Pahor: Julija smo Kučanu doplačali 1.985 evrov bruto

Foto: STA

“Izplačana razlika je v mesecu juliju znašala 1.985 evrov bruto ali 1.489 evrov neto.”

Tako so iz urada predsednika republike Boruta Pahorja odgovorili, kolikšno subvencijo k pokojnini je nazadnje dobil nekdanji predsednik republike Milan Kučan. Ta dodatek mu zagotavlja 80 odstotkov plače predsednika republike.

Kaj so pozabili odgovoriti?
V odgovoru urada pa manjka podatek, koliko natančno znaša 80 odstotkov plače predsednike republike. Kolikšna je torej celotna subvencionirana pokojnina, ki pripada Kučanu. Ta del vprašanja, čeprav je bil posebej poudarjen, so morebiti spregledali. Zato sem podatek zahteval znova. Ker mora biti pomen zakona ljudem razumljiv, sem sam ta teden sicer že povzel, da je predsednik republike Pahor julija dobil bruto 5.938 plače, 80 odstotkov te vsote pa pomeni 4.750 evrov. Povzel sem tudi, da je v državnem proračunu za Kučanove dodatke k pokojnini za letos načrtovanih 22.000 evrov.

Za Kučana je v proračunu premalo
Če sklepam po julijskem doplačilu Kučanu je proračunski načrt za Kučanov dodatek letos prenizek. Če Kučanu vsak mesec izplačajo 1.985 evrov, bo na letni ravni to pomenilo 23.823 evrov. Torej 1.823 evrov premalo. Razlog za napako je najbrž, ker so si oktobra lani politiki v dogovoru s sindikati povišali plače. Razglasili so namreč, da je konec krize in da jim več ni treba varčevati. Povišala se je zaradi tega tudi plača predsednika republike, s tem pa tudi Kučanova subvencija. V proračunskih načrtih teh povišanj plač niso upoštevali. 1.823 evrov dodatka za Kučana bo država že našla, večje težava je, ker so se plače hkrati povišale v celotnem javnem sektorju, tudi denimo v zdravstvu, kjer so bolnišnice zato zašle v rdeče številke in ne plačujejo več računov dobaviteljem. Podrobnosti o težavah v zdravstvu so dostopne v povezavi: ZARADI POVIŠANJA PLAČ BOLNIŠNICE NE PLAČUJEJO VEČ RAČUNOV.

Podatek, koliko je 80 odstotkov plače predsednika republike, je pomemben, ker je z njegovo pomočjo mogoče natančno ugotoviti, kolikšno skupno bruto in neto subvencionirano pokojnino Kučan dobiva. Nekdanji poslanec Pozitivne Slovenije Jerko Čehovin, ki je leta 2012, ko je bila v času druge vlade Janeza Janše ukinjena večina nesmiselnih privilegijev le za nekdanje predsednike republike, glasoval za dopolnilo, da Kučan ohrani ta dodatek, namreč javno trdi, da sem nestrokoven in da pišem po naročilu, ker je osnova za preračun Kučanove pravice po njegovem mnenju neto plača predsednika republike.

Čehovin se moti o računanju
Podatek o Pahorjevi neto plači javno ni dostopen, ga pa imam iz vlade za premiera Mira Cerarja, ki ima v bruto povsem enako plačo kot Pahor. Cerar je julija dobil 5.938,19 evra bruto plače, neto je bilo to 3.483,15 evrov. Če bi bila osnova za dodatek Kučanu 80 odstotkov Cerarjeve neto plače, bi Kučanu pripadalo 2.786,52 evra. Da se Čehovin moti, pokaže javno dostopen podatek, da je dejansko Kučan dobival krepko višje plačilo že leta 2011, ko jo novinarju Reporterja Igorju Kršinarju razkril svoje prihodke. Takrat je Kučan povedal:

“Pokojnina znaša 1623 evrov na mesec, razlika pa 1597,96 evrov. Blizu 3000 neto skupaj. Tega ne skrivam.

Če smo čisto natančni: seštevek je znašal 3.220,96 evra. Takratni predsednik republike Danilo Türk je dobival slabih 6.400 evrov bruto plače. Če preračunamo vsote, ker ima Pahor danes nekoliko nižjo bruto plačo, bi moral Kučan v seštevku ta mesec dobiti neto: 3.010 evrov. To je krepko več kot 80 odstotkov Cerarjeve neto plače.
A to je zelo približen preračun, ki sem ga naredil sam, pravega čakam iz kabineta predsednika republike Pahorja, kjer edino lahko postrežejo s točnimi uradnimi številkami in s pojasnili, kako se računa. Ali tako kot trdi Čehovin ali kako drugače.

Papež se norčuje iz pravice ljudi
Nekoliko se odgovoru pri Pahorju morebiti izogibajo, ker bi to v čudno luč postavilo direktorja ZPIZ Marijana Papeža in sam ZPIZ, ki sta zavrnila, da bi javnosti posredovala podatek o višini Kučanove pokojnine, češ da je to osebni podatek. To namreč ni res. Če zakon pravi, da nekomu država k pokojnini doplačuje toliko, da dobi 80 odstotkov plače predsednika republike, je s tem zakon odločil tudi, da podatek o višini pokojnine ne bo več zasebna stvar. Razen, če bi prikrili tudi, koliko mu iz proračuna doplačujejo in koliko je 80 odstotkov plače predsednika republike. Tega pa ne smejo. Ker kot osebni podatek Papež in ZPIZ varujeta nekaj, kar javnosti mora biti dostopno, se norčujeta iz pravice javnosti do obveščenosti. Dobro uro po objavi članka so iz urada predsednika republike poslali dodatno pojasnilo o tem, kaj je osnova za izračun dodatka Milanu Kučanu. Zapisali so:

“Bruto plača predsednika republike za mesec junij 2017 je znašala 5.938,19 eur. Znesek v višini 4.750,55 eur pa predstavlja 80% bruto plače predsednika republike.”

Peter Jančič, Spletni časopis