fbpx

Po pričakovanjih: Cerar Erjavčevega odstopa ni sprejel

Miro Cerar, Karl Erjavec (foto: STA).

Predsednik vlade Miro Cerar minuli teden ponujenega odstopa zunanjega ministra Karla Erjavca ni sprejel, o čemer je zunanjega ministra danes že obvestil, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Erjavec je v odzivu dejal, da je “zadovoljen”

V kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja so ob tem dodali, da je minister Karl Erjavec s ponujenim odstopom izkazal, da se zaveda velikega pomena arbitražnega postopka o meji med Slovenijo in Hrvaško ter dejstva, da je v sferi delovanja zunanjega ministrstva, za katerega delo je minister objektivno odgovoren, prišlo do neustreznih ravnanj.

Kljub določenim elementom objektivne odgovornosti za ta neustrezna ravnanja pa minister Erjavec zanje ni neposredno oziroma krivdno odgovoren, zato glede na dejstvo, da se arbitražni postopek nadaljuje, ni razloga za njegovo razrešitev. Dodali so še, da pa bo “seveda dokončno in celovito oceno o posledicah neustreznih ravnanj v zvezi z arbitražnim postopkom mogoče sprejeti šele po izdaji končne odločbe tribunala”.

Pozno je ponudil odstop
Erjavec je v petek, dan po tistem, ko je arbitražno sodišče sporočilo, da je Slovenija sicer kršila arbitražni sporazum, vendar pa te kršitve niso bile tako hude, da bi Hrvaška lahko izstopila iz sporazuma in da sodišče ne bi moglo neodvisno in nepristransko sprejeti končne razsodbe, sporočil, da je zaradi zapletov premierju v četrtek ponudil odstop.

Njegovo ponudbo je resno preučil
Cerar je v prvem odzivu v soboto ocenil, da je minister izbral precej neprimeren čas za ponujanje odstopa. Menil je, da glede arbitraže obstajajo elementi objektivne odgovornosti Erjavca, “a dejstvo je, da je interpelacija pokazala, da jasnih razlogov za razrešitev ministra ni”, in napovedal, da bo ponudbo resno preučil.

Preoblikovanja vlade (še) ne bo
Ob robu vrha o Zahodnem Balkanu, ki sta se ga v Parizu udeležila skupaj z Erjavcem, pa je premier v ponedeljek povedal, da sta se z zunanjim ministrom temeljito pogovorila in da bo odločitev glede njegovega ponujenega odstopa sprejel čim prej. O preoblikovanju vlade Cerar za zdaj ne razmišlja.

M. P.