnim pritiskom, če se to ne bo nehalo. “Hvala vsem, ki ste se odločili, da nas boste finančno in drugače podprli. Za to sem vam res hvaležen. Zaradi tega je globoka država živčna. Podpore in gledalcev imamo več očitno dovolj, da ne potrebujemo podjetij. Prosim vas, da donirate in pomagate zato, da ohranite Novo24TV, ne zato, da poskrbite za mojo plačo. Sam bom zase že poskrbel. To je zadnja stvar. Tukaj je cela vrsta ljudi, ki rabijo plače vsak mesec in da lahko projekt živi naprej,” je izpostavil.

Tomašič je najavil, da bo 17. septembra veliki zbor podpornikov Nove24TV v Lenartu. “Kar se tiče mojega premoženja, nimam kaj skrivati. Malo mi je samo nerodno. Če bi vedel, da bodo prišli slikat, bi malo pospravil. Imamo hiško, nimamo vile.” Glede tistih, ki lažejo po časopisih, razmišlja, da bi jih tožil. “Bom še videl. Pridite do mene, Igor Kršinar, sej imate mojo telefonsko. Bom vse razložil, da ne bo potrebno lagati. Ponudil bom tudi viski,” je zatrdil in dodal, da je v celotni zadevi očitno, da se poskuša diskreditirati televizijo. “Sam sem nepomemben dejavnik. V moje oddaje lahko ljudje pokličejo in so kritični, kar je v teh časih izredno nezaželeno,” je še pojasnil Tomašič.

Trije govorijo, da je vse super, na koncu je jasno, da niso zmenjeni
Nato se je Tomašič lotil vladnih tiskovnih konferenc, kjer so ministri govorili, kaj bodo skoraj naredili. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na eni izmed konferenc dejal, da z veseljem sporoča, da so na vladi sprejeli zakon za stabilizacijo razmer v zdravstvenem sistemu. Ob tem pa je dodal, da je zakon praktično v celoti usklajen. “Spoštovani minister, samo nekaj mi povejte. A je zakon usklajen ali ni usklajen? Ali je praktično/nepraktično usklajen? Zakon je skoraj usklajen? Itak sicer prihaja z enomesečno zamudo,” je bil kritičen Tomašič in dodal, da sta minila skoraj dva meseca od sklica novega državnega zbora, pa državni zbor ni imel nič rednih sej. Imajo namreč samo izredne seje. “Glede zakona o RTVS so se odločili, da ga bodo spreminjali po nujnem postopku, ki predvideva sprejemanje zakonov takrat, ko gre za izredne razmere. Ko je država v vojni itd. Tam ni vse v najlepšem redu. Nisem strokovnjak (psiholog, psihiater ali psihoterapevt), ampak vidim, da v tej koaliciji nekaj ne štima. Ko je Janševa vlada skušala spreminjati zakon, so rekli, da je 30 dni premalo za javno razpravo in da je potrebno podaljšati roke, danes pa po nujnem postopku čez noč.”

Loredan je rekel, da je zakon praktično usklajen, potem pa je rekel, da ga je potrebno še usklajevati. “En mesec ste se usklajevali,” je nadaljeval Tomašič in se obregnil še oba navedbe ministrov: Klemna Boštjančiča in Luke Mesca. Loredan je namreč dejal, da je zakon praktično usklajen, reče, da je potrebnih še nekaj usklajevanj. Boštjančič na to pristavi, da so vse skupaj sodelovalno sprejemali, Mesec pa zaključi, da zakon ni usklajen in da Levica takega zakona, kot je, ne bo podprla. “Pa bodi pameten, če si lahko. Ta vlada ne more narediti nič, absolutno nič. Trije govorijo, da je vse super, na koncu je jasno, da niso zmenjeni. Koalicija se mora sestati, da se bodo še nekaj zmenili, ampak septembra bomo imeli zakon po nujnem postopku. Do sedaj ni videl državnega zbora. Baje sicer, da ga je vlada že sprejela. Razumi, kdor more,” je poudaril Tomašič in dodal, da je Robert Golob medtem na morju.

