fbpx

Peterle na srečanju Demosovih ministrov: ‘Od stare Slovenije se še nismo osvobodili’

Lojze Peterle. Foto: STA

Na Brdu pri Kranju se v okviru praznovanja 25. obletnice slovenske osamosvojitve danes sestajajo ministri Demosove vlade. Srečanje je organiziral prvi predsednik vlade Lojze Peterle, udeležili pa so se ga tudi mnogi veleposlaniki v Sloveniji. 

Ob 25. obletnici osamosvojitve Slovenije se bodo danes zbrali vsi ministri Demosa, koalicije, ki je leta 1990 zmagala na prvih večstrankarskih volitvah v Sloveniji, poroča STA. Vlada Demosa je prisegla 16. maja 1990, prvi predsednik vlade pa je postal predsednik SKD Lojze Peterle, saj je SKD kot posamezna stranka znotraj Demosa dobila največ glasov.

Koalicijo Demos so sestavljale Slovenska demokratična zveza, Socialdemokratska zveza Slovenije, Slovnski krščanski demokrati, Slovenska kmečka zveza, Slovenska obrtniška stranka in pa Zeleni Slovenije. Po zmagi na volitvah je Peterle mesto predsednika vlade sprva želel prepustiti predsedniku Demosa Jožetu Pučniku, ki pa je mesto zavrnil.

Kmalu po osamosvojitvi razpadla, a zasluge ostajajo
Glavni projekt Demosove vlade je bila osamosvojitev Slovenije, ki jim je tudi uspela. Zaradi političnih, ideoloških in socialno precej različnih usmeritev strank je koalicija nato kmalu po osamosvojitvi razpadla, a še vedno ostaja eden ključnih dejavnikov slovenske osamosvojitve.

Ministri so si svoje poglede na osamosvojitev izmenjali že na petkovem simpoziju. Peterle je takrat, kot navaja STA, poudaril, da se je Slovenija Evropi kolektivno sicer prilagodila, ni pa uvedla standardov pravne države in načel socialno-tržne ekonomije.

M. G.