Po tem, ko je celotna koalicija glasovala proti zvišanju minimalnih invalidskih pokojnin – ker je to predlagala SDS – zdaj predlaga spremembe pokojninske zakonodaje, ki so krivične, finančno nevzdržne in škodljive!

Foto: STA

Slovenski pokojninski sistem potrebuje preudarne in celovite spremembe, ki bodo zagotovile dolgoročno vzdržnost ter pravične in dostojne pokojnine. Ta teden so v državnem zboru namreč zaznamovale razprave, povezane z institucionalnim varstvom ter področjem dolgotrajne oskrbe. Tako je v začetku tedna potekala seja komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, kjer so poslanke in poslanci razpravljali o problematiki institucionalnega varstva starejših oseb s poudarkom na pomanjkanju kadrov, prostorskih kapacitet ter finančnih sredstev, posebej v oddelkih za osebe z demenco.

V četrtek pa je na predlog SDS potekala tudi izredna seja Državnega zbora, kjer je bilo slišati, da je stanje socialne oskrbe v naši državi kritično, kar kažejo tudi ugotovitve revizijskega poročila Računskega sodišča. Računsko sodišče je med drugim ugotovilo, da vlada v zadnjih desetih letih sploh nima podatkov o tem, koliko je tistih, ki pomoč potrebujejo pa je ne prejemajo, niti kakšno obliko pomoči potrebujejo. Računsko sodišče je tudi ugotovilo, da vlada zadnjih deset let ni namenjala denarja v izgradnjo potrebnih domov za starejše in druge oblike socialnega varstva, je pa za drage in povsem neuporabne študije porabila 74,5 milijonov evrov.

Poleg tega, da je torej sistem socialnega varstva za starejše slab, se tudi s pokojninskim sistemom ne godi nič bolje. Pokojninska reforma iz leta 2012, ki jo je sprejela vlada Janeza Janše, je pomenila le prvi korak, ki pokojninski sistem rešuje le še nekaj let. Zaradi neukrepanja vlad, ki so sledile, smo izgubili dragocen čas za postopno prilagajanje. Vlada je nedavno pripravila nove spremembe pokojninske zakonodaje, s katerim se med drugim predvideva zvišanje odmernega odstotka in dvojni status upokojencev, ki pomeni sočasno prejemanje cele ali sorazmernega dela pokojnine in prihodkov iz opravljanja dela ali dejavnosti, vendar pa kot ugotavlja evropska poslanka Romana Tomc, ki je tudi predsednica Odbora za delo, družino in socialne zadeve pri Strokovnem svetu SDS, je pripravljena pokojninska zakonodaja slaba, predlogi pa so krivični, škodljivi, finančno nevzdržni in neodgovorni.

Evropska poslanka Romana Tomc.

V nadaljevanju objavljamo stališče Romane Tomc glede predvidene pokojninske zakonodaje:

Predlogi so populistični.
Vlada predlaga spremembe, ki so všečne, v nebo vpijoče sistemske pomanjkljivosti pokojninskega sistema pa ostajajo nerešene: zapletenost in nepreglednost sistema, nezdrava solidarnost, ki rezultira v krivičnih razmerjih med upokojenci, finančna nevzdržnost in privilegirane pokojnine – tega pa se ta vlada ne upa dotakniti.


Predlogi so krivični.

Dvig odmernih odstotkov in bonusi za otroke bodo veljali za tiste, ki se bodo upokojevali v naslednjih letih, vendar na drugi strani za obstoječe upokojence ni predvideno nič, niti drugačno / ugodnejše usklajevanje, s čimer bi ublažili razkorak, ki bo nastal zaradi različnega upokojitvenega trenutka.

Predlogi so škodljivi.
S stalnimi popravki, ker so se pravice dodeljevale enkrat enemu, drugič drugemu, so se porušila vsa razmerja med upokojenci. Ne glede na to, da so imeli ljudje enake plače, da so plačali enako prispevkov, imeli enako število let pokojninske dobe in vse ostale okoliščine, so danes njihove pokojnine različne.
Predlagane spremembe bodo z vidika enake obravnave naredile dodatno škodo.

