fbpx

Peterle o plebiscitu: “V tem vidim izredno politično modrost, tudi politični pogum”

Lojze Peterle. Foto: STA

Plebiscit o samostojnosti Slovenije, najpomembnejša svobodna in demokratična odločitev slovenskega naroda, se ni zgodil sam po sebi, je na novinarski konferenci ob dnevu samostojnosti in enotnosti poudaril evropski poslanec Lojze Peterle. 

Plebiscita ne bi bilo, če bi državotvorne smeri ne začrtale prve demokratične volitve, na katerih je s projektom samostojne demokratične države zmagal Demos in se potem začel pripravljati tudi na izvršitev tega projekta, je izpostavil Peterle, sicer predsednik prve slovenske vlade.

“Rad bi poudaril, da je bil z zmago Demosa izpolnjen politični pogoj, potem ko smo imeli stoletja sanj, izjav, deklaracij. To pot so bili izpolnjeni politični pogoji, kajti za izpolnitev tega projekta je bilo treba prevzeti zakonodajno-izvršilno oblast in to se je spomladi 1990 tudi zgodilo,” je povedal.

Dialog med vladajočimi in opozicijskimi strankami
Kot je dejal, sam glede procesa osamosvajanja izpostavlja še eno dejstvo, za katerega meni, da izstopa iz slovenske politične zgodovine. To je dejstvo, da so se takratne vladajoče in opozicijske stranke v dialogu dogovorile, kako bodo šle na plebiscit, nato pa o skupnem nastopu na plebiscitu podpisale še sporazum. To dejanje je zanj nekaj “še vedno izjemno svetlega in izjemno pomembnega za rezultat in za duha osamosvojitve”.

“V tem vidim izredno politično modrost, tudi politični pogum, nekaj, kar se v Sloveniji ni velikokrat zgodilo,” je poudaril Peterle in dodal, da je bila ta politična enotnost lepo sprejeta tudi pri državljanih. “Prepričan sem, da so razumeli ta skupen nastop, ta sporazum in zakon kot skupen projekt,” je dejal predsednik prve slovenske vlade.

N. K., STA