fbpx

Poglejte, kako se tožilec Ferlinc na vso moč trudi, da bi Patria zastarala

Andrej Ferlinc (Foto: STA)

Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je na Vrhovno sodišče RS poslal dopis, kjer zahteva, da se zahteva za varstvo zakonitosti, ki jo je po zastaranju Patrie v imenu Janeza Janše vložila odvetniška pisarna Matoz, zavrne. 

Andrej Ferlinc je v odgovoru predlagal, da “se pritožbe zagovornikov zavrnejo kot neutemeljene in se potrdi sklep sodišča prve stopnje”. Okrajno sodišče v Ljubljani je lani septembra v ponovnem sojenju v zadevi Patria s sklepom razglasilo zastaranje primera. Ker je Višje sodišče v Ljubljani pritožbo na zastaranje zavrglo, je Janez Janša preko odvetniške pisarne Matoz vložil zahtevo za varstvo zakonitosti na Vrhovno sodišče RS.

Gre za prvi primer v zgodovini pravosodja?
Tožilec Ferlinc v svojem odgovoru na zahtevo za varstvo zakonitosti še poudarja, da “tožilstvo, ki je organ pregona, pristojno za potek postopka in obsodilno sodbo, zaradi varovanja načela zakonitosti ne nasprotuje pravnomočnemu zaključku postopka zaradi zastaranja”. Pri tem se sklicuje na sodno prakso sodišča, da sme obdolženec pritožbo na zastaranje vložiti samo v svojo korist ter da institut zastaranja zoper Janšo ni mogoče uporabiti glede na njegov družbeni položaj.

Ferlinc je v enem samem stavku svojo odločitev argumentiral precej kontradiktorno in dal vtis, da si kljub svojim pristojnostim ne prizadeva, da bi prišlo do razsodbe. Prav tako pa očitno misli, da je Janša vložil zahtevo za varstvo zakonitosti zato, da bi se ponovno zaprl v zapor, če meni, da je ni vložil v svojo korist.

Želijo si prednostne obravnave
Predsednik SDS Janez Janša je februarja preko odvetniške pisarne Matoz na Vrhovno sodišče RS vložil zahtevo za varstvo zakonitosti v zvezi z odločitvijo o zastaranju zadeve Patria. Vrhovno sodišče je takrat zaprosil, naj o zadevi odloča prednostno, saj da ne želi, da bi kazenski postopek zastaral, je pojasnil odvetnik Franci Matoz.

Patria zastara šele leta 2017
Po mnenju Janše in Matoza je Okrajno sodišče v Ljubljani kazenski zakonik uporabilo napačno, ko je odločilo, da je kazenski postopek absolutno zastaral. Prepričana sta, da zadeva Patria zastara šele poleti leta 2017, medtem ko je po odločitvi omenjenega sodišča zadeva zastarala lansko leto.

M. P.