fbpx

Po nesreči v Avstriji: veliko smradu, malo informacij

Včerajšnja nesreča v proizvodnji podjetja Mondi Frantschach na avstrijskem Koroškem je zaradi smradu, ki se je širil po celotni slovenski Koroški, vzbudila veliko strahu in vprašanj med Korošci; avstrijske oblasti slovenske javnosti niso pravočasno obvestile o nesreči v okraju Volšperk (Wolfsberg). Tovrstne nesreče so se v omenjenem podjetju že dogajale, tamkajšnji prebivalci so smrada že navajeni.

Podjetje, ki je povzročilo včerajšnji smrad, je že vrsto let pod drobnogledom okoljevarstvenikov
Podjetje Mondi Frantschach se ukvarja s predelavo celuloze in papirne celuloze ter jo dobavlja številnim proizvajalcem embalaže in predelovalnim podjetjem po vsem svetu. Skupina Mondi, ki ima po svetu več kot 100 proizvodnih in storitvenih obratov ter pisarn, zaposluje več kot 25 tisoč ljudi in razpolaga z 2,3 milijona hektarji gozdnih površin. Iz proizvodnje celuloze, v kateri so zaposleni tudi številni Slovenci, se je včeraj širil močan smrad, ki je dosegel celotno Koroško. Širil se je po Dravski in Mislinjski dolini vse do Prevalj v Mežiški dolini. Nesreča, ki se je pripetila v noči s četrtka na petek, pa ni bila prva okoljska nesreča tega obrata.

Prebivalci okrožja Volšperk, kjer ima podjetje Mondi Frantschach proizvodnjo, so na smrad že navajeni. Da smrdi po žveplovem plinu, je v tamkajšnjih občinah nekaj povsem normalnega, včeraj pa je bil smrad nevzdržen. Kot je poročal avstrijski ORF, je v domove prebivalcev občine Sankt Gertraud in okoliških krajev kljub zaprtim oknom udarjal vonj po plinu. Zadnja odmevna industrijska nesreča se je v tem podjetju zgodila pred dobrim letom.

Že 6. oktobra 2016 je prišlo do velikega izpusta organskih žveplovih spojin, le nekaj tednov pozneje, natančneje 25. oktobra, pa se je tekočina z lugom razlila iz 800 kubičnih metrov velike posode, strupena tekočina je prišla tudi v vodo. Odkar sta se pripetila ta dva incidenta, ki sta bila potencialno nevarna za okolje in ljudi, pa imajo avstrijske okoljske oblasti proizvodnjo Mondi Frantschach pod posebnim drobnogledom. Prebivalci okrožja Volšperk so očitali pristojnim, da so bili o nesreči pozno in pomanjkljivo obveščeni, danes so na njihovem mestu Korošci.

D. Č.