Predlogi so finančno nevzdržni.
Odhodki pokojninske blagajne se bodo zaradi predlaganih sprememb v naslednjih letih izjemno povečali. ‬V času gospodarske rasti znaša primanjkljaj v pokojninski blagajni cca 1 milijardo €. Ob napovedanem ohlajanju gospodarstva in posledično manjših prilivih iz naslova prispevkov, ti ukrepi ne bodo uresničljivi brez velikih rezov na drugih področjih, povišanja davkov ali dodatnega zadolževanja.

Predlogi so neodgovorni.
Vladna koalicija se ne obremenjuje s tem, da bo zaradi sedanjih populističnih, neuravnoteženih in finančno nevzdržnih potez v naslednjih letih stanje pokojninskega sistema še bolj kritično. S posledicami se bo morala soočiti neka druga vlada.

Slovenski pokojninski sistem potrebuje preudarne in celovite spremembe, ki bodo zagotovile dolgoročno vzdržnost ter pravične in dostojne pokojnine.

Lana Božič

 • Polh Dobri

  Izdajalci slovenskega naroda, petokolonaši naj vas štrafa božja roka, peronospora, oidij, rumenica, majski hrošč…!

 • est

  Iz pokojninskega sklada lahko dobi penzijo samo tisti, ki je vanj tudi vplačeval. Zakaj nikoli ne povedo, koliko penzij dajo na “lepe oči”?

  • jan Gedli

   Če Rubec ne bo odgovoril na to vprašanje, potem ne bo nikoli rešeno. Le zakaj se ne zmiga.

   • rubec

    Se ne spodobi da bi v gostilni brskal po tablici. In zdaj sem tam. In bom še dolgo, če bodo runde.

 • Antonius

  Na sliki zgoraj je koalicijski Zavod za zaposlovanje svojih skoraj v popolni sestavi.
  Reforme pokojninskega se pa ne bodo lotili, ker bi po vojni rojeni borci izgubili ves borčevski dodatek.
  In Makarovičeva bi potem tudi pristala na 180-ih evrih, ki si jih je v pokojninsko blagajno vplačala.
  Po reformi tudi razorožitelj Kučan ne bi nič več dobil regresa k najbolj bogati pokojnini.

  • samotoje

   Skratka, Janša bi jim vse vzel.

 • rubec

  Končno pravi ukrepi. Po novi zakonodaji bosta koroška dečka morala vrnit preveč izplačane igrače.

 • Čivko

  Ta rdeči fašisti selektivno višajo pokojnine samo “SVOJIM”. Ti “NJIHOVI” pa itak nimajo minimalnih invalidskih pokojnin, ampak imajo najvišje pokojnine. Torej je režimska vlada zavrnila predlog SDS-a tudi iz tega razloga, ki sem ga navedel.

 • Čivko

  Jah, ta rdeči fašisti bodo rajši sprejeli zakon o zvišanju izjemnih pokojnin, ki jih talajo svojim “avavantgardistom” in samozvani “””””eliti”””””. Raja pa naj, po njihovem, pocrka, ali pa se odseli v tujino.

 • Unikatna

  Le naj naredijo zdraho med upokojenci…Pri denarju se vse neha…

 • Ph4nt0m

  PAYGO/Bismarckov sistem ne deluje, ker operira na predpostavki da bo država dobro upravljala z vašimi prispevki. Vemo da zbrana sredstva in dajatve ne gredo za tisti namen za katerega se zbirajo, ampak se krade levo in desno. Kar mi potrebujemo je sistem brez obveznih prispevkov, takšen ki v Novi Zelandiji deluje uspešno že 120 let:

  – V prvi steber se zbirajo sredstva iz splošnih dajatev (DDV itd.), pokojnino pa dobi vsak po 65. letu, ne glede na to ali je zaposlen ali ne. Prejemnik mora živeti v NZ vsaj 10 let po dopolnjenem 20. letu in vsaj 5 let po 50. letu.

