fbpx

Pogled iz Švice: Janševa vlada Slovenijo postavila na lestvico najuspešnejših držav; zakaj prekiniti z Golobom ali Fajonovo?

Predsednik vlade Janez Janša (Foto: Kabinet predsednika vlade)

Trenutna vlada je s svojimi politikami SLO postavila na lestvico najuspešnejših držav – gospodarsko, športno in mednarodno. Ni mi jasno, zakaj bi volivci hoteli prekiniti ta vzpon z izvolitvijo Goloba ali Fajonove. Kaj sploh imajo oni? Kaj sploh so? Ni mi jasno?” se je na Twitterju vprašal Vid Mlakar, strokovnjak molekularne biologije na univerzi v Ženevi. 

Če se sprašujete, zakaj Slovenija ni postala Švica, kot smo sanjali ob osamosvojitvi naše države, se spomnite, kdo nam je vladal večino tranzicije. Levica. Ki vlade ni nikoli izkoristila za napredek in razvoj. V 30. letih so nas zaradi tega dohitele in celo prehitele države nekdanjega vzhodnega bloka, kjer tranzicijska levica nima tolikšne moči.

Edine razvojne preboje je Slovenija doživela med vmesnimi vladavinami Janševih vlad, ki pa so se predčasno končale ali pa jim neformalna omrežja, ki nadzorujejo medije, niso dopustila novega mandata. Zgodovina se ponavlja tudi pred letošnjimi volitvami s srditimi napadi levice in novim “novim” obrazom, da bi preprečili še en razvojni mandat. Levičarjem višje plače in pokojnine, debirokratizacija, ugodno podjetniško, zdravstveno in izobraževalno okolje namreč ne pomenijo ničesar. Želijo le oblast in svoje privilegije. Zato tudi taka angažiranost nevladnih organizacij v predvolilni boj, ki svojih milijard ne dajo upokojencem z nizkimi pokojninami.

Zakaj bi prekinili vzpon z izvolitvijo Goloba ali Fajonove?
Svoj pogled na politično situacijo iz Švice je na Twitterju delil tudi znanstvenik na univerzi v Ženevi Vid Mlakar. Mlakar je izpostavil, da je trenutna vlada s svojimi politikami Slovenijo postavila na lestvico najuspešnejših držav – gospodarsko, športno in mednarodno. “Ni mi jasno, zakaj bi volivci hoteli prekiniti ta vzpon z izvolitvijo Goloba ali Fajonove? Kaj sploh imajo oni? Kaj sploh so? Ni mi jasno?” Poleg tega, da smo že videli, kaj so storili v preteklosti, hkrati vemo, da ne ponujajo ničesar dobrega za prihodnost Slovenije. Vizija je nazaj v preteklost, antifašizem. Mlakar je še izpostavil, da v Švici govori denar (razum), v Sloveniji pa je to fašistično dejanje.

Sara Kovač