Po 30 letih še vedno enako: Levičarji v času krize znajo samo metati polena pod noge

Govor Lojzeta Peterleta ob obletnici ustanovitve prve Demosove vlade (Foto: Nova24TV)

Na sobotnem srečanju živečih članov prve Demosove vlade na Brdu pri Kranju, je kot slavnostni govorec spregovoril prvi predsednik vlade Lojze Peterle. Slovenija se je takrat znašla v težkih časih, saj smo bili priča hudemu padcu slovenskega gospodarstva. Pri tem je še opozoril na izzive s katerimi so se srečevali, to so bili med drugim nasprotovanje sprejetju obrambne zakonodaje, interpelacija ministra in stavke. “Velike stvari se zgodijo iz etičnih vzgibov, domoljubne zvestobe in poguma,” je pojasnil. 

Živeči člani prve Demosove vlade so se v soboto zbrali na Brdu pri Kranju, kjer se je vodstvo Demosa enotno zavezalo, da gredo s projektom osamosvojitve do konca. To je tudi kraj, kjer so potekale glavne priprave na osamosvojitev. “Zakaj smo po stoletjih sanj in deklaracij prestopili v dostojanstvo naroda z lastno in suvereno državo? Ker smo imeli ob demokratično izraženi ljudski volji prvič osamosvojitvi zavezano zakonodajno in izvršilno oblast,” je v govoru pojasnil predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle.

Vlada je prevzela ključno politično odgovornost za izvedbo projekta osamosvojitve. Začela je delati v vojnih razmerah, saj je JLA na dan izvolitve vlade, začela razoroževati Teritorialno obrambo Socialistične Republike Slovenije. Obrambne priprave so začeli 17. maja 1990, pri tem pa je Peterle še poudaril, da če bi bila Slovenska vojska stara letos 30 let, potem ne bi praznovali 30 letnice osamosvojitve. “Vojno za Slovenijo smo zmagali, ker smo bili pripravljeni,” je prepričan.

Foto: Nova24TV

Vlada je leta 1990 prevzela državo z osem odstotno negativno rastjo. “Če ne bi že 1991 poskrbeli za nove okvirne pogoje gospodarjenja, se leta 1993 ne bi pokazala triodstotna rast in gospodarska stabilnost do leta 2008,” je pojasnil. Peterle je pvoedal, da v tem primeru, niso samo zmagali vojne za Slovenijo in formalno razglasili samostojne  države, temveč so ji postavili temelje.

Opozicija je nasprotovala obrambni zakonodaji
Kljub jasni plebiscitarni volji za samostojnost je opozicija nasprotovala sprejetju obrambne zakonodaje, nastopila z nevarnim projektom demilitarizacije in aprila 1991 izzivala z interpelacijo, poslala na ulice šolsko mladino proti ministru dr. Petru Venclju, hotela junija podreti generalnega državnega tožilca Toneta Drobniča in v finalu projekta organizirala še veliko stavko.

Prva Demosova vlada (Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije)

“Velike stvari se zgodijo iz etičnih vzgibov, domoljubne zvestobe in poguma,” je poudaril Peterle in izpostavil Ivana Borštnerja, ki je z domoljubno in pogumno gesto tvegal vse, ko je razkril namero JLA  in “zanetil slovensko pomlad”, Toneta Krkoviča, prvega načelnika in snovalca Slovenske vojske, ki je postavil s svojo ekipo in pod strateško koordinacijo ministrov Igorja Bavčarja in Janeza Janše temelje obrambni sili, ki je zmagala vojno za Slovenijo, Toneta Kuntnerja, načelnika elitne formacije slovenske besede, ki je iz kraja v kraj s Prešernom, Cankarjem in s svojo pesmijo dvigal slovenskega duha za čast dežele, Matijo Potočnika, ki je kot prvi mož Brda poskrbel, da so se tehnične priprave na osamosvojitev dogajale v varnem in naklonjenem okolju, dr. Rosvito Pesek, vestalko resnice o osamosvojitvi Slovenije, ki je napisala knjigo o osamosvojitveni vladi.

“Ponosen sem, da sem zbral in vodil ekipo, ki je bila kos zgodovinski nalogi. Ko se nekateri ukvarjajo z delitvenimi detajli, jaz praznujem skupen rezultat,” je še pojasnil. Pri tem se je še vsem zahvalil, da so se zavezali delu za samostojno in demokratično slovensko državo. “Hvala za vse kar ste zanjo naredili!” Svoj govor je na koncu zaključil s Prešernom: “Da bi nebesa milost nam skazale,…da bi nam srca vnel za čast dežele, med nami potolažil razprtije…”.

Sara Rančigaj