  – Drugi steber sestavljajo prostovoljni prispevki od plače in sicer 3%, 4% ali 8%. Novo zaposleni so avtomatsko včlanjeni, vendar imajo 8 tednov časa da ocenijo in se odločijo za izstop. Ob tem država na začetku vsakemu nakaže 1000 NZD na račun.

  – Tretji steber sestavljajo privatne sheme varčevanja za pokojnino.

  Torej država zagotavlja del pokojnine iz splošnih dajatev pobranih prejšnje leto. Preostali del pokojnine pa zavisi popolnoma od posameznika. Pozitivna posledica tega sistema je tudi ta, da so neto plače višje -> ljudje več zapravijo -> država pobere več od splošnih dajatev in ne občuti izpada prihodkov.

  • samotoje

   S tako visoko znanostjo se pa ne bodo ukvarjali.Že to, kar preplonkajo od SDS, se jim sfiži, ker narobe preplonkajo. Sistem, ki ga opisuješ, je pravi in res deluje. Nekaj podobnega imajo na Danskem. Vse skupaj pa temelji na predpostavki, da ljudje vedo, kako ravnati s svojim denarjem. Pri nas pa so politikanti še vedno prepričani, da ZKS in polpismeni birokrati najbolje vedo, kako zapraviti tvoj, moj denar.

 • Olga101

  Naženimo levicarje in očistimo Avgijev hlev – pokojninsko blagajno!

  • Čivko

   Let’s go, go, go, go, go !!!!!

 • JANEZ GUS

  Za ne verjet,kako se ta banda zajebava z nami.Sram je lahko tistih ,ki so to,….nimam primernega izraza ampak prasce to je prelep izrez,pa naj mi prašiči v svinjaku oprostijo -volili.

 • RATATA

  TEMNI DOLGOROČNI OBETI
  …..Poslanci pa niso nič storili, da bi rešili dolgoročne težave pokojninskega sistema, ki mu sčasoma preti infarkt. Finančno ministrstvo že dalj časa opozarja, da je pokojninski sistem dolgoročno in srednjeročno pred razsulom, zato bo pokojnine nujno zmanjšati vsem in reformirati državo, ker bo starejših vse več, takšnih, ki delajo in plačajo za pokojninski in zdravstveni sistem, pa vse manj.

  Posledice bodo z nižjimi pokojninami in manj pravicami doletele večino državljanov.

  Nove demografske projekcije do leta 2080, predstavljene februarja 2017, ki so osnova za nove
  projekcije izdatkov povezanih s staranjem, so manj ugodne od preteklih.
  Delež starejših od 65 let se bo iz 18,4% v letu 2016 povečal na 30,3%, med njimi bo leta 2060 42% starejših od 80 let (trenutno 27%).
  Po letu 2040 se bo število delovno sposobnega prebivalstva (20–64 let) ponovno hitreje zmanjševalo, tako se bo njegov delež znižal z 62,2% v letu 2016 na 49,6% leta 2060.
  Leta 2060 bo tako 61 oseb starejših od 65 let odvisnih od 100 delovno sposobnih oseb.
  https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2017/07/VG_MTO_junij_2017.pdf

  • pajot

   “Zakaj pa prihajajo migranti k nam? Da bojo delali za naše pokojnine.” (Izjava neke butaste Slovenke).

   • sodnikisozločinci

    Zato jih rdečkarji uvažajo, da nas “evtanazirajo”.

 • Boy

  Tole rokovanje je kot bi tipi cestitali sami sebi!
  Si morete misliti, da so po vseh teh letih koncno ugotovili, da so pokojnine, kot jih izplacujejo skodljive za narod! Skodijo dvakratno: ker ima vecina starostnikov preniske pokojnine za dostojno zivljenije in ker sebi izplacujejo previsoke penzije, cetudi si jih niso zasluzili.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!