Pahor dobil zaušnico od poljskega predsednika

Borut Pahor (Foto: epa)

Predsednik Borut Pahor je na uradnem obisku na Poljskem, kjer pa mu tkanje meddržavnih odnosov očitno ne gre najbolje. V svojem govoru je dejal, da skupno, evropsko reševanje migrantske krize ni možno brez premeščanja migrantov. Temu pa je poljski predsednik izrazito nasprotoval in mu pojasnil situacijo. 

”Poljska je pripravljena pomagati vsem ljudem, ki bežijo iz vojne in iščejo zatočišče. A odločno smo proti nasilnemu premeščanju ljudi. Ne moremo sprejeti ljudi, ki ne želijo biti tu in so za ciljno državo izbrali drugo,” je pojasnil poljski predsednik Andrzej Duda.

Dejal je, da Poljska že od začetka nasprotuje ideji nasilnega premeščanja migrantov po Evropi. ”Ne predstavljam si, kako bi bilo, da bi migrante na silo privlekli sem in jih tukaj na nek način zaklenili,” je dejal. Pojasnil je, da bi z veseljem nudili zatočišče vsakemu, ki sam pride na Poljsko in beži iz vojne. A tudi v tem primeru bi bili begunci svobodni ljudje in bi lahko Poljsko tudi zapustili, po poročanju portala Blic zagotavlja Duda.

Foto: epa

Foto: epa

Kot je dejal, je to pravica vsakogar. ”Zame so to osnovna pravila državnih meja. In ta pravila morajo spoštovati tudi migranti in begunci,” je Pahorja podučil Duda.

Nujna pomoč Makedoniji
Predsednika sta se strinjala, da mora Evropska unija zagotoviti pomoč Makedoniji in državam zahodnega Balkana, ki se še vedno spopadajo z migrantsko krizo. ”Potrebno je pomagati Makedoniji, da še naprej uspešno izločuje nezakonite migrante. S tem bi preprečili lanskoletni scenarij, ko so se države morale same spopadati z velikim številom migrantov,” je še dejal Pahor.

M. G.