fbpx

Poglejte, kaj so ta vikend počele učiteljice slovenskih srednjih šol v Umagu: Na tematskem žuru “Jugonostalgija” v družbi “Tita” poplesavale z rdečimi rutkami

Ljubljanske učiteljice na srednji tehnični šoli so takole pozirale v družbi v diktatorja Tita našemljenega moškega. Foto: Demokracija.si

Ta konec tedna poteka v Umagu na Hrvaškem Elektriada 2019. Elektriada naj bi bila strokovno in športno srečanje zaposlenih na šolah, ki izvajajo programe na področju elektrotehnike in računalništva. Poleg številnih športnih tekmovanj, na katere so se lahko prijavili udeleženci z vseh koncev Slovenije, so imeli v noči iz petka na soboto tudi tematski žur z DJ-jem: Jugonostalgija in izbor “Naj Jugo šolske ekipe”. Kako je zabava potekala, je razvidno iz oprave profesoric in profesorjev na naslovni fotografiji, ki nosijo rdeče rutke in pionirske čepice z rdečo zvezdo, vse plapolajo z jugoslovanskimi zastavami, na fotografiji pa se jim je pridružil tudi moški, našemljen v nekdanjega jugoslovanskega diktatorja Josipa Broza Tita, ki v ustih drži veliko cigaro.

Na Elektriadi 2019 sicer sodelujejo Srednja šola Domžale, Šolski center Krško – Sevnica, Elektro in računalniška šola Šolski center Velenje, Šolski center Kranj, Center za rehabilitacijo, usposabljanje in izobraževanje Kamnik, Srednja elektro-računalniška šola Maribor, Srednja šola tehniških strok Šiška, Šolski center Novo mesto, Šolski center za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana, Elektrotehniško-računalniška strokovna šola in gimnazija Ljubljana, Šolski center Celje, Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje, Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran, Srednja policna in tehniška šola Murska Sobota in Šolski center Nova Gorica.

Fotografijo, ki jo je Elektriada 2019 objavila na svoji spletni strani, so na socialnih omrežjih že raztrgali. Na njej so sicer “pionirke” učiteljice s srednje tehniške šole Ljubljana. Nekdanji direktor Radia Slovenija in dolgoletni novinar Vinko Vasle je ob tem komentiral, “da je Elekrijada kao jugonostalgično srečanje srednjih šol v Umagu. Na mladih svet stoji, na starih preteklost ven leze. Pedagogi? Ne se hecat”. Zanimivo, med pokrovitelji Elektriade 2019 sicer najdemo tudi Kolektor Etra Stojana Petriča.

Udeleženci Elektrijade 2019, ki ta konec tedna poteka v Umagu na Hrvaškem. Foto: Demokracija.si

Drugi uporabniki Twitterja so problematizirali splošno stanje v javnem slovenskem šolskem sistemu in ministra dr. Jerneja Pikala, ki takšne jugonostalgične orgije dopušča. “Od osnovnih šol, preko srednjih in poklicnih šol vse do fakultet, kot je FDV. Je oprema šolski inventar, ali imajo vsak svojo doma? So imeli tudi poglobljen LGTB večer,” se je spraševal eden od uporabnikov. “Vzgojna po moje bi bila naslednja: izredna odpoved delovnega razmerja in doživljenjska prepoved delovanja v prosveti,” je razmišljal drugi.

Program Elektrijade, v petek zvečer je bil na sporedu tudi jugonostalgični žur. Foto: Demokracija.si

Bi moralo ministrstvo takšno vedenje sankcionirati? 
Na Nova24TV smo danes ministru Pikalu poslali novinarsko vprašanje, če se mu zdi primerno, da se učiteljice na državnih srednjih šolah oblačijo v totalitarnih simbolih, pred katerimi smo se morali boriti leta 1991. Če se jim to ne zdi neokusno, saj njihove šole obiskujejo tudi otroci staršev, ki nimajo nič z njihovo jugonostalgijo in imajo morda celo zgodovino “komunističnega nasilja”, smo pobarali tudi organizatorje Elektriade 2019, ki je sicer letos v dometu Srednje šole Domžale in Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana.

Naj spomnimo. Pod rdečo zvezdo je v nekdanji Jugoslaviji umrlo več sto tisoč nedolžnih ljudi, Josip Broz Tito pa spada po vseh statistikah med 10 največjih morilcev 20. stoletja. Da je jugonostalgija in krepitev mita rdeče zvezde in partizanstva v Sloveniji v letu 2019 v močnem porastu, priča tudi zadnji partizanski film “Preboj na Menini planin”, ki je v slovenske kinematografe prišel ravno ta teden.

Kaj pravi Evropska unija?
V zadnjih letih prihajajo pozivi posameznih držav članic Evropske unije, da bi prepoved nošenja vseh totalitarnih simbolov uredili na enotni ravni. V nekaterih državah (npr. Madžarska neposredno in Poljska posredno) so komunistični simboli zakonsko prepovedani, v Evropi pa so potekale tudi razprave o popolni prepovedi, podobno kot to velja za nacistične simbole. Toda leta 2005 je, zaradi zaščite temeljnih človekovih pravic, kot je svoboda govora, Evropsko sodišče za človekove pravice v tej zvezi razsodilo proti zakonom, ki prepovedujejo politične simbole.

Resolucije o totalitarizmih v Sloveniji niti po desetih letih še niso potrdili v Državnem zboru. Foto: STA.

Tudi Vlada Mira Cerarja je sicer leta 2015 v javnem odzivu na predloge državljanov zapisala, “da menimo, da v primeru uporabe bivše jugoslovanske zastave ne gre za izobešanje zastave v pravem pomenu besede oziroma skladno s cilji in nameni izvajanja ZGZH, pač pa gre za uporabo zgodovinskega simbola in posledično ima posameznik pravico izražati svoje mnenje ali stališče”.

So pa poslanci Evropskega parlamenta že pred desetimi leti s 553 glasovi za, 44 proti in 33 vzdržanimi glasovi, sprejeli skupno resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu, kjer izražajo spoštovanje do vseh žrtev totalitarnih in nedemokratičnih režimov v Evropi. Med drugim so takrat tudi poudarili, da je treba za okrepitev evropske zavesti o zločinih, ki so jih zagrešili totalitarni in nedemokratični režimi, podpirati dokumentiranje in pričevanja o nemirni evropski preteklosti, saj brez spomina ne more biti sprave. Državni zbor RS resolucije še ni potrdil, njena vsebina pa je vendarle dovolj dober razlog, da bi se moralo početje slovenskim srednješolskim učiteljicam zdeti vsaj moralno sporno in neprimerno.

T. F.