Foto: posnetek zaslona

Naše zdravstvo je rešeno, imamo praktično usklajen zakon, ki ga je potrebno uskladiti. Sicer je bil sprejet sodelovalno, samo da ga Levica absolutno ne podpira, če ne bo drugačen. Oni pa so sklicali tiskovno konferenco in potem vidim na nacionalki naslov v smislu, da je vlada  skoraj sprejela nekakšen ukrep?! Vse je skoraj,” je bil kritičen voditelj oddaje in dodal, da za skoraj zajca še nikoli nisi ujel.

Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko je pojasnila, kako bodo odkupovali pšenico od kmetov. Rekla je, da naj bi vse za odkup pšenice že potekalo. Nič pa v resnici ne poteka, ker so na gospodarsko ministrstvo dali pobudo, da začne pripravljati vse potrebno za odkup pšenice. “A se vi zavedate, da žetev že poteka in da bo zaključena v 3 do 4 dneh. Vse bo požeto in kaj bodo kmetje naredili? Nič ne boste odkupili, razen tisto najbolj nekvalitetno. Kakšno vlado imamo mi? Drugemu ministrstvu smo rekli, naj se začne pripravljati,” je dejal Tomašič in dodal, da je to pravcati kaos. Ker je ministrica spregovorila o odkupu pšenice na podlagi javnih naročil, je Tomašič v luči tega izpostavil, da imajo očitno slovenskega kmeta za butastega. Javna naročila namreč prinašajo birokracijo. Kmet bo prodal najboljšemu ponudniku, ki bo torej ponudil najvišjo ceno. “Blagovne rezerve ne bodo kupile nič. Če hočete kupiti, dajte pošteno ceno. Skladišča bodo prazna, če boste tako postopali. Naslednji dan bo prišel Golob in rekel, da je škandal, ker kmetje ne želijo prodati pšenice državi. Seveda, saj niso neumni.”

Ograja ne ovira nobene zakonite migracije!
Prišla je nova ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar, ki pravi, da bo osvobodila Slovenije ograje. “Ograja na slovensko-hrvaški meji je bila postavljena kot začasni instrument. Nesprejemljivo je, da bi postala trajen element mejne politike v običajnih migracijskih razmerah. S tem bi družbi sporočili, da so migracije krizne same po sebi,” je namreč dejala Bobnarjeva. “Te ograje ni, ni bila postavljena. Takrat, ko je bil Cerar premier, niso postavljali ograje, ampak tehnične ovire. Vemo sicer, da so se takrat norca iz nas delali,” je komentiral Tomašič. Ob tem je poudaril, da ilegalne migracije predstavljajo problem. “Ograja na meji ne ovira legalnih migracij. Zakonite in varne migracije se odvijajo na mejnih prehodih, nezakonite in nevarne pa izven mejnih prehodov. Ograja ne ovira nobene zakonite migracije, še manj ograja dela zakonito migracijo nevarno. Vsekakor pa otežuje ilegalne migracije,” je zatrdil.

Foto: posnetek zaslona

V oddaji pa se je obregnil tudi ob navedbe dr. Dominike Švarc Pipan, da je vlada odločila, da Jurij Groznik ni primeren za ponovno imenovanje na čelo državnega odvetništva. Vse to, čeprav je ustrezno usposobljen. Tomašič meni, da je težava v tem, da jim politično ne odgovarja. Hotel je namreč izterjati denar glede nezakonitih protestov, ki so zaradi neprijave povzročali stroške. “Rekli ste, da mirnih shodov ni potrebno varovati. Ko bodo jeseni, bodo vatli isti? Me boste aretirali? Ne bodo prijavljeni, ker ste rekli, da ni potrebno. Veliko nas bo, ki bomo sporočili, da je vlada v dveh mesecih popolnoma izgubila kompas,” je za konec poudaril Tomašič in dodal, da resnično ne more ocenjevati dela vlade, ker ta do danes ni naredila ničesar.

Sara Kovač