fbpx

Pobeg dveh pripornikov iz koprskega zapora razburja še naprej: Pobegnil tudi obsojenec iz mladoletniškega zapora v Celju, ministrica Andreja Katič pa nič?!

Iz koprskega zapora sta pobegnila dva pripornika. 41-letni državljan BiH Dragan Milosavljević in 40-letni državljan Srbije Damnjan Mitrović. Foto: PU Koper

Kakšni bodo nadaljnji ukrepi in usmeritve Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij v kontekstu načrta varovanja v koprskem zaporu, ki je očitno pomanjkljiv tako iz vidika kadrovske podhranjenosti kot po sami strokovno-varnostni plati?

Poslanec SDS Dejan Kaloh je na ministrico za pravosodje Andrejo Katič naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s problematiko na področju izvrševanja kazenskih sankcij. V njem je pojasnil, da sta v soboto, 29. decembra 2018, iz koprskega zapora pobegnila dva pripornika, oba sta bila v zaporu zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, za enim izmed njiju je razpisana tudi mednarodna tiralica. Prve ugotovitve posebne komisije, ki jo je imenoval Generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj, kažejo na to, da je bil nadzor pravosodnih policistov v nočni izmeni pomanjkljiv, čeprav naj bi v času pobega v zavodu bilo toliko pravosodnih policistov, kot jih predvideva načrt varovanja. “Ob tem naj spomnim, da se je v lanskem letu poleg pobega pripornikov iz koprskega zapora, zgodil še pobeg obsojenca iz Zavoda za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje,” dodaja Kaloh.

V zvezi s tem Kaloh ministrico Katičevo opozarja, da je v vlogi ministrice za pravosodje osebno obljubila, kako bo prioritetno poskrbela za več pravosodnih policistov. “Tudi s koalicijsko pogodbo ste se obvezali, da boste s potrebnimi kadrovskimi optimizacijami in prerazporeditvami ter po potrebi tudi z okrepitvami odgovorili na pereče probleme pomanjkanja pravosodnih policistov. Kdaj boste torej kot ministrica poskrbeli za več pravosodnih policistov, da bodo lahko številčno okrepljeni in spočiti, učinkovito opravljali zelo pomembne naloge varovanja pripornikov in zapornikov?”

Poslanec SDS Dejan Kaloh. Foto: e-Maribor

Kaloha v poslanskem vprašanju tudi zanima, kakšni bodo ministričini nadaljnji ukrepi in usmeritve Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij kot organu v sestavi ministrstva, ki ga vodi, v kontekstu načrta varovanja v koprskem zaporu, ki je očitno pomanjkljiv tako iz vidika kadrovske podhranjenosti kot po sami strokovno-varnostni plati. Ter še: “Boste na ministrstvu pripravili kakšna dodatna navodila Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij v kontekstu učinkovitejšega načrta varovanja pripornikov in zapornikov, ki bodo obsegala vseh pet zavodov za prestajanje kazni zapora v Sloveniji kakor tudi Zavod za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje?”

J. G.