Poslancu Vatovcu (ZL) se ženski tamponi zdijo predragi, zato predlaga …

Vir: Facebook

Kdo bi si mislil, da se bo Združena levica iz stranke, ki je še nedavno zagovarjala ekonomski socializem, sprevrgla v skrajno ekonomski neoliberalizem. Če smo bili do sedaj vajeni, da so za vse težave proračuna na levici ponujali kot rešitev dvig davkov, je tokrat njihov poslanec Matej Tašner Vatovec presenetil s polovičnim znižanjem DDV. Res da precej diskriminatorno do moških, ampak tudi to bomo preživeli.

Matej Tašner Vatovec je svoj nos tokrat vtaknil v higienske vložke. Morda se vam bo zdelo kot šala, ampak vse je res. Ni sicer jasno, kako so ga prav ženski higienski vložki tako navdahnili, da se je na tem področju spremenil v slovenskega Donalda Trumpa, ampak dejstva so neizpodbitna.

Vatovec misli na žensko mesečno perilo
Prav Vatovec je v imenu Združene levice  začel boj za cenejše vložke, tampone in druge artikle, ki jih ženske potrebujejo, kadar imajo mesečno perilo. V nenavadnem preblisku ekonomskega liberalizma v tej skrajno levi stranki predlagajo več kot polovično znižanje davka na dodano vrednost na vse ženske intimne izdelke.

Glede na dejstvo, da je Združeni levici prav Venezuela velika vzornica v vseh pogledih, smo poskušali odkriti, kako je s higienskimi vložki in davki v tej Južnoameriški državi. Do točnih podatkov nismo še prišli, je pa Venezuela znana po tem, da prav najintimnejših stvari – WC papirja – pogosto ni moč dobiti.

“Z uvedbo znižane stopnje DDV za omenjene izdelke želimo v ZL ta strošek zmanjšati in izboljšati materialni položaj vseh žensk. Hkrati pa želimo s predlagano spremembo prispevati k povečanju enakosti spolov v naši družbi,” je komentiral poslanec Matej Tašner Vatovec.

Za Vatovca ženski tamponi predragi
Vatovec je na novinarski konferenci po poročanju STA priznal, da visoka obdavčitev ženskih intimnih izdelkov predstavlja precejšnje breme in da lahko znižanje davka na dodano vrednost v veliki meri pripomore ženskam, ranljivi družbeni skupini, k višji kakovosti življenja. Na novinarski konferenci sicer ni bilo govora o tem, ali bodo pobudo razširili še na katere druge izdelke.

Znižana vrednost DDV bo po predlogu novele zakona, ki je bil včeraj vložen v parlamentarno proceduro, veljala za damske vložke za enkratno in večkratno uporabo, tampone in podobne izdelke (iz papirne mase, papirja, celulozne vate ali iz koprena iz celuloznih vlaken) ter menstrualne skodelice.

S krvavimi vložki nad slovenske skladatelje
Ministrstvo za finance se na predlog še ni odzvalo, saj z njim še ni bilo seznanjeno. Združena levica je vložila predlog zakona v času, ko prestolnico pretresajo akcije radikalnih feministk. Sprva so se na zidovih ljubljanskih cerkva (stolnice in frančiškanske cerkve) pojavili napisi, kot so “Cerkev, marš iz moje maternice,” nato pa so se feministke s krvavimi vložki znesle še nad kipi slovenskih skladateljev.

Žiga Korsika