Pisci slovenske medijske strategije kopirajo ameriškega profesorja, ki obožuje socializem in postavlja venezuelske medije za vzor!?

Nedavno je časnik Večer svojim bralcem, kolikor jih še ima, razkril še en velik neuspeh vlade Mira Cerarja. V članku z naslovom Še en neuspeh Cerarjeve vlade? Medijske strategije ni na vidiku se avtor zgraža, da vlada (kljub koalicijskim zavezam) še ni sprejela medijske strategije. Pravzaprav je neverjetno, da si mediji, ki bi morali biti v prvih vrstah, ko gre za obrambo svobode govora in izražanja, medijske svobode ter svobode nasploh, tako želijo nekega vladnega dokumenta, ki bi jih reguliral, ki bi usmerjal njihovo delo in delovanje. V svobodnih državah si novinarji, uredniki in lastniki medijev nikakor ne želijo, da bi se aktualna oblast kakorkoli vmešavala v njihovo delo. A Slovenija očitno ni svobodna država, njeni novinarji so slejkoprej ostali v času družbenopolitičnih delavcev, ki bijejo in nadaljujejo razredni boj proti osovraženemu kapitalizmu.

Pozoren bralec je seveda opazil, da se v analizi z naslovom Izhodišča za osnutek medijske strategije, ki so ga po naročilu ministrstva za kulturo napisali znani slovenski levičarski medijski kruhoborci in kruhoborke, med katerimi najdemo Sandro Bašič Hrvatin, Natašo Pirc Musar in Barbaro Verdnik, pogosto kot referenca in tisti, ki ga je potrebno citirati, pojavi ameriški profesor Robert W. McChesney. Zanimivo je, da so se nanj sklicevali tudi hrvaški medijski strategi, o čemer izvrstno piše bloger Liberal, od katerega povzemam glavne poudarke delovanja McChesneyja.

Torej, kdo je človek, ki je očitno zelo navdihujoče deloval na pisce medijskih izhodišč?
Robert W. McChesney je goreč marksist. Kot profesor na univerzi Urbana-Champaign v Illinoisu v ZDA je ustanovil organizacijo Free Press, ki si prizadeva za medijsko reformo. Hkrati je direktor podjetja Monthly Review, ki izdaja istoimenski marksistični časopis (nekakšna ameriška različica Mladine) in ki ima v podnaslovu napisano, da gre za “neodvisno socialistično revijo”. V njej je napisal članek z naslovom Novinarstvo, demokracija in razredni boj in zapisal:

“Naša naloga je, da izvedemo medijsko reformo kot del našega širšega boja za demokracijo, socialno pravičnost in, če lahko tako zapišem, socializem. Nemogoče je, da svet naredimo boljši z medijskim sistemom, ki je pod Wall Streetom in Madison Avenue, se pravi pod nadzorom lastniškega razreda.”

McChesney je tudi človek, ki je leta 2007 zelo hvalil venezuelskega predsednika Huga Chaveza. Razglasil ga je za “prvaka medijske svobode”, venezuelske medije, ki so pod vplivom bolivarske republike, pa primer medijev, po katerih bi se morali vsi zgledovati. Dve leti kasneje je izjavil, da mora biti “reforma medijev del revolucionarnega programa, s katerim bo kapitalistični sistem zavržen, (…) družba pa se mora na novo postaviti na načelih socializma”.

“Narediti moramo vse, da omejimo kapitalistično propagando”
Po njegovo mediji ne smejo oglaševati kapitala, zavračati morajo oglase podjetij, ki delujejo po kapitalističnih načelih. “Narediti moramo vse, kar je mogoče, da omejimo kapitalistično propagando, jo preuredimo, minimaliziramo in celo popolnoma uničimo. Samo vlada lahko implementira politike in spodbude, da se omogoči institucionalni okvir za kvalitetno novinarstvo,” je zapisal v Monthly Review.

Vam je zdaj jasno, kje so dobili navdih slovenski medijski strategi? Pri človeku, ki se zavzema za socializem, ki mu je socialistična revolucija navdih, uničenje kapitalizma cilj. Ta človek si želi državni nadzor nad mediji, meni, da mora država usmerjati delovanje medijev in ga regulirati po vzoru venezuelskih medijev. Zato tudi nervoza in neučakanost slovenskega medijskega mainstreama, ki bi jim taka regulacija prinesla tudi ugodnejše življenje v državnih jaslih. Tovrstni mediji so vendarle javni interes, mar ne?

Zame osebno “zavlačevanje” sprejema medijske strategije ni Cerarjev neuspeh, ampak uspeh. Čim manj se bo država vmešavala v medije, boljše bo, večja bo medijska svoboda. In obratno. Toda bojim se, da bo vlada, kot že ničkolikokrat doslej, popustila pritiskom medijskih ekstremistov, med katerimi so najbolj glasni predstavniki tako imenovanih nevladnih organizacij, katerih cilj je popolna regulacija medijev. Prej ali slej bo vlada na tak ali drugačen način dodatno (so)financirala njihovo socialistično propagando, saj je očitno, da so brezkompromisna proti-kapitalistična stališča medijev danes družbeno sprejemljiva in pogoj za prejem sredstev davkoplačevalcev.

Kavarna Hayek

 • Demonkrat

  Samo še čakam da se pojavi ameriški Stalin .

