Pirc Musarjeve ne bo na osrednji prireditvi ob prekmurskem prazniku

Predsednica republike Nataša Pirc Musar

Iz urada predsednice države so sporočili, da se ne bo udeležila osrednje prireditve ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Njena odsotnost ni naletela na pretirano razumevanje. Na vest se je že pred časom odzvala županja občine Črenšovci, ki je dejala, da bi morali vodilni v državi spoštovati državne praznike, ne glede na to, v katerem delu države ga praznujejo.

Odzval pa se je tudi občinski svetnik iz občine Turnišče, Tadej Žalik, ki je zapisal: “Do sedaj se še ni zgodilo, da predsednik države ne bi bil prisoten na tej prireditvi. Za parado ponosa si pa brez problema vzame čas.” 

Vse odkar je vlada Janeza Janše leta 2005 uvedla ta posebni praznik, osrednja slovesnost ni minila brez prisotnosti predsednika države. Od prve proslave je minilo 17 let, način praznovanje in lokacija proslave pa se je menjavala, poroča Vestnik. Prva proslava je bila leta 2006 v Beltincih, nato v Murski Soboti, Gradu na Goriškem in leta 2009 ponovno v Beltincih. Leta 2010 je vlada Boruta Pahorja sprejela sklep, da se bo osrednja državna proslava pripravljala vsako peto leto, to pa velja tudi za leta 2005 uveden dan vrnitve Primorske k matični domovini. Dogovor se kljub temu praznuje vsako leto, a v organizaciji lokalnih skupnosti.

Borut Pahor je prireditev obiskal vsako leto svojega mandata, na predvečer državnega praznika pa je položil venec k spomeniku narodnega buditelja in katoliškega duhovnika Jožefa Klekla v Črenšovcih. Vestnik poroča, da je se ob tem redno udeleževal tudi regijskih in državnih proslav, ob državnem prazniku pa je vsako leto pripravil tudi dan odprtih vrat v predsedniški palači.

Sobotna Parada ponosa v Ljubljani (Foto: STA)

Pirc Musarjeva prekinja tradicijo
Prav to tradicijo pa sedaj prekinja predsednica države Nataša Pirc Musar. Iz njenega urada so sporočili, da ne bo položila venca v Črenšovcih, prav tako se ne namerava udeležiti regijske slovesnosti, ki jo letos organizira občina Lendava na Hotizi. Zastopali jo bodo njeni namestniki, med njimi nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in še Nataša Dolenc in Aleksej Skok, oba iz njenega kabineta.

“Ob tem prazniku čutimo odgovornost do naše domovine in naših prednikov, ki so zaslužni za ugoden razplet dogodkov na pariški mirovni konferenci leta 1919, in hkrati čutimo hvaležnost, da lahko danes govorimo slovensko in prekmursko. Zato še posebej pričakujemo od tistih, ki vodijo to državo, da poleg vseh državnih praznikov ne pozabijo na praznik, ki ga čutimo in doživljamo Prekmurke in Prekmurci. Državni praznik je državni praznik, ne glede na to, katero območje naše Slovenije časti spomin praznika. Zato bi ga morali tudi vodilni v državi spoštovati enako kot vse druge državne praznike,” je povedala županja občine Črenšovci Vera Markoja. 

Ž. K.