fbpx

Pavčkovi fantje dobili še sodno klofuto: Patria (Rotis) je bila boljša ponudnica kot Sistemska tehnika!

Foto: STA

Sistemska tehnika je prek sodišča zahtevala sklenitev pogodbe z državo v vrednosti skoraj 519 milijonov evrov in nato še plačilo odškodnine v višini 5,6 milijona evrov. Tožili so državo, Rotis, Patrio in posledično tudi Ivana Črnkoviča. Sodišče je tožbo zavrnilo kot neutemeljeno, Sistemska tehnika pa mora povrniti tudi vse sodne stroške. Odločba sodišča je pravnomočna in zaključena.

Okrožno sodišče v Ljubljani je zavrnilo tožbo Sistemske tehnike, d. o. o., iz Raven na Koroškem, s katero je ta tožila državo (Republiko Slovenijo), podjetje Rotis iz Trzina in družbo Patria Land Services OY iz Finske. Posredno (kot stranskega intervenienta) so tožili tudi Ivana Črnkoviča, lastnika podjetja Rotis.

Sistemska tehnika, ki jo je zastopala Odvetniška pisarna Kos, Štumpfl in partnerji, je prek sodišča želela doseči razveljavitev oziroma ugotovitev ničnosti pogodbe s Patrio za izdelavo istoimenskih osemkolesnikov, hkrati pa sklenitev pogodbe s Sistemsko tehniko. Pogodbo s slednjo naj bi Republika Slovenija sklenila v vrednosti 518,793.927,89 evra. Ob tem pa so zahtevali še plačilo odškodnine v višini 5,649.918,86 evra.

Okrožno sodišče v Ljubljani je tožbo kot neutemeljeno zavrnilo, postopek je vodila okrožna sodnica Sabina Valek Derganc, Sistemski tehniki pa je naložilo tudi vračilo sodnih in ostalih stroškov. Tako je morala ravenska Sistemska tehnika Republiki Sloveniji povrniti 21.116,52 evra stroškov, Rotisu 13.550,62 evra in Ivanu Črnkoviču še 4.199,85 evrov. Vse z zamudnimi obrestmi. Ivan Črnkovič pa je pred časom v intervjuju za Demokracijo povedal, da mu je Sistemska tehnika stroške skupaj z obrestmi že tudi povrnila.

Na prvostopenjskem sodišču je bila sodba izdana 17. junija 2015, sedaj pa je pravnomočna in zaključena
Solastnik odvetniške pisarne, ki je zastopala Sistemsko tehniko, je bil Miran Kos, brat bolj znanega Draga Kosa, ki je primer Patria tudi izvozil na Finsko. Velik delež pri nastajanju t. i. velikega poka iz Finske pripada tudi Milanu M. Cviklu in Antonu Ropu. Lastnik Sistemske tehnike pa je bil tajkun Zdenko Pavček, znan tudi iz propadlega Viator Vektorja.

Zdenko Pavček (foto: STA)

Na razpis s plastično maketo osemkolesnika
Spomnimo še na to bizarnost: v času razpisa oz. oddaje naročila zaupne narave glede pehotnih bojnih vozil 8×8 je Sistemska tehnika, namesto predmetnega vozila, imela zgolj – plastično maketo osemkolesnika. Pri Sistemski tehniki so svoj prototip razstavili na Gospodarskem razstavišču šele 7 mesecev po končanem postopku izbire za dobavo osemkolesnikov in niso nikogar spustili zraven, še najmanj novinarjev. So že vedeli, zakaj ne …

Politikis