fbpx

Po pričakovanjih: Premier Cerar predlagal Vraničarjevo za novo finančno ministrico

Foto: STA

Predsednik vlade Miro Cerar se je odločil za novo ministrico za finance predlagati državno sekretarko na finančnem ministrstvu Matejo Vraničar Erman. Na tem položaju bo nasledila Dušana Mramorja, ki je sredi julija nepričakovano odstopil.

Vraničarjeva je bila že dlje časa predvidena kot naslednica Mramorja, ki je odstopil sredi julija, vendar še ni znano, kdaj se bo predstavila državnemu zboru. Prva redna seja bo šele 19. septembra, možen pa je tudi sklic izredne seje pred tem datumom. Medtem je ministrstvo za finance začasno vodila ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj.

Vraničarjeva je poudarila, da se zaveda velike odgovornosti, ki jo to priznanje njenemu delu prinaša, a je pripravljena na številne izzive, ki jo čakajo to jesen in v prihodnje.

Je Mramor res postavil visoke in ambiciozne cilje?
Na njeno imenovanje je zapisala, da so cilji na področju dela ministrstva za finance v splošnem sicer že določeni, tako v programskih dokumentih vlade kot tudi v strateških dokumentih ministrstva, ki so bili oblikovani z Dušanom Mramorjem.

“Prevzeti to odgovornost za ministrom, kot je bil Dušan Mramor, predstavlja še poseben izziv, saj so načrtovani cilji postavljeni zelo visoko in ambiciozno. Po drugi strani pa uigrana ekipa ministrstva, ki je Mramorjeva dediščina, predstavlja zagotovilo, da je te cilje z veliko truda, entuziazma in povezovanja z drugimi deležniki tudi mogoče uresničiti,” je še dodala Vraničarjeva.

Mateja Vraničar Erman se je rodila 7. novembra 1965. Osnovno šolo in gimnazijo je končala v rodni Škofji Loki, leta 1989 je diplomirala na Pravni fakulteti v Ljubljani, leta 1997 pa je zaključila študij magisterija iz javne uprave na univerzi Harvard v ZDA. Najprej se je leta 1989 zaposlila na ministrstvu za zunanje zadeve, kjer so bile njene poglavitne naloge strokovno delo na področju priprave pravnih podlag za ustanovitev slovenske carinske službe ob osamosvojitvi ter strokovno delo na področju priprave predpisov s področja zunanjetrgovinskega in deviznega poslovanja. Leta 1993 je prišla na ministrstvo za finance. Tu je opravljala različne naloge, predvsem v organizacijskih enotah ministrstva, pristojnih za oblikovanje carinskega in davčnega sistema. Med drugim je bila tudi članica slovenske delegacije na pogajanjih o prosti trgovini z različnimi državami in skupinami držav ter za vstop Slovenije v GATT. V času slovenskega predsedovanja EU je predsedovala delovni skupini sveta za davčna vprašanja.

M. P., STA