fbpx

Podpora vladi dodatno padla, med strankami na vrhu ostaja SDS

Foto: STA

Sodeč po javnomnenjski raziskavi največjo podporo med strankami še vedno uživa SDS, medtem pa priljubljenost Cerarjeve vlade vztrajno upada. Če bi bile volitve danes, bi stranka SDS dobila 14,3 odstotka glasov. Na drugem mestu je SD z 8,9-odstotno podporo, sledita pa SMC (8,4 odstotka) in ZL (8,1 odstotka).

Podpora vladi se je sodeč po rezultatih ankete Vox populi, ki jo za časnik Dnevnik in TV Slovenija izvaja agencija Ninamedia, znižala s 33 na 31,7 odstotka. Medtem ko je SDS v primerjavi s predhodnim mesecem pridobila podporo, saj bi jo maja volilo 12,4 odstotka vprašanih, pa sta SD in SMC nekaj podpore izgubili. SD bi namreč maja podprlo 10,9 odstotka, SMC pa 9,4 odstotka vprašanih. Podpora ZL ostaja nespremenjena.

Več kot petina Slovencev ne bi šlo na volitve
Nekoliko je svoj položaj izboljšala tudi NSi, ki tokrat beleži 5,3-odstotno podporo, DeSUS s 3,5 odstotka pa ostaja pri približno enaki podpori kot mesec pred tem. ZSLD bi dobil 0,8 odstotka, SLS pa 0,5. Precej je tudi neopredeljenih. Da ne vedo, katero stranko bi volili, je odgovorilo 28,3 odstotka sodelujočih v anketi, 20,5 odstotka pa jih sploh ne bi šlo na volitve.

Ob upoštevanju glasov opredeljenih anketirancev bi SDS-u v parlamentu pripadlo 26 sedežev, SD bi jih zasedla 16, SMC in ZL pa po 15. NSi bi osvojila 10 sedežev, DeSUS pa 6.

Več kot 65 odstotkov ljudi vladi ne zaupa
V primerjavi s predhodnim mesecem je podpora vladi nekoliko manjša. Kot uspešno vlado ocenjuje 31,7 odstotka vprašanih, kot neuspešno pa 66,3 odstotka. Maja jih je 33 odstotkov menilo, da je vlada uspešna, da je neuspešna pa 64,4 odstotka.

Predsednik vlade Miro Cerar si je za svoje delo prislužil povprečno oceno 2,67, kar je manj kot marca in avgusta lani, ko je povprečna ocena njegovega dela presegla 3.

Večina vprašanih ni zadovoljna s slovensko državo
Sodelujoče v anketi so ob 25-letnici samostojne države spraševali tudi, ali je novonastala država upravičila njihova pričakovanja. Kar 73,5 odstotka vprašanih je odgovorilo, da ni; 20,5 odstotka pa jih je na to vprašanje odgovorilo pritrdilno.

Ninamedia je telefonsko javnomnenjsko raziskavo opravila med 14. in 15. junijem. Anketirali so 700 oseb.

N. K., STA