fbpx

Počivalšek na kongresu SMC ocenil, da je bila odločitev za vstop v vlado Janeza Janše pravilna; Janša: Hvala za ta pogumen korak, ki je bil izjemno pomemben

Kongres stranke SMC, na katerem so razpravljali o prihodnjem delovanju stranke. Predsednik vlade in stranke SDS Janez Janša. (foto: sta)

V Celju so se na kongresu zbrali člani stranke SMC, njeni podporniki in koalicijski partnerji. Kongresa so se udeležili še nekateri drugi politiki, med drugim predsednik DS in predsednik stranke GAS Alojz Kovšca, ki se je dotaknil načrtovane združitve s SMC. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je na kongresu ocenil, da je bila odločitev za vstop v vlado Janeza Janše pravilna. Zdaj so po njegovi oceni na prelomnici, ko bodo tisti, ki so preživeli boje in pritiske, zakorakali na pot z novimi partnerji in zavezniki. “Za nami je pekel, pred nami pa strm klanec, ki ga bomo skoraj zagotovo skupaj prehodili,” pravi. Kongresa se je udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša.

Predsednik SMC in gospodarski minister je v nagovoru udeležencem programskega kongresa SMC v Celju spomnil na čas vstopa v vlado Janeza Janše po tistem, ko je predsednik LMŠ Marjan Šarec “v najtežjih trenutkih za državo vrgel puško v koruzo” ter odstopil kot predsednik vlade. SMC je bila po Počivalškovem mnenju motor oblikovanja Janševe vlade, ki jo je pričakal eden najtežjih izzivov naše generacije, epidemija covida-19.

Kongresa se je udeležil tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je spomnil, da je bil Počivalšek minister za gospodarstvo tudi že v prejšnjih mandatih in da je veliko tega, kar se je v tem času zgodilo v razvojnem smislu, je njegova zasluga. “V tem mandatu smo tiste stvari, ki smo jih obljubljali na začetku te koalicije, kar se tiče gospodarskega razvoja, ustvarjanja bolj ugodnega okolja za gospodarski razvoj in porast blaginje, tudi uresničili. Da je nekdo sposoben sodelovanja, mora biti najprej suveren. Biti suveren pomeni, da sam odločaš o tem, kako boš oblikoval zastopstvo ali mandat, ki so ti ga dali volivci. Da o tem ne odločajo mediji, strici iz ozadja, ne druge stranke”, je še dejal.

Žal je v Sloveniji v zadnjih dveh desetletjih izključevanje postala norma, ki so jo mnogi sprejeli kot novo normalnost. Če bi stranka SMC vztrajala na tem, če bi na tem vztrajale druge stranke, danes ne bi govorili o 6 odstotni gospodarski rasti, je še dejal Janša in dodal, da bi  govorili o dolgi recesiji, kot smo govorili po zadnji finančni in gospodarski krizi. “Najlepša hvala za ta pogumen korak, ki je bil izjemno pomemben”.

Počivalšek o levih omrežjih
Počivalšek je namenil nekaj besed tudi o levih omrežjih, ki so po uspešni zajezitvi prvega vala epidemije sprožila popolno politično vojno. “Danes je povsem jasno, da smo se pravilno odločili, ko nismo vrgli puške v koruzo. To je bila pomembna odločitev, ker smo s tem izkazali odgovornost do države in državljanov. Danes se vidi, kako ključno je bilo skozi epidemijo skrbeti za ravnotežje in rezultate,” je dejal. V tej zapleteni situaciji je imela SMC po njegovem mnenju ključno vlogo pri skrbi za ekonomski vidik koronske krize. Kot politični partner gospodarstva so skrbeli za ohranjanje delovnih mest in kondicijo naših podjetij, je dodal. Izpostavil je tudi delo ministrov SMC in nanizal nekaj rezultatov ter dejal, da ga veseli tudi podpora gospodarstva in županov.

(foto: sta)

Da bi jim prihodnje leto uspelo, pa je po njegovi oceni pomembno povezovanje in sodelovanje z drugimi, ki z njimi delijo podobne poglede in vrednote”. SMC namreč načrtuje združitev z zunajparlamentarno stranko Gospodarsko aktivno stranko (GAS) ter povezovanje in sodelovanje z nekaterimi drugimi strankami. Počivalšek je člane danes prosil za mandat za te dogovore.

SMC je po prepričanju predsednika na prelomnici, od katere je odvisna prihodnost liberalnega centra v našem političnem prostoru. Kot je poudaril, so trden steber liberalnega centra. “Krvaveli smo, a najbolj pomembno je, da smo preživeli. In še bolj pomembno je, da je pred nami čas krepitve in ponovnega vzpona,” je dejal. V sklepu govora je Počivalšek spomnil na film Vrnitev odpisanih. “V brk vsem tistim, ki so mislili, da so nas uničili, sporočam naslednje. Vračamo se še močnejši in z novimi okrepitvami bomo usmerjali tok slovenske politike tudi v naslednji vladi,” je napovedal.

Dobri odnosi v koaliciji
Počivalšek je izpostavil tudi dobre odnose v koaliciji ter se partnerjem zahvalil za vse, kar so skupaj dosegli. Po njegovih besedah so znali dogovoriti korake in ukrepe, te dogovore pa tudi učinkovito izvajati. Podobno sta na kongresu SMC kot gosta izpostavila prvak SDS in premier Janez Janša ter podpredsednik NSi in minister za delo Janez Cigler Kralj.

(foto: sta)

GAS in SMC
Sodelovanje  in povezovanje s stranko GAS in njenim predsednikom Alojzem Kovšco sta na kongresu podprla tudi predsednik SLS Marjan Podobnik ter župan Mestne občine Celje Bojan Šrot. Prisotni so bili tudi predsednik Zelenih Slovenije Andrej Čuš, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Jelko Kacin ter nekdanja ministra Dimitrij Rupel in Žiga Turk. Videti je bilo nekatere predstavnike gospodarstva, med drugim sta zbrane nagovorila podpredsednik upravnega odbora GZS Izidor Krivec in predsednik OZS Branko Meh. Ta je pohvalil sodelovanje vlade s predstavniki gospodarstva v času epidemije covida-19 ter poudaril, da jim je skupaj uspelo obdržati slovensko gospodarstvo v dobri kondiciji.

Sara Kovač