[Video] Programski svetnik RTVS Kmetič: 90 odstotkov stavkovnih zahtev je absurdnih, popolnoma nepotrebnih in sprevrženih

Slavko Kmetič, programski svetnik RTV (foto: zajem zaslona)

“Vse to, kar zahtevajo, oni že imajo, take indije koromandije v smislu novinarske svobode na RTV Slovenija verjetno ni nikjer, ne v Sloveniji ne širše, ” je dejal programski svetnik RTV Slovenija Slavko Kmetič, ki je za našo televizijo komentiral stavko RTV in stavkovne zahteve, ki jih je označil za absurdne in celo sprevržene. 

Kot posebne stavkovne zahteve navajajo med drugim odstop vseh urednikov, kar nima absolutno nobene zveze z avtonomijo, pač pa z zaščito priviligiranih položajev nekaterih zaposlenih na RTV Slovenija, ki so si svojo službo vzeli za zagotovljeno. V njihovo novinarsko svobodo je prepričan in jo zagotavlja tudi Slavko Kmetič, programski svetnik RTV Slovenija, ki pravi, da je “njihova novinarska svoboda popolna, zjutraj imajo uredniški sestanek, kjer jim glavni urednik sicer določa teme, o samem prispevku pa odločajo sami,” je zatrdil Kmetič, ki je dodal, da jih že tri mesece sprašujejo, kdo od njih kar koli zahteva v smislu cenzure ali česa drugega, vendar odgovora niso dobili. Seveda, ker ga ni.

Potem ko sta koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija in sindikat novinarjev napovedala stavko, se je že začel pogajalski proces. Z opozorilno stavko, ki so jo vodstvu javnega zavoda napovedali 13. maja, zahtevajo novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, dogovor o kadrovski politiki, pogajanja o dvigu najnižjih plač na Radioteleviziji Slovenija (RTV Slovenija) in socialni dialog. Spomnimo, da ti isti živijo na račun davkoplačevalskega denarja ne glede na to, ali delajo ali ne, govorijo o avtonomiji in neodvisnosti, a je vendar slovenska javnost stalno priča še kako odvisne levičarske ideologije na njihovih kanalih. Niti malo ne preseneča, da omenjeno stavko podpira tudi vidno levičarska Konfederacija sindikatov, ki jo predstavlja nihče drug kot Branimir Štrukelj, ki trdi da gre za zaščito avtonomije in demokracije.

Ta dan so si izbrali namenoma
Da so si stavkajoči na RTV Slovenija izbrali prav točno določen dan, je to z razlogom, saj je po besedah programskega svetnika RTV Slovenija Slavka Kmetiča potekala redna seja programskega sveta, kjer se obravnava teme, ki so na dnevnem redu glede programa za celo leto, “oni pa stojijo pred vhodom in preprečujejo vstop v stavbo, hote ali nehote”.  “Ta dan so izkoristili za stavko, ki to v bistvu ni, ker oni so skregani z lastno pametjo, to so neumnosti na kubik, nanje nihče ne pritiska, da je stanje na RTV težko v smislu financ, se ve že deset let in se zaenkrat ne bo izboljšalo,” je dejal Kmetič in dodal, da ne ve, kaj pričakujejo. Dejstvo pa je, da pritiskajo na vodstvo in programski svet, ki pa absolutno ne namerava odstopiti, saj stojijo na tem, kar sprejemajo, česar nobena stavka ne bo spremenila.

Svoje stavkovne zahteve so predstavili slovenski javnosti z namenom, da bi jih prepričali, vendar Kmetič meni, da se ljudem RTV Slovenija s svojimi prepričevanji že “gnusi” in da niti ne gledajo in ne poslušajo “javne hiše”. “Za njihove oboževalce, kot so Val 202 in Mladina, ne vem, koliko sprejemajo njihovo teorijo, ostalo pa je razdeljeno, ogromno je takih, ki želijo ukinitev RTV-prispevka,” je dejal Kmetič, ki je napovedal “turbulentno obdobje”.

Vse to, kar zahtevajo, že imajo
“Vse to, kar zahtevajo, oni že imajo, take indije koromandije v smislu novinarske svobode na RTV Slovenija verjetno ni nikjer, ne v Sloveniji ne širše,”
je povedal Kmetič. Poudaril je, da so zahtevane višje plače legitimna zadeva, o kateri se bodo lahko pogajali z vodstvom, čeprav imajo sistem javnih plač, ki je že ena od težav, da bi se tukaj lahko kar koli spremenilo. “Ostale stvari pa so brezpredmetne, zahtevajo odstop predsednika programskega sveta, zahtevajo umik sprejetih sklepov, kar je absurd in noben normalen sindikalist takih stavkovnih zahtev ne bi podal, očitno je pri nas tako, da ni nič važno.”

Novinarska konferenca ob stavki novinarjev na RTVS (foto: sta)

“90 odstotkov stavkovnih zahtev RTV Slovenija je absurdnih in popolnoma nepotrebnih, sprevrženih,” je sklenil Kmetič, ki je trditev udeležencev stavke “da nočejo biti hlapci“, komentiral z nasmeškom, češ, da ne ve za koga bi bili lahko hlapci, vse, kar se dogaja, pa je po njegovih besedah “hvalnica norosti, ki se dogaja v medijskem prostoru”, sploh po dogajanju z domnevnim ukinjanjem oddaje Studio City, za katero Kmetič pove, da ni bila ukinjena. “Bila je šestkrat zamrznjena zaradi volilnih soočenj, danes pa je z novim vodjem Studio City nazaj,” in ob tem poudaril, da Marcel Štefančič ni bil odpuščen, kot to pravijo nekateri, ampak mu je enostavno potekla pogodba. Programski svetnik zanika kakršno koli zaposlovanje s pomočjo zvez na javni televiziji s pomočjo zvez in zagotavlja, da so vsi postopki za zaposlitev izpeljani s korektnim procesom zaposlovanja prek javnih razpisov.

Da je javna televizija močno pod vplivom Socialnih demokratov, je pred leti povedala že Nataša Pirc Musar, s čimer se Kmetič strinja, saj je bil v preteklosti predsednik programskega sveta Ciril Baškovič, visoki funkcionar SD. “Na uradni način zdaj ne vplivajo, vplivajo prek drugih istomišljenikov, ki to na RTV potem speljejo do konca”, je sklenil Kmetič, ki je izpostavil tudi retoriko Roberta Goloba, ki naj ne bi nakazovala nič dobrega, saj te floskule “mi vse vemo, mi vse znamo, potem pa je vse propadlo, to poznamo”, je dejal in dodal, da če se Golobove napovedi uresničijo, je Slovenija na poti, da postane Kuba ali Venezuela, s čimer pa se ljudje ne bodo strinjali.

Ana Hribar