Poglejte statistiko! Šarca se ne bojijo: Nov rekord prehodov na črno čez mejo

Predsednik vlade in predsednik LMS Marjan Sarec.

Vladna napoved gradnje dodatnih kilometrov ograj na meji s Hrvaško, pošiljanje vojakov v pomoč policistom in dodaten nadzor meje z droni avgusta niso učinkovali. Nasprotno. Priča smo bili strmemu vzponu števila nezakonitih prečkanj meje.

Po julijskem rekordu, ko so policisti ujeli 1.772 migrantov, je avgusta število ujetih po črnem prehodu meje naraslo na že 2.352 migrantov. To je več kot dvakrat toliko kot pred letom dni, ko so jih policisti ulovili 1.152. Številke po mesecih v letošnjem letu v primerjavi z lanskim so katastrofalne.

Že do konca avgusta so policisti opazili skoraj deset tisoč migrantov po črnem prečkanju meje. Bilo jih je 9.801, v lanskem letu do konca avgusta pa 5.912. Lep del jih ujamejo, ker ljudje obvestijo policiste, da so opazili čudne tujce. V notranjosti. Dejansko gre čez državo še več migrantov, ker najbolj spretnega dela policija ne opazi, in tem uspe neopaženo priti do Italije ali Avstrije. Kolikim je uspelo preko države zbežati, denimo, do Italije, pa jih policisti niso zaznali, je težko oceniti. Je pa policija avgusta poročala o številnih primerih, ko so lovili in tudi ujeli prevoznike in taksiste. Namero, da bodo zahtevali azil, je od “ujetih” migrantov napovedala slaba tretjina ali 3.354, lani do konca avgusta 3.224. Večina teh zaradi luknje v sistemu, ki je politike zaradi različnih pogledov koalicijskih strank, kako ravnati, ne morajo odpraviti, pobegne naprej na Zahod, še preden država odloči o njihovih prošnjah.

Ker ne gre čez Portugalsko in Španijo
Daleč največkrat so policisti po prečkanju meje letos ujeli Pakistance. Bilo jih je 2.344, lani 1.844. Sledijo Alžirci, 1.427, lani več kot pol manj, 684. Na tretjem mestu so Afganistanci, ki jih je bilo letos doslej 1.064, lani 618. Manj kot lani je bilo letos doslej le Sircev. Lani do avgusta so policisti prijeli 491 državljanov Sirije, letos 471. Torej dvajset manj. Grafično so ti podatki, povzeti so iz poročila policije, takšni:

Prikaz devetih držav, iz katerih je prišlo največ migrantov, na zemljevidu sveta nam pokaže, da večinoma najbrž prihajajo preko Turčije in Grčije, dodatno pa še iz Maroka in Alžirije, najbrž predvsem zaradi tega, ker jim Portugalska, Španija in Italija onemogočajo, da bi v EU prihajali preko njihovega ozemlja, kar bi bilo zanje sicer bolj preprosto.

Od tistih, ki jih policija odkrije in ki ne zahtevajo azila, policija veliko večino hitro in v vse večjem številu vrne na Hrvaško. Od začetka leta do konca avgusta je bilo na Hrvaško vrnjenih 6.447 migrantov. Lani v istem času 2.330. Podatki o vračanjih so takšni:

Položaj “na migrantski fronti” policija ocenjuje tako:
“V juliju se je nadaljeval strm trend naraščanja števila ilegalnih prehodov, v avgustu se je še bolj povečal. Dosežene vrednosti v letošnjem letu so za več kot polovico večje kot v enakem obdobju lanskega leta. Struktura ilegalnih migrantov po državljanstvu se delno spreminja iz meseca v mesec, opazno je predvsem povečanje števila državljanov Pakistana, Alžirije, od julija letos državljanov Afganistana. Povečalo se je tudi število ilegalnih migrantov, ki izrazijo namero podaje prošnje za mednarodno zaščito. Po nastanitvi v azilnih kapacitetah pogosto nadaljujejo pot v svoje dejanske ciljne države. Med njimi je še vedno največ državljanov Alžirije.”

Peter Jančič, Spletni časopis

 • Andrej

  Povečalo se je tudi število ilegalnih migrantov, ki izrazijo namero podaje prošnje za mednarodno zaščito.
  Budale butaste. Kdor bi imel resen namen, bi tako prošnjo že imel v žepu, pripravljeno. Naši pa: ali bi hoteli, lepo prosimo, izraziti svoje mnenje, kaj nameravate storiti? Saj ne, da boste , apak, kaj nameravate storiti. V bistvu smo goveda mi, ki vse to dopuščamo.

 • Sonce

  Očitno pod to vlado policija dela mnogo bolje!, samo poglejte koliko so jih ulovili!

  Bravo

  • Lustrator

   Imaš pa res bizaren smisel za humor, to pa ti dam…

 • Janez Novak

  Ni problem, da se migranti ne bojijo Šarca – le zakaj bi se ga? – problem je, da se vsa slovenska politika boji migrantov. Ker se boji Bruslja. Narobe svet. Evropa je žrtvovana na globalističnem oltarju. Avtohtonim Evropejcem so namenili usodo ameriških Indijancev: kulturocid, etnocid, genocid.

 • Peter

  Ne vem, zakaj delamo probleme, kjer jih ni.
  Teta Merkal jih je vabla vilkomen…pa naj grejo, kjer so vilkomen….

  Mi pa na meji vsakemu uturimo vinjeto za uporabo slovenskih pešpoti, tedenska 1000 eurov, pa je. Pa še nekaj kontrolorčkov zaposlimo, da bodo preverjali vinjete.
  Tud niso za noben biznis teli dolinčeki, no.

 • skorpijon93

  Slovenija, zgledujte se po Češki republiki,

 • Janez Kepic-Kern

  PONAVLJAM.
  TOLE JE – POPOLNOMA VERODOSTOJNO.
  NI ŠALA,
  ZELO RESNO.
  Meni, nikoli kaznovanemu
  ex OK knjižničarju Janezu K. Kernu
  je nek 19 let
  fant,
  Slovenec, ki vozi, razvaža robo s KAMIONOM po vsej Sloveniji
  povedal,
  da nekateri v krajih ob meji s HR – v svojih hišah, po kleteh
  baje
  SKRIVAJO NELEGALNE ISLAM MIGRANTE – ZA DENAR.
  Fant,
  ki mi je to povedal – je pošten,

  kako je zares s tem – pa naj ugotovijo – za to – PLAČANI
  IN
  POOBLAŠČENI LJUDJE IZ MNZ ORGANOV NAŠE R.S. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • sodnikisozločinci

  Kakšen prav pasje zvest in pokoren pogled na sliki zgoraj. Marjan prostor!