fbpx

Pahor za nova ustavna sodnika predlaga Špelco Mežnar in Marka Šorlija

Foto: epa

Predsednik republike Borut Pahor je predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu danes posredoval predlog za imenovanje Špelce Mežnar in Marka Šorlija za ustavna sodnika. Pahor iz pogovorov z vodji poslanskih skupin ocenjuje, da kandidata uživata široko podporo poslancev, so sporočili iz predsednikovega urada.

Kot so zapisali v njegovem uradu, predsednik republike Borut Pahor ocenjuje, da kandidata Špelca Mežnar in Marko Šorli izpolnjujeta strokovne kriterije in vzbujata zaupanje za opravljanje te pomembne funkcije. Ob tem so napovedali, da bo javna predstavitev kandidatov predvidoma prihodnjo sredo, 6. julija. Parlamentarna mandatno-volilna komisija naj bi kandidata obravnavala na seji prihodnji četrtek, poslanci pa bi o njunem imenovanju tako odločali že na julijski redni seji 11. julija.

Poleg tokratnega postopka za dve mesti sodnikov ustavnega sodišča se bo jeseni začel nov postopek za izbiro novih ustavnih sodnikov, saj štirim sedanjim mandat poteče v marcu in aprilu 2017. Predsednik republike bo tokratne predloge kandidatur upošteval tudi v naslednjem postopku izbora novih ustavnih sodnikov, so še napovedali v predsednikovem uradu.

Mežnarjeva je predavateljica na Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne vede v Celju, odvetniška kandidatka v Odvetniški pisarni Vrtačnik ter raziskovalka na Inštitutu za primerjalno pravo pri Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Šorli je vodja kazenskega oddelka na Vrhovnem sodišču RS.

STA, A. Ž.