fbpx

Pahor na pobudo SDS in NSi ocenjuje stanje v Slovenski vojski

Borut Pahor (Foto: epa)

Predsednik republike Borut Pahor ocenjuje, da mora Slovenija tudi zaradi poslabšanja mednarodnih varnostnih razmer in nalog v Natu sprejeti ukrepe za izboljšanje ravni pripravljenosti Slovenske vojske. Pahor je pozval državni zbor, naj politika in stroka v najkrajšem možnem času dosežeta soglasje za posodobitev celotnega varnostnega sistema.

Mnenje predsednika republike Boruta Pahorja o stanju pripravljenosti Slovenske vojske (SV) je na podlagi zahteve DZ namenjeno predstavitvi na izredni seji DZ. Seja, ki so jo sklicali na pobudo SDS in NSi, se bo nadaljevala 5. maja.

Slovenska vojska je na najnižji ravni pripravljenosti
Kot je v uvodu spomnil Pahor, je SV že tretje leto zapored na najnižji ravni pripravljenosti delovanja. Kot predsednik republike in kot vrhovni poveljnik njenih obrabnih sil poziva vlado in parlament, vladajoče in opozicijske politične stranke ter strokovno javnost, da v najkrajšem možnem času oblikujejo strokovno in politično soglasje o ukrepih za posodobitev celotnega varnostnega sistema naše države in SV kot njenega obrambnega stebra.

Pahor: To je neodložljiva naloga
To je po Pahorjevih navedbah zaradi omejenih razpoložljivih proračunskih sredstev izredno nehvaležna in težka naloga, toda zaradi spremenjenih in nepredvidljivih varnostnih okoliščin v mednarodni skupnosti tudi neodložljiva. Kot ocenjuje, lahko odgovorni le tako zagotovijo in okrepijo varnost naše države in dovolj brezskrbno življenje državljanov. “Menim, da lahko le na ta način zagotavljamo mir, tako z lastnimi razpoložljivimi silami kot v sodelovanju z obrambnimi silami zavezniških držav,” je navedel predsednik.

Država mora vlagati v posodobitev vojske in varnostnega sistema
Kljub opozorilu o nujnosti dodatnih finančnih sredstev za potrebe SV in drugih nosilcev varnostnega sistema pa poudarja, da ni neposredne povezave med obsegom proračunskega denarja in ravnjo varnosti. Tako je ponovno izpostavil pomen temeljite, premišljene in transparentne strokovne podlage o podrobnem načrtu vlaganj države v posodobitev SV in varnostnega sistema v celoti.

N. K., STA