fbpx

“Poleg tega, da vas migranti lahko pretepejo, so tudi grožnja našim ženskam”

Foto: EPA

V Ljubljani je potekala okrogla miza ob prvem izidu publikacije OZN z naslovom Okvir za prepoznavanje grozodejstev – analitični priročnik za preprečevanje. Vendar pa so organizatorji ministrstvo za zunanje zadeve, ZRC, Mirovni inštitut in Pedagoški inštitut to okroglo mizo izkoristili za napad na Slovence in slovenstvo.

Igor Žagar s Pedagoškega inštituta je tako obtožil Slovence, da smo izvedli genocid nad izbrisanimi, pozabil pa je povedati, da se izbrisani v večini sami niso hoteli izjasniti kot državljani Republike Slovenije. “Spomnil bi na veliki dogodek nove slovenske države, ki se mu pravi izbris. To mogoče ni grozodejstvo zoper človečnost? Citiram: “Grozodejstvo zoper človečnost so dejanja, ki so del razširjenega ali sistematičnega napada na prebivalstvo.” V primeru izbrisa je šlo brez dvoma za sistematičen napad na civilno prebivalstvo, ne sicer s hladnim ali drugačnim orožjem, ampak s politiko in s paragrafi. Poglejmo še definicijo genocida. Ta je, da je genocid v skladu z mednarodnim pravom kaznivo dejanje, storjeno zoper pripadnike neke narodnostne, verske, rasne ali etične skupine. Ali ni izbris prav to?” se je spraševal direktor Pedagoškega inštituta.

Žagar pa je šel v svojih izjavah še dlje. Medije je obsodil, da poročamo o žrtvah, ki so jih posilili migranti, ter dodal, da te žrtve sploh niso bile posiljene. Žagarjeve besede so daleč od resnice. Posilstva so še kako resnična, Žagar pa je zagovarjal migrante le s pretvarjanjem, da ta problem ne obstaja. A če bomo probleme pometli pod preprogo, to ne pomeni, da bodo problemi tudi dejansko izginili.

Žagar v sarkastičnem govoru priznal: “Mladi migranti so grožnja našim ženskam”
Žagar je še dodal, da na migrante letijo očitki, da so med njimi večinoma mladi moški. No, to je daleč od očitkov. To so namreč dejstva. In ob tem Žagar še pravi, da naj bi bili kakor da pripravljeni na to, da bodo migranti prevzeli Evropo. “Begunci in migranti predstavljajo potencialno grožnjo varnosti, tako osebni kot državni družbi, drugič begunci postavljajo grožnjo imovini, tako osebni kot splošni, begunci in migranti predstavljajo grožnjo zdravju, so umazani, opravljajo potrebe kjerkoli, so potencialni prenašalci nalezljivih bolezni itd. Tukaj se je pridružil še en argument v navednicah oziroma očitek, predsodek, stereotip, ki pravi, da je večina beguncev in migrantov mladih moških. Čemu so grožnja mladi moški, ne samo vaši osebni varnosti, kot smo rekli, vas lahko pretepejo, čemu so nacionalno gledano mladi moški tuje provinience velika nevarnost? Našim ženskam! In to se je tudi pogosto pojavljalo v tovrstnih očitkih. Našim ženskam pomeni marsikaj – to pomeni spremembo navad, spremembo religioznih navad in številna poročanja o posilstvih, ki jih ni bilo,” je dejal Žagar, ki se očitno močno zavzema za migrante, za Slovence pa mnogo manj.

