Po skoraj letu in pol od vložitve odškodninske tožbe za krivično sojenje v zadevi Patria le določili začetek: Ta bo šele novembra 2019!

Branka Zobec Hrastar, Branko Masleša in Barbara Klajnšek (vir: twitter)

Okrožno sodišče v Ljubljani je skoraj po letu in pol od vložitve tožbe v zvezi z zahtevo za odškodnino v primeru krivične sodbe v primeru Patria le sporočilo, da bo zadeva prišla na razpis pripravljalnega in 1. naroka predvidoma v oktobru ali novembru 2019. To bo skoraj dve leti leti od vložitve tožbe na sodišče.

Ko pride do zavlačevanja sodnih postopkov, slovenskem pravosodnemu sistemu ni enakega. Predsednik SDS Janez Janša je odškodninsko tožbo zaradi sodnega procesa Patria vložil že 10. januarja 2018. V njej Janša od države, nekdanje državne tožilke Branke Zobec Hrastar ter štirih sodnikov, ki so sodelovali v procesu Patria, zahteva odškodnino za montiran sodni proces, ki je imel številne posledice za krivično obsojenega.

Kakor smo poročali pred dnevi, slovensko sodstvo primerov z zadevo Patria ne zna zaključiti. Zadeva je tako končala v zastaranju, zdaj, ko je treba plačati za storjene napake, pa zadevo držijo nazaj. Okrožno sodišče v Ljubljani namreč namerno zavlačuje z obravnavami v primeru odškodnine za krivično sojenje v zadevi Patria, ki jo od sodnikov, ki so bili vključeni v omenjeni montirani sodni proces, zahteva Janša.

Ustavno sodišče zapisalo, da bi moralo priti do oprostilne sodbe
Spomnimo, pravnomočno obsodilno sodbo v zadevi Patria je ustavno sodišče razveljavilo zaradi pomanjkanja konkretnih znakov kaznivega dejanja prejemanja oziroma dajanja obljube nagrade. Janši so ustavni sodniki pritrdili tudi, da bi se moral razvpiti vrhovni sodnik Branko Masleša izločiti iz odločanja, ker je na dnevih slovenskega sodstva kritično govoril o napadih na slovenske sodnike – tudi v primeru Patria. Zadeva je pred zaključkom ponovljenega sojenja zastarala, čeprav je ustavno sodišče v svoji odločbi jasno zapisalo, da bi moralo v končnem razpletu priti do oprostilne sodbe.

Foto: Demokracija

V Janševi tožbi sta se tako znašli avtorica obtožnega predloga v zadevi Patria, nekdanja državna tožilka Branka Zobec Hrastar in okrajna sodnica Barbara Klajnšek, ki je na prvi stopnji na zaporno kazen obsodila Janšo, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča. V tožbi so se znašli tudi višji sodnik Milan Štrukelj, takrat predsednik senata višjega sodišča, ki je potrdil obsodilno sodbo, ter vrhovna sodnika Vesna Žalik in Masleša. Žalikova je bila poročevalka v senatu vrhovnega sodišča, ki je odločal o zahtevi za varstvo zakonitosti in potrdil obsodilno sodbo višjega sodišča, pozneje pa še zastaranje primera, senatu pa je predsedoval nekdanji predsednik vrhovnega sodišča Masleša, kar je Janša označil za “škandal brez primere“.

Sodni mlini so se le zganili
Zdaj, po skoraj letu in pol, potem ko je Janšev odvetnik Franci Matoz na Okrožno sodišče v Ljubljani naslovil prošnjo za razpis obravnave, pa so se sodni mlini končno zganili. Matoz je takrat poudaril, da so že 1. marca 2019 v predmetni spis vložili pripravljalno vlogo. “Do danes nismo prejeli novih sodnih pisanj, glede na to menimo, da je zadeva zrela za pričetek obravnavanja.”

Z okrožnega sodišča so tako sporočili, da bo “predmetna zadeva prišla na vrsto za razpis pripravljalnega in 1. naroka za glavno obravnavo predvidoma v drugi polovici oktobra oziroma v mesecu novembru 2019”. Bolje pozno kot nikoli, čeprav bo do takrat skoraj dve leti od vložitve odškodninske tožbe.

Ivan Šokić

 • PLavi-mil

  PRAVILNO, naj plačajo krivosodci iz svojega žepa.

  • Sandokan

   šlo bo iz tvojga in mojga … zato se ne veselit preveč

   • Andrej

    Žal imaš prav.

   • Hribouc

    TOKRAT NE!

  • Hribouc

   Of course.

   Plača pa Kučan, Roter in Golobič!

 • Andrej

  Me pa res zanima, kolikšno odškodnino bodo Janši priznali za to, da so ga strpali v zapor zato, ker je neznano kje, keznano komu, neznano kdaj, in ostale neznanke (v bistvu ni bila znana niti ena stvar) obljubil nekaj neznanega. Štos je, ker morajo sodit proti svojim prijateljem. Morda bi Radonjić….