  • MEFISTO

   Kaj si hotel povedati, prjatu razumni?

 • tarantela

  Po medijih udrihajo politiki kar počez. Erdogan in Trump kar na veliko.

  • Bozz

   Ja, če so dokazano lažnjivi mediji, imaš vso pravico udrihati po lažnjivcih, prevarantih in propagandistih. Medij še ne pomeni nekaj svetega, ki nikoli ne laže. Medij sestavljajo ljudje, ki so lahko pokvarjeni, pristranski, skratka lažejo za dosego svojih ciljev. Seveda moraš za to imeti dokaze.

   In v Trumpovem primeru je veliko dokazov, da upravičeno izpostavlja določene medije kot lažnjive.

   Kar poglej si, kako so jih zalotili, ko so jih na skrivaj posneli:

   American Pravda: CNN Producer Says Russia Narrative “bullsh*t”
   https://www.youtube.com/watch?v=jdP8TiKY8dE

   Van Jones: Russia is “Nothing burger”– American Pravda: CNN Part 2
   https://www.youtube.com/watch?v=l2G360HrSAs

   CNN Producer: Voters “Stupid as Sh*t”– American Pravda: CNN Part 3
   https://www.youtube.com/watch?v=4dRGMME4VnM

   Takih posnetkov je še več.

   Situacija v Turčiji pa je popolnoma drugačna, ne mešat hrušk in jabolk.

 • Slovenec 33

  Fdvizem v vseh izpeljankah pomeni vsiljevanje topoumnosti in propagiranje podlosti, ki jih producirajo zločinski režimi.
  Tudi to je način kako zadržati “nenaše” v mračnjaštvu in fevdalizmu.

  • MEFISTO

   Da ne bo nesporazuma, za zločinske režime se štejejo vsi komunistični in postkomunistični režimi.

   Tudi naša oblastna koalicija je zasnovana na zločinu in sleparstvu ter prevarantstvu.

 • RealRevolution

  In potem slisis hinavske trape na POPtv-ju,ki pravijo,da zivimo v kapitalizmu.Z tem ljudi se bolj delajo naivne in jih prepricujejo v socializem(komunizem).

  • Meho

   Jasno, socialistična revščina za rajo, kapitalistične dobrote za levičarske guruje in politkomisarje,ki promovirajo ‘socializem kot svetovni proces’. Že videno. Sem prepričan, da tale McChesney prav dobro živi in ga kaj malo briga kako povprečen venezuelec čaka v vrsti za kruh.

   Podobno kot fdv-jevski pingvin grega repovž iz znane novinarske tajkunske familije repovž-lucu pridiga o rajskem socializmu, sam pa prodaja delnice mladine kot kaka branjevka in mešetar.

   .

 • šmentanamuha

  Nevladni paraziti seveda ne želijo podjetniškega sistema, ker bi po tem bili primorani celo nekaj delati, česar pa ne znajo. vse, kar znajo, je pisanje transparentov, protestiranje in uničevanje tuje lastnine, hkrati pa so domišljajo, da jih je država dolžna financirati, oziroma davkoplačevalci. bebci nesposobni mislijo, da denar zraste na drevesu ali pa na njivi, ki jo potem samo požanješ, Zato je najbolj učinkovito zdravilo za to nesposobno levičarsko golazen – odklop od državnega proračuna. Potem se zaradi mene lahko utopijo v razvratu, ki seveda ne bo dolgo trajal.

 • Aron

  aša naloga je, da izvedemo medijsko reformo kot del našega širšega boja za demokracijo, socialno pravičnost in, če lahko tako zapišem, socializem. Nemogoče je, da svet naredimo boljši z medijskim sistemom, ki je pod Wall Streetom in Madison Avenue, se pravi pod nadzorom lastniškega razreda.”

  kaj je pa pri tem netočnega? ameriška medijska krajina je iluzija, večina medijev je v lasti 6 konglomeratov in kot taka v službi oligarhov. to pa je omogočila ravno neoliberalna deregulacija, ki jo še pospešil clinton.

 • Židje ( Judje ) so izumitelji boljševizma in to ve že celi svet. Antikrščanski židovski lobi ima popolno oblast nad ameriškim narodom.http://blogs.bu.edu/guidedhistory/jews-in-russia-and-eastern-europe/lauren-kolodkin/

 • ” Nekateri temu rečejo komunizem, jaz temu rečem judaizem” Židovski rabin Wise http://smoloko.com/wp-content/uploads/COmmunismJudaismMeme.jpg

 • ” Nekateri temu rečejo komunizem, jaz temu rečem judaizem”, Židovski rabin Wise http://smoloko.com/wp-content/uploads/COmmunismJudaismMeme.jpg

 • Osti jarej
 • Olga

  Američani naj tovariša pošljejo v Venezuelo! S polno ritjo lahko serje! Enako tudi naša kloaka 571!

 • Janez

  Ja?
  IZGLEDA, DA NEKAJ ZNANIM (NPR. AYERS ITD.)
  ZELO SOCIALISIČNO USMERJENIM PROFESORJEM V ZDA
  – KAR PUSTIJO PREDAVATI. Če ne pozivajo k revoluciji, terorizmu. L.r. JAN3Z KOMENDA
  So pa pod uradnim nadzorom. Verjetno.