fbpx

Poglejte, kako država ožema “male ljudi”, medtem ko “velikim ribam” še vedno pusti dihati

Foto: sta, fotografija je simbolična

“Velike ribe”, ki načrtno in zlonamerno opeharijo državo, pogosto sploh niso postavljene pred roko pravice, medtem ko se skuša “male ljudi”, nemočne lastnike majhnih podjetij, zahrbtno “ožeti”. Hinavska taktika države je malomarno obveščanje njenih državljanov glede zakonskih sprememb. 

Javnost je bila menda preko medijev obveščena glede spremembe zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki je manjšim podjetnikom povzročil visoke in nepričakovane stroške, navaja Anže Cerar. Ta je s strani Zavoda za pokojninsko zavarovanje prejel odgovor, da so v letu 2016 javnost v zvezi s tem enkrat (!) obvestili preko medijev ter 23. 12. 2015 preko svoje spletne strani.

Ubogo študentko država “odira” na najbolj podel način
Razumno je, da se glede takšnih sprememb pisno obvesti vpletene osebe, torej lastnike manjših podjetij, ki so vpisani v poslovni register. Njegova sestra je študentka in je bila družbenica v podjetju, ki v letu 2016 ni izvajalo nobenega posla, šlo je torej za oteženo finančno stanje. Zavod ji je dne 6. 8. 2016 poslal obvestilo, da mora poravnati vse prispevke od 1. 4. 2016. Sestra o spremembi zakona ni bila obveščena, lahko pa so poslali obvestilo šele čez 4 mesece, ko je bila že v prekršku in zadolžena.

Država male ljudi spravlja na rob obupa 
Njegovo osebno mnenje je, da je bilo obveščanje s strani Zavoda izredno malomarno, torej “polovičarsko”, ali pa le-tega sploh ni bilo. Vsi podatki družbenikov so dostopni v poslovnem registru, zato bi obvestila Zavod lahko masovno, v nekaj minutah poslal tudi preko e-pošte ali pa preko navadne pošte. Gospod Cerar je zaradi nastale situacije precej obupan, saj za svojo sestro nima rešitve in sploh ne ve, na koga naj se obrne po pomoč, ker pravni spor po vsej verjetnosti ne bo pomagal.

Država jo drži v šahu, dolg pa še kar narašča 
Njegova sorodnica dolga, ki ga ima do ZPIZ-a, nikakor ni zmožna nemudoma poravnati, čeprav opravlja študentsko delo, a Zavod prav to pričakuje. Poleg tega ji zakon sploh ne dopušča možnosti “legalnega” zaprtja podjetja, dokler obstajajo odprti dolgovi do države. Najbolj tragično pa je to, da je dolg z vsakim mesecem višji.

Zavod dolžnikov sploh ne obvešča, ampak se ravnodušno izgovarja na medije  
Najhujše pa je to, da Zavod še vedno ni obvestil vseh vpletenih. Pred nekaj dnevi je imel Anže Cerar pogovor z znancem, ki je prav tako študent in družbenik v nekem drugem podjetju, vendar pa obvestila od Zavoda še vedno ni prejel in je v nevednosti Zavodu dolžan že preko 2.160 evrov, za dolg pa je izvedel šele od Anžeta Cerarja. Zadnji odgovor Zavoda je bil nekako v smislu “mediji so o spremembi obvestili javnost, naše delo pa ni obveščanje”.

To je pravična in pravna država?! Naj vrat zavije “najtežjim govedom” in ne odira malih ljudi!
Takšna je torej naša kruta resničnost na prelepi sončni strani Alp. Medtem ko država hinavsko brska po žepih “malih ljudi”, da bi še kje kaj nastrgala, pa obenem zelo rada zamiži na eno oko, ko gre za veliko finančno živino, ki je med drugim povzročila zloglasno bančno “brezno brez dna”. “Ponavlja se zgodovina izpred dvajsetih let,” opozarja Janša: “Tisti, ki so sodelovali pri nastanku bančne luknje, za svoja dejanja niso nikoli odgovarjali. Še več, preko sumljivih kadrovanj, kot je ta na NLB, so prišli do bolje plačanih služb in nadzorujejo banke in podjetja. Vsi, ki so nekoč govorili o korupciji, so kasneje dobili dobro plačane službe.”

Domen Mezeg