fbpx

Poleg Društva novinarjev Slovenije v bran obstoječim radijskim monopolom z insinuacijami tudi POP TV

Foto: epa/STA

Združenje neodvisnih radiev, kot gospodarsko interesno združenje neodvisnih lokalnih radijskih postaj, zahteva od POP TV pravico do popravka, saj je bil v objavljenem prispevku na 24UR prizadet interes njihov članov. Prav tako je bilo v prispevku, s populističnim navajanjem neresničnih podatkov in manipulacij, prizadeto dobro ime vseh neodvisnih lokalnih radijskih postaj v Sloveniji, še posebej pa v prispevku izpostavljenih radiev Univox in Gorenc.

V Združenju neodvisnih radiev, ki delujejo v okviru Zavoda za razvoj neodvisnega radia in združuje več kot 20 neodvisnih lokalnih radijskih postaj po Sloveniji, komercialnih in s statusom posebnega pomena, se niso strinjali s pogledom Društva novinarjev Slovenije (DNS) glede digitalizacije lokalnih radijskih postaj, ki se je v svoji izjavi posredno postavilo v bran ohranitvi obstoječih radijskih monopolov. Agencija za komunikacijska omrežja in storitve je te trditve v članku DNS zavrnila, saj pravijo, da bo zakonska sprememba radiem podala pravico do dostopa zgolj za vzhodni ali zgolj zahodni del Slovenije, zato ne bodo imeli nacionalne pokritosti.

Tokrat so se v bran obstoječih radijskih monopolov postavili tudi na POP TV, ki je v svojem prispevku zavajal in prizadel interes članov neodvisnih lokalnih radijskih postaj, saj v Zavodu neodvisnih radiev menijo, da so na POP TV s populističnim navajanjem neresničnih podatkov in manipulacijami, prizadeli dobro ime vseh neodvisnih lokalnih radijskih postaj v Sloveniji, v prispevku pa so še posebej izpostavili radia Univox in Gorenc.

Direktor Zavoda za razvoj neodvisnega radia Slovenska Bistrica, Aleksander Žišt (Foto: STA)

Direktor Zavoda za razvoj neodvisnega radia Slovenska Bistrica, Aleksander Žišt pravi, da sta voditelj in novinar v prispevku namenoma zavajala javnost s populističnimi navedbami, da bodo lahko prišle lokalne radijske postaje z digitalnimi frekvencami do nacionalne pokritosti. V uvodu predloga zakona je namreč jasno navedeno, da je nacionalni DAB+ digitalni multipleks R1 že zapolnjen, zato so proste kapacitete na razpolago zgolj še v regionalnih multipleksih R2 in R3, ki nimata možnosti nacionalne pokritosti.

Načrtno prikrivanje dejstev, ki jih je objavil AKOS
Avtorji prispevka načrtno prikrivajo dejstva iz obvestila AKOS za javnost, iz dne 30. oktobra 2020, v katerem AKOS zelo pregledno pojasnjuje, da sicer pripravlja javni razpis za pravice dostopa radijskim programom na digitalno prizemno radiodifuzno omrežje, v katerem bodo imeli možnost kandidirati tudi lokalni radijski programi posebnega pomena. Vendar bodo lahko za vzhodni del digitalnega omrežja Republike Slovenije kandidirali zgolj programi, ki so že prisotni v analognem prizemnem radiodifuznem omrežju v tem delu Slovenije. Za zahodni del digitalnega omrežja RS pa bodo lahko kandidirali zgolj programi, ki so že prisotni v analognem prizemnem radiodifuznem omrežju v tem delu RS. Navedbe, da bodo lahko z omenjeno spremembo zakona programi s statusom posebnega pomena pridobili dostop do nacionalnega pokrivanja na digitalnem prizemnem radiodifuznem omrežju, tako ne drži, saj bo lahko posamezen program na tem javnem razpisu pridobil pravico dostopa zgolj za vzhodni ali zgolj za zahodni del RS, ne pa za nacionalno pokrivanje. AKOS-ovo obvestilo za javnost pa si lahko preberete tukaj.

Foto: STA

Žišt še izpostavlja, da novinar POP TV v prispevku manipulativno navaja, da bo možnost digitalne pokritosti lokalnim radiem prinesla zgolj dodatne stroške in to pove na način, kot da je to nekaj čemur lastniki lokalnih radiev nasprotujejo. Ob tem se novinar ni potrudil, da bi za podkrepitev svojih navedb povprašal za mnenje katerega izmed lastnikov devetih lokalnih radiev, ki jih omenja v prispevku. Lokalni radijske postaje namreč temu strošku niso nikoli nasprotovale, saj se zavedajo, da gre v tem primeru za njihovo investicijo in ne za strošek, zato gre pri navedbah novinarja za namerno manipulacijo in navajanje neresnic.

Na POP TV namerno zamolčali, da bodo z novo uredbo imeli koristi vsi radii s statusom posebnega pomena
Voditelj in novinar v prispevku navajata, da bo možnost večje digitalne pokritosti dvignila ceno lokalnim radiem in prikazujeta, kot da je to nekaj slabega za slovenski medijski prostor. A v istem hipu povesta, da bodo imele posledično te radijske postaje tudi večje stroške, saj so ti dodatni stroški investicija radia v njegovo večjo pokritost, kar mu posledično seveda veča tudi tržno vrednost. V tem primeru gre ponovno za očitno manipulacijo voditelja in novinarja, ki skušata prikazati, da gre v ozadju predloga zakona za usluge izbranim radiem, čeprav bodo imeli od tega zakona koristi vsi lokalni radii s statusom posebnega pomena. Tudi tisti, ki ne skrivajo svoje naklonjenosti opoziciji.

Radio Gorenc (Foto: Facebook)

“Novinarka je v prispevku kritično izpostavila Radio Univox in Radio Gorenc in insinuira, da je predlagana sprememba Zakona o medijih namenjena njima, saj bi naj bila tesno povezana s stranko SDS. Pri tem pa svojih trditev ne preveri pri lastnikih omenjenih radijskih postaj, kar kaže na zlonamerno manipulacijo novinarke in celotnega objavljenega prispevka,” je še izpostavil Žišt.

V nadaljevanju pove, da novinarka v prispevku ni omenila, da enake omejitve pri kandidiranju za digitalne radijske frekvence ne veljajo za vse radijske programe s statusom posebnega pomena. Ta omejitev namreč ne velja za Koroški radio, Radio Kum, Radio Celje, Radio Kranj, Murski val, Radio Ptuj, Radio Slovenke Gorice in Radio Štajerski val. Pri tem velja omeniti, da je večina teh radijskih postaj v lasti Radia 1 in Radia Aktual, kar morda namiguje, da je v resnici namen predvajanega prispevka onemogočiti razvoj neodvisnih radijskih postaj in s tem dodatne konkurence. “Na to morda nehote namiguje tudi podatek, da je bil prispevek posnet v radijskih studiih nacionalne komercialne radijske mreže Radio Center,” je še dejal Žišt.

Sara Rančigaj