 • Hribouc

  Pizde diktatorsko apartčikofske, prodane, brezhrbtenične-marš u vražju mater, Banda nečloveška!

  Sodba in kazen sta blizu!

 • VERZIFIKATOR

  Strašni Sven

  SAJ NI TAK

  V šoli se nedavno je godilo,
  dvignil se predstavnik je razreda,
  češ da ni v učilnici nereda,
  našel je za vse opravičilo.

  Brankec miselno ni impotenten,
  najprej je predstavnik vsem povedal,
  le da včasih pač se ni zavedal,
  da je zmanjšano inteligenten.

  Brankec za naš razred ni tegoba,
  zdaj v nadaljevanju je sledilo,
  res pa se mu kdaj je zalomilo,
  ker po duši strašna je lenoba.

  Brankec ni kot drugi, veste, fanti,
  ne pretepa se in se ne suva,
  čevlje prevelike le obuva
  pa potem nemočno pač robanti.

  Brankec pravzaprav sploh ni baraba,
  prilike tako so naredile,
  fanta previsoko povzdignile,
  da izpadla stvar je kot ogaba.

 • Janko Gedlicka

  Če se skrijem za Prešerna: “Vnel se je ne boj, mesarsko klanje.” Kako se bodo sprenevedali vsi toženci z njihovimi odvetniki, argumentirali in dokazovali, da voda ni mokra ter s pomočjo predsednika sodečega senata (ki bo a la sodnica Koleta in ne a la sodnik Radonjić) vlekli zadevo ad infinitum.

 • Sonce

  Depeše iz Avstrije.

  Bo tožil tudi Avstrijo?

  • ehnaton

   Ne, Avstrija bo tožila Kučana.

  • skrajna resnica

   Vkolikor poseduješ depešo iz Avstrije, ki onkraj razumnega dvoma dokazuje sprejem obljube nagrade Janeza Janše ob znanem času, na znanem kraju na znan komunikacijski način, jo posreduj udbosodnim organom ljudske republike Jugoslovenije. V Avstriji je bil zaradi poskusa goljufije in utaje davkov na tri leta obsojen Hans Wolfgang Riedl.

   Poimensko toži krivosodnike, ki so ga na podlagi invalidne (nekonkretizirane) obtožnice z neustavno sodbo zaprli v času volitev.

  • stajerc5

   Soncek, spet izgubljas cas, namesto, da bi se ucil za popravne izpite!

   • Steiermark

    Tale sonček si je za vzornika vzel šarca in ga hoče celo prekositi v številu popravnih izpitov, v strokovni šoli, ker upa, da bo s še večjim številom popravcev, pravšnji prvi minister v butalski vladi, v Sloveniji!

 • antimur

  Povsem nerazumljivo mi je, kako se lahko te tri kučanistične sodne pošasti sploh gibajo prosto po naši domovini Sloveniji. Masleša, če ti rečem, da bi bilo potrebno tebe, Hrastarco, Klajnškovo pa še veliko teh tožilsko sodniških barab “s..fukati”, ali je to sovražni govor. Pri tebi nisem zasledil, da bi ti kdorkoli od levaškega krivosodja kaj očital okrog tega, ko si ti enako dejal za Janšo. In takšni prasci in svinje živite neprimerno bolje kot mi, ki vas redimo za vaše antislovensko delovanje.

 • Franc Šink

  Do sojenja bo vsekakor prej ali slej prišlo, ali kaj ko spet ne bo pošteno zaradi politike.

 • ehnaton

  Več kot očitno je, da je namen tranzicijske druščine zavleči razsodbo o odškodnini v čas pred novimi volitvami, ko bo ta tema obilno izkoriščana proti Janši. Kar se pa skrbi o strošku na račun davkoplačevalcev tiče, vas vse tiste, ki jim je zaradi tega že zdaj hudo, lahko potolažim, da odškodnina ne bo dosegla niti polovico preplačanih žilnih opornic v KC v enem mesecu.

 • xtc

  Seveda se zavlačuje,ker bo zadeva končala pred ESČP to pa bi razgalilo “SLO neodvisno Kučanovo” sodstvo.

 • Garbage man

  Za 95% sodnic velja pregovor, lepa,kot dreka kepa….zato svoje frustracije zlivajo na sodišču, sej vedo da so grše kot vepri in imajo “impotentne može” ker se jim ne dviguje na grdobo

 • if

  Na gornji sliki so osebe, ki bodoo iz svoje denarnice plačale milijonske odškodnine, odstopile bodo s svojih položajev, odslej se bodo preživaljale s pometanjem ceste.
  Pošteno, demokratično, vzgojno!

  • stajerc5

   If, kaj pa je s tabo? Sorry, danes si pa res nekaj mocnega potegnil…
   Brez zamere!

 • cosmosjasnovidec

  Pa naj gre vse v PM ali je možno,da take grdosinje sploh obstajajo na svetu ali so pa taki samo na slovenskih sodiščih.
  Za ženske sploh ne veš kakega spola so nosove imajo pa vse enake kot orli kljune.
  —————————————————————————————————————-
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec
  —————————————————————————————————————-

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!