fbpx

Poglejte, kako je Desusov propadli medijski mogul Janez Ujčič svoj dolg spretno naprtil davkoplačevalcem!

Foto: STA.

Nekdanji državni sekretar v Janševi vladi iz kvote Desusa, Janez Ujčič, bo moral v državno blagajno še do marca leta 2020 plačevati večji del svoje pokojnine, potem ko je Višje sodišče v Ljubljani zavrnilo njegovo pritožbo na sklep Okrožnega sodišča v Mariboru od letošnjega januarja, da se poskusna doba dveh let in šestih mesecev podaljša na štiri leta, preden se začne postopek odpisa njegovih dolgov. Ujčič, propadli televizijec, ki slabi banki dolguje kar 2,7 milijona evrov, se je sicer s prošnjo na Okrožnem sodišču v Mariboru skušal v celoti izogniti svojim obveznostim, sodišče pa mu je sprva določilo preizkusno dobo, ki je le malenkost daljša od minimalnega zakonskega roka. Toda po pritožbi DUTB-ja bo Ujčič zdaj pod nadzorom sodišča še tri leta, zato mu bo od njegove zavidljive pokojnine v višini 2000 evrov mesečno ostalo le borih 600 evrov. A to je le malenkost v primerjavi z dolgom, ki ga bodo morali namesto njega (spet) pokriti davkoplačevalci: če se bo od Ujčičeve pokojnine v prazno stečajno maso izteklo dobrih 67 tisoč evrov, bodo finančno luknjo v višini poldrugega milijona evrov plačali Slovenci.

Višje sodišče v Ljubljani je v v postopku osebnega stečaja nad Janezom Ujčičem pred dnevi odločilo, da se pritožba dolžnika zavrne in se potrdi sklep sodišča prve stopnje v izpodbijani II. točki izreka. Naj spomnimo; sodišče prve stopnje je z izpodbijanim sklepom ugovor upnice DUTB d. d. zavrnilo. Slaba banka je zaradi obstoja ovire za odpust obveznosti zahtevala povišanje dobe odplačevanja na maksimalno pet let, a je dosegla le, da bo zadnji dan preizkusnega obdobja potekel 24. marca leta 2020.

Izigral je zakonske roke: Dolg do države bi lahko poplačal s svojo hišo, a jo je pravočasno prepisal na hčer
Da je Janez Ujčič spretno izigral državo, s tem pa svoj dolg naprtil kar davkoplačevalcem, je razvidno iz prepisa njegove hiše v Malečniku na hčer Jano Ujčič leta 2010, s čimer jo je rešil pred zaplembo. Nekdanji mariborski podžupan je namreč na hčer vpisal osebno služnost, kot je pred časom že poročal Siol, ni pa znano, ali je šlo za prodajno ali darilno pogodbo in kako visok bi lahko bil morebiten znesek. Ker pa je Janez Ujčič osebni stečaj razglasil šele lani, šest let po skrbno načrtovanem prepisu hiše na hčer, država posla ne more več izpodbijati, saj je že preteklo zakonsko obdobje petih let.

Dolgovi nekdanjega vplivnega Desusovega politika izvirajo iz časov, ko je Nova KBM z milijonskimi posojili financirala podjetje Tele 59, katerega solastnik je bil tudi Janez Ujčič in ki je oddajal mariborsko televizijo RTS. Slednjo je Ujčič ustanovil s (pre)velikimi ambicijami, da bi postala vodilna regionalna televizija  režimski mediji so ga pogosto primerjali kar z Rupertom Murdochom.

Kot kandidat Desusa se je neuspešno potegoval za mariborski županski stolček
Toda ambiciozni načrti so propadali eden za drugim, televizija se ni prijela po željah Ujčiča, ki pa se je tudi vse bolj kot medijskemu projektu posvečal politiki, saj se je v Mariboru kot kandidat Desusa neuspešno potegoval za županski stolček.

Ko je Nova KBM slaba posojila prenesla na slabo banko, je Ujčič zanje osebno jamčil, tako pa si je nakopal milijonske dolgove, za katere je očitno od samega začetka vedel, da mu jih ne bo treba plačati. Bo pa zato propadli Desusov medijski mogul – kot že številni drugi pred njim – svoj dolg nakopal davkoplačevalcem. V upokojenski stranki, ki se bojda zavzema za višje pokojnine svojih volivcev, bodo le stežka pojasnili, kako jim bo to uspelo doseči, ko pa njihovi lastni člani odločno pripomorejo k slabšanju finančne situacije s praznjenjem državne blagajne.

L. S.