fbpx

Poglejte, kako pristransko je poročanje RTV Slovenije! Tita Turnška kujejo v zvezde in ga obravnavajo kot zvezdnika, medtem ko drugo plat zgodbe objavijo samo toliko, kolikor morajo

Foto: STA

Gibanje Glasno!, ki predstavlja vse gledalke in gledalce, ki so plačniki programov RTV Slovenija, ugotavlja, da bodo imeli veliko dela, saj že način, kako RTV Slovenija poroča o njih, sproža vprašanja in pomisleke.

Dejstvo je, da je v radijskem in televizijskem svetu termin, kdaj je novica uvrščena v program, včasih celo pomembnejši kot to, kaj novica sporoča. “Uredniki tudi s terminom objave kažejo svojo profesionalno ali pa pristransko delovanje,” ugotavljajo v omenjenem gibanju, kar dokazujejo s splošno znano trditvijo, da so teme, ki so nove in imajo pomembno vseslovensko sporočilo, sploh če so vključeni posamezniki in skupine z integriteto, praviloma objavljene v reprezentativnih terminih. Na nacionalni televiziji sta to oddaji TV Dnevnik in Odmevi.

RTV Slovenija poročala, a zamolčala primitivnost javnega linčanja dr. Možine
A kaj, ko gredo v slovenski realnosti stvari svojo pot. “Objavo v Odmevih si je na primer zaslužil po sporočilnosti sicer bizaren in hujskaški miting borčevskih posameznikov proti javni RTV Slovenija v Kopru. To je bilo v začetku avgusta, ko so tam napadali oddaje novinarja TV Slovenija dr. Jožeta Možine in zahtevali njihovo ukinitev. TV Slovenija je od tam poročala tako, da bistvenih sporočil, ki bi razgalila primitivnost in namen dogodka, sploh ni objavila, pač pa jih prikrila, kot da je zadolžena za zunanjo podobo ZZB in ne za objektivno poročanje o tistem, kar se dejansko dogaja. Ampak to je že druga zgodba. Borčevski miting je bil v percepciji urednika visoko rangiran, dobil je najvišjo raven pomena za javnost in bil uvrščen v Odmeve,” so zapisali na spletni strani gibanja Glasno!.

Povsem druga zgodba pa se je zgodila, ko je imelo gibanje Glasno! vsebinsko bogato novinarsko konferenco z izjemnimi in za širšo javnost nedvomno pomembnimi sporočili v zvezi z namenom in delovanjem. To je bilo 14. septembra 2018. “TV ekipa je bila na novinarski konferenci sicer približno pol ure, a ne do konca dogodka, ki je trajal 45 minut. Povsem drugače je bilo na borčevskem mitingu, kjer je novinarka počakala do konca uro in pol trajajoče prireditve ter postavljala glavnemu akterju Titu Turnšku še dodatna vprašanja,” razkrivajo.

Ob vsem tem pa je še bolj bistveno, da je bil dogodek gibanja Glasno! objavljen le v poročilih ob 13. uri, ko večina aktivnega prebivalstva sploh ne spremlja televizijskega programa. O dogodku pa nista poročala niti Radio Slovenija niti njihov Multimedijski portal. Toliko o nepristranskosti javne hiše.

J. G.