Širokova razkrila, da se je morala opravičevati Italijanom zaradi grozodejstev, ki naj bi jih storili Slovenci
Direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Kaja Širok, je povedala, da se je morala pred Italijani zagovarjati zaradi grozodejstev, ki naj bi jih Slovenci storili Italijanom. Mi pa jo sprašujemo, ali so se tudi Italijani zagovarjali in opravičevali njej zaradi vseh grozodejstev, ki so jih italijanski vojaki storili Slovencem? Širokova odgovarja: “Vi ste narobe razumeli, kar sem povedala. Jaz sem rekla, da se v različnih kontekstih moramo glede na preteklost različnim skupnostim opravičevat’ oziroma smo tudi sami lahko del viktimizacije. To govorimo o 10 letih nazaj, ko sem bila še študentka; da bi se meni moral kdo na vladni ravni opravičit’, tega ni. To so bili pogovori med študenti.”

Seveda, tipičen izgovor. Novinarji smo narobe razumeli. No, da ne bo dileme, kaj smo razumeli, je tu njena prvotna izjava: “Drugič se me je dotaknilo leta 2006, ko se je uveljavil nov zakon na slovenski in italijanski strani in sem se morala, ko sem živela v Italiji, italijanskim prijateljem opravičevat za grozodejstva, ki smo jih Slovenci naredili v Istri.”

Morali bi se mirno posloviti od ljudi, ki so bili ubiti med in po 2. svetovni vojni
Dragan Petrovec s pravne fakultete se je razgovoril o drži svetovnih držav o tem, kako odreagirajo na probleme. Kako pa bi on glede na to njegovo definicijo drž ocenil, kako je vlada Mira Cerarja odreagirala na medvojne in povojne poboje, na 600 grobišč in na pravico do spoštljivega pokopa? Tega se ne da opisat’ z eno besedo na ta način, da bi veljavno pokril vse odzive, primerne in neprimerne, gotovo pa je, da se ta dejanja prepogosto uporabljajo za nabiranje političnih točk in so daleč od tega, kar bi morali doseči, torej neko mirno slovo od ljudi, ki so bili takrat ubiti, in prepustiti to stvar zgodovini, ne pa vsakodnevni politiki. Od drž bi omenil, da je to nekaj srednjega (od optimistične, realne in nemarne drže, op. p.), predvsem se mi zdi nevarno tukaj spodbujati kakršno koli sovraštvo, pri čemer je treba vedeti, da je sovraštvo najbolj priljubljeno čustvo in najbolj vznemirljivo ter ga politika tudi najraje spodbuja.”

Vladajoči se ukvarjajo z grozodejstvi v tujini, namesto da bi se s poboji, ki so se zgodili v Sloveniji
Res je, da je publikacija Okvir za prepoznavanje grozodejstev prevedena tuja publikacija, a odgovorni se raje spet ukvarjajo z grozodejstvi po svetu, kot pa s tistimi, ki so se zgodili doma. Samo spomnimo na Hudo jamo, Krimsko jamo, Košnico. Država si glede resničnih grozodejstev v Sloveniji zatiska oči in s takimi publikacijami, kot je ta, zgolj navidezno ustvarja občutek, da se ukvarjajo z medvojnimi in povojnimi poboji. Dokaz za to je tudi ignorantska drža nacionalne kontaktne točke za odgovornost, Blanke Jamnišek, ki nam ni hotela dati izjave, čeprav je na okrogli mizi na široko in dolgo razlagala o publikaciji ter tudi o grozodejstvih. A spet tujih, nad Slovenci pa kakor da ne obstajajo.

Genocid se lahko izvaja tudi v obdobju miru
Čeprav se je v času druge svetovne vojne dejansko izvajal genocid nad Slovenci, je bila ta okrogla miza zgolj blamaža. Nihče ni omenil 600 grobišč, ki so posejana v Sloveniji, nihče ni omenil 63 tisoč slovenskih taboriščnic, nihče ni omenil 100 tisoč izgnanih Slovencev in na tisoče pobitih. So pa omenili, da se genocid lahko izvaja tudi v obdobju miru. In prav tak tihi genocid se s strani slovenske vlade izvaja nad Slovenci, saj je očitno, da mnenja tisočih prizadetih potomcev žrtev za vlado nimajo nikakršnega pomena.

M. S.