fbpx

Peko propadel, a v Tržiču vztrajajo

(Foto: J.F.)

Tradicionalni praznik čevljarstva in obrti ali Šuštarska nedelja je tudi tokrat napolnila ulice Tržiča. Število obiskovalcev sicer iz leta v leto pada, kar je med drugim tudi posledica propada Peka, vendar v Tržiču vztrajajo in tradicija se ohranja.

Kljub propadu Peka se čevljarska tradicija v Tržiču ohranja, zahvaljujoč  številnim obrtnikom, ki so na tradicionalnem sejmu ponudili svoje izdelke. Šuštarska nedelja tako še naprej ostaja praznik čevljarstva in obrti, letos je bila že kar 49.

Osrednji poudarek Šuštarske nedelje je sejem, ki je bila vsa leta tesno povezan s čevljarstvom in domačo čevljarsko tradicijo, po propadu Peka pa dobiva nekoliko spremenjeno podobo. “Zadnjih nekaj let, ko Peko že ni bil več v dobri kondiciji, smo Šuštarsko nedeljo usmerili v praznik vseh slovenskih čevljarjev. Da bi na ta dan prišli v Tržič, predstavili in po ugodnih cenah ponudili svoje izdelke,” je za STA pojasnil predsednik Turističnega društva Tržič Peter Miklič.

Prvo septembrsko nedeljo mesto pod Karavankami – Tržič vsako letos obišče med 10.000 in 20.000 ljudi. Sejem poteka ves dan. Na različnih prizoriščih ga obogati spremljevalni program, od šuštarske veselice do tradicionalnega festivala tržiških bržol.

Letošnja novost je bila plezanje na mlaj
Po besedah Mikiča se plezanje na mlaj “povezuje z dogodkom iz 19. stoletja, ko so Francozi v Tržiču postavili mlaj, ga namazali z mastjo in milom ter izzivali domačine.” 

Hkrati se prireditev vrača h koreninam, saj je bila Angelska nedelja v Tržiču predvsem sejem, povezan ne le s čevljarstvom, temveč tudi z drugimi izdelki. Praznovanju se pridružujejo tržiški obrtniki, ki letos praznujejo 40. obletnico območne obrtno-podjetniške zbornice, že 20. leto zapored pa v okviru Šuštarske nedelje pripravljajo razstavo in prodajo izdelkov.